17 Mayıs 2024 Cuma

Latmos’taki madenler doğayı KANSER GİBİ yok ediyor!

BHM
30.04.2024 11:00
Latmos’taki madenler doğayı KANSER GİBİ yok ediyor!
Latmos dağları, son yıllarda vahşi madenciliğin tahribatına sahne oluyor. Çevreci Dr. Varol Aydın ise Latmos bölgesinin korunması için yıllardır çaba harcıyor.

HABERİN VİDEOSU:

Aydın’a bağlı Söke ilçesi sınırları içerisinde bulunan antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağları'nda maden ocakları için Dereler dolduruluyor, fıstık çamları kesiliyor.

Bölgedeki yıkımın sesini duyurmak için çabalayan Çevreci Dr. Varol Aydın, video görüntüler eşliğinde yaptığı sosyal medya paylaşımda konunun vehametini şu sözlerle özetliyor: 

“Latmos’ta açılan madenler bir kanser gibi yok ediyorlar milyonlarca yıllık doğayı ve binlerce yıllık insan yaşamının izlerini… Yeni bir maden girişiminin hedefi olan Çörlen Yaylası’nda yüzlerce yıldır teraslanmış tarlalarda tarımsal üretim yapılıyor. Çevresinde 7 - 8 bin yıllık kaya resimleri ile birlikte Karya, Bizans ve Osmanlı dönemlerinin yaşam izlerini barındıran bu bölgede geleneksel yaşam devam ediyor. Burada açılacak maden, videoda görülen hale dönüştürecek. Buna izin vermemeliyiz, vermeyeceğiz de. Burada yaşayanlar ve buranın korunması için çaba harcayanlar çok kararlı olarak mücadeleye hazır. Destekleriniz bu mücadelenin gücünü artıracaktır.”

Antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağları, maden ocakları ile delik deşik edilmeye devam ediyor. 8 bin 500 yıllık kaya resimlerinin bulunduğu dünyadaki ender jeolojik yapılardan birisine sahip olan bölgede ekonomik değeri son derece yüksek fıstık çamı üreticiliği de bu maden işletmelerinden zarar görüyor.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com