19 Nisan 2024 Cuma

Ekonomik geleceğimizi birlikte planlayalım

BHM
29.04.2014 11:02
Ekonomik geleceğimizi birlikte planlayalım
BODTO Paydaş Çalıştayı, Muğla Valisi, Muğla Odaları, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yetkilileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve Bodrum Ticaret Odası üyelerinin katılımı ile Ramada Resort Otel'de 26 Nisan 2014 Cumartesi günü yapıldı. 

 “Ekonomik Geleceğimizi Birlikte Planlayalım” ilkesi ile hareket ederek, Bodrum Yarımadası için ekonomik refaha gidecek yolda stratejileri belirlemek amacı ile BODTO tarafından hazırlanan çalıştaya katılım oldukça yüksek oldu. Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Altındağ, Çalışma ve İş Kurmu İl Müdürü İlyas Sarıyerli, Bodrum Devlet Hastanesi Başhekimi, Muğla Emniyet Müdürü, Muğla Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri ve personeli, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve personeli, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Meclis Üyeleri ve personeli, Bodrumda bulunan Odaların başkanları ve meclis üyeleri, Güney Ege Kalkınma Ajansı, Siyasi Parti başkanları, Sivil Toplum kuruluşlarının yönetici ve temsilcileri, BODTO Meclis Üyeleri ve Meslek komite üyeleri ile işletme sahipleri ve üst düzey yöneticileri ile BODTO üyelerinden oluşan geniş bir kesim katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon yaptı. Sözlerine “Başka Bodrum Yok” diyerek başlayan Kocadon, “Geçerli ve uygulanabilir bir planın yapılması için en önemli şartın katılımcılık olduğunu belirtti. Kocadon; “Bu toplantıya katılanların bilgi ve tecrübe birikimlerini, böylesine güçlü bir katılımı görmekten mutluyum. Burada hep birlikte çalışarak çıkaracağımız ortak akıl, önümüzdeki dönemin yol haritası olacaktır” dedi.

20 Şubat 2010 tarihinde yine bu salonda bir araya gelmiş Odamızın 2010-2013 Stratejik Planını beraber hazırlamıştık. Yine o gün ki gibi geçerli ve uygulanabilir bir planın yapılması için en önemli şartın katılımcılık olduğunu düşünüyoruz. Salondaki bilgi ve tecrübe birikimini, böylesine güçlü bir katılımı görmek beni çok mutlu etti. Burada hep birlikte çalışarak çıkaracağımız ortak akıl önümüzdeki dönemin yol haritası olacak. Bu işi birlikte başarıya götüreceğiz.

 

Günümüzde iş yapmanın şekli ve kuralları değişmektedir. İşi bağlayarak değil işi iyi yaparak para kazanmak önem kazanmıştır. Bilgi ve iletişim teknolojisindeki hızlı gelişmeler sayesinde mekânın önemi azaltmıştır. Bu yüzden işletmelerin oyun alanı sadece yerel coğrafya değil tüm dünyadır.

 

Bugün bu toplantının özellikle her sektörün önündeki sıkıntıları tespit etmeye yönelik önemli bir adım olduğu kanaatindeyiz. Kamu, öze sektör ve sivil toplum kuruluşları ile yapacağımız işbirliği sektörümüzün hareket kabiliyetini arttırmaya yardımcı olacak. Ayrıca, rakiplerimiz ile boy ölçüşebilmek için işletmelerimizin kurumsal yapılarını güçlendirmeliyiz.

 

Sonuç olarak “KALİTE” kavramı doğru işi, doğru yer ve zamanda doğru kişilerle yapmamızı öngörüyor. Bunun içinde kurumların geleceğe yönelik STRATEJİK PLANLARI olmazsa olmazlardan.

 

Biz bugüne kadar Bodrum Ticaret Odası olarak neler yaptık.2005 yılında yönetime geldiğimizde Odanın kurumsal yapısını güçlendirmek için KALİTE çalışmalarımıza başladık. 2006 yılında ISO 9001:2000 kalite belgelerimizi aldık

 

Bu çalışmalardan sonra 2007-2009 Stratejik Planımızı hazırladık. Ancak bu tecrübemizi genişleterek 20 Şubat 2010 tarihinde 2010-2013 Stratejik Planımızı revize ederek yayınladık.

 

2007 yılında TOBB’nin akredite odası olduktan sonra 2013 sonunda “A” sınıfı akredite oda statüsüne yükseldik. Türkiye genelinde 364 oda ve borsa arasında 8. Sırayı aldık.

 

Akredite oda olmak şu anlama gelmektedir. Avrupa Birliğindeki odalar nasıl hizmet veriyorsa Bodrum Ticaret Odası da aynı hizmeti veriyor. Bu çalışmalarımız esnasın da odamız 2006 yılından itibaren günümüze kadar 29 defa denetimden geçmiştir. Her seferinde denetimler olumlu sonuçlanmıştır.

 

TSE, TÜRK LOYDU ve TOBB akreditasyon kurulunun yaptığı denetimlerde sistemimiz övgüler alarak Ankara’da yapılan birçok eğitimde örnek olarak sunulmuştur. İngiliz denetçilerin 2010 yılında ki TOBB denetiminde ise örnek oda olarak denetlendik.

 

Akredite Oda olmanın bir koşulu da Oda yönetimin üyelerin menfaatini ve kamunun yararını gözeterek belirlenecek hedeflerle odayı yönetişim kavramı ile yönetmektir.

 

Stratejik planlama geleceği “bilgiyi” kullanarak tahmin etmek veya geleceği tahmin ederek buna göre nasıl hareket edileceğini şimdiden düşünmektir.

 

2014-2017 yılını kapsayacak stratejik planımızın hazırlıklarına geçen yıl başladık. Bu çalışmalarımız şuanda Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Fuat Önder’in başkanlığında devam etmektedir.

 

Bunun için Bodrum Ticaret Odasının çalışmalarını etkileyen tüm iç ve dış paydaşlarımızın görüşlerini almak ve onların planının bir parçası yapmak istiyoruz. Geçen Stratejik Plan çalıştayında “BAŞKA BODRUM YOK” ilkesi ile hareket ederek sizlerle buluşan Odamız gelişim alanlarımızın çeşitlenmesi nedeniyle sizlerle birçok farklı ilkeyi buluşturuyor bu kez. Bu nedenle masalarımızda farklı sloganlar bulacaksınız.

 

Bu duruma nasıl ulaştığımızı sayısal sonuçlarla özetlemek istiyorum:

 

2009 yılında başladığımız “PLANLI” dönemin ilk günlerinde; Üyelerimize verilen eğitim sayısı 10 ve katılımcı sayısı 352 iken, bu gün itibariyle “ PLANLI” dönemde tamamlanan eğitim sayısı 99 ve katılımcı sayısı 5973 e ulaşmıştır. Aynı şekilde çalışanlarımıza aldırdığımız eğitim sayıları 15 den 80 e çıkmıştır. Tüm üyelerimiz ve paydaşlarımızla bilgi paylaşımı amacıyla yaptığımız yayın sayılarımız 4 den 28 e ulaşmış durumdadır. O yıllarda anketlerle ölçtüğümüz müşteri memnuniyet oranı % 76 iken bu gün bu oran % 84 e yükselmiştir.

 

2009 yılında AB projelerinden 1 destek alınmışken bu sayı 2014 yılında 5’e yükselmiştir. Üyelerimizin menfalarını koruma ve onların sıkıntılarını azaltmak için Ankara, İstanbul ve Muğla’da Yönetim Kurulu olarak yaptığımız lobi faaliyetleri dâhilinde 2009 yılında 62 kişi ve kurum ile görüşme yapılmışken bu sayı Nisan 2014 yılında 169 seviyesine ulaşmıştır.

 

Yapacağımız çalışmadan çıkacak sonuçlar, yeni stratejik planımıza ve dolayısıyla BODRUM Yarımadası’nın ekonomik gelişmişliği için gerekli stratejileri belirlemeye katkı sağlayacaktır. Artık Yarımadamızın tek bir belediyeye sahip olmasıyla bu stratejilerin daha fazla hayata geçeceğine inanıyoruz” dedi.

 

Daha sonra kürsüye gelen Bodrum Kaymakamı Dr. Mehmet Gödekmerdan da, BODTO'nun Türkiye'de ilk 8 oda içinde yer aldığını ve bunun hem Ticaret Odası'nın hem de Bodrum'un başarısı olarak görüldüğünü belirtti. Gödekmerdan, 2014-2017 stratejik plan çalışmalarının Bodrum Yarımadası'nın ticari hayatına çok önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyleyerek, tüm katılımcılara ve paydaşlara teşekkür etti.

 

Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer de sözlerine çalıştaya katılım sağlayan ve zihinsel mesailerini, iradelerini gönüllü olarak böyle bir amaç uğruna harcayan kişi ve kurumlara teşekkür ederek başladı. Vali Güvençer sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok sevdiğimiz, çocuklarımızın da gelecekte severek yaşamasını arzu ettiğimiz Bodrum yaşadığı ve geliştiği sürece, bunda müstesna emeği bulunan herkes mutlak surette kutlanmayı hak ediyor. İkinci kutlamayı ise kurumsal kimliğiyle büyük başarıya imza atan BODTO Yönetim Kurulu başkanı ve üyeleri hak ediyor. İlk dönem, yani 2010-2013 stdratejik planını başarıyla uygulayan BODTO'nun başarısının kanıtı yalnızca A sınıfı oda olması değil, aynı zamanda ikinci stratejik plan için de harekete geçmiş olmasıdır. Bana ilk önce atılan başlık iddialı gelmişse de, daha sonra belli bir coğrafya ve 5 yıllık bir süreyi içererek hedef küçültülmesi, bu stratejik planın başarıyla sonuçlanacağına yönelik inancımı kuvvetlendirdi."

 

BODTO tarafından başlatılan ve Bodrum'un geleceğini ilgilendiren stratejik plan çalışmasının sadece Bodrum'un ticari yaşamını değil, Bodrum'da yaşayan tüm bireyleri de ilgilendirmesi gerektiğine işaret eden Güvençer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bodrum özeline odaklanıldığında sadece ticaret anlaşılmamalı. Esas olan önce insan, yani birey, daha sonra bireyin yaşadığı topluluk içindeki yeri ve en sonda vatanın, milletin karakteristik yapısıdır. Ne bireylerin, ne bir ilçenin ne de bir milletin vatandaşlarının hayatı, ticari faaliyetlerden ibaret değildir. O yüzden bireyi soyutlayarak, bu tür stratejik planları yalnızca ticaret için yaptığınızda başarıyı yakalayamazsınız. İnanıyorum ki bu toplantıda da insan olmak, Bodrumlu olmak, Muğlalı olmak , Türk ve müslüman olmak asla göz ardı edilmeyecektir."

 

Vali Güvençer, bu tür paydaş çalıştaylarında kamunun ve yerel yönetimlerin temsil, katılım ve gücünün de önemli olduğuna işaret ederek, "Bu katılımı çok önemsiyorum. Bodrum Belediyesi, bu çalışmanın içinde aktif yer almak zorundadır. İlerleyen aşamalarda Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin de bu çalışmaya aktif katılımı sağlanmak zorundadır" diye konuştu.

 

Muğla Valisi, BODTO tarafından hazırlanan paydaş çalıştayı ve stratejik planlama çalışmasının maliyet ve kaynak konusunda da dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirterek, "İyi niyetle ortaya çıkarılmış bir planın yürütülmesi gerektiğinde müeyyide uygulanması için otoriteye ihtiyaç duyulmaktadır. Uzlaşma elbette önemlidir. Ancak her planlama, beraberinde maliyet de gerektirir. O bedeli kurumsal ve ticari anlamda ödemeye hazırlıklı olmayanlar başarıya ulaşamaz" dedi.

 

BODTO'nun Paydaş Çalıştayı daha sonra Prof. Dr. Fuat Önder öncülüğünde başladı. Stratejik plan konusunda verilen kısa bir eğitimden sonra katılımcı bir yöntemle gerçekleştirilen çalıştayda, öncelikle paydaş analizi yapıldı daha sonra interaktif bir anket çalışması gerçekleştirildi. Üyelerin de sorularıyla katıldığı anket sonuçlarının, stratejik plan hazırlığında öncelikli olarak değerlendirileceği bildirildi.


Çalıştaya katılan ve katkı sağlayanlara BODTO tarafından “TEŞEKKÜR BELGESİ” verildi. Çalıştayın sonucunda hazırlanacak Stratejik Planın Bodrum Ticaret Odası tarafından ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacağı belirtildi.

BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com