26 Nisan 2024 Cuma

Skandal tadilata tepkiler büyüyor

BHM
09.06.2014 11:30
Skandal tadilata tepkiler büyüyor
Bodrum Kalesi'nde skandal tadilata tepkiler büyüyor, imzalar çoğalıyor.  

Bodrum Kalesindeki tarihi topları yağlıboya, tonozlarını plastik boya ile boyatarak büyük bir skandala imza atan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan'ın görevden alınması için change.org.da kampanya başlatıldı. 600 yıllık Bodrum Kale’sinde yapılan tadilat görenleri hayrete düşürdü. Çünkü Kale’nin tarihi topları yağlıboya ile boyanmıştı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan'ın topları "4 Haziran 2014'da Bodruma gelen Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'e temiz görünsün" diye boyatmış olduğu anlaşıldı. 26 Mayıs 2014’da görevli bir uzman yazdığı bir raporda tarihi toplarının bilgisi dışında boyandığını belirterek bunun yapılmaması gerektiğini Müzesi Müdürlüğü’ne resmi bir yazı olarak bildirdiği halde uygulama sürdürüldü Yüzlerce yıllık tarihi mekanda tadilatın uzmanlara danışılmadan yapılması tarihi ve kültürel değerlerin korunması, kollanması anlayışına tamamen aykırı idi.

 

1 Haziranda Bodrum Posta yazarı Can Pulak köşesince bu konuyu yazınca konu basına taşınmış oldu. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan Cumhurbaşkanı Gül ev sahipliğinde gerçekleştirilen 4.Türk Konseyi Zirvesi kapsamında Bodrum Kalesi'nde tadilat ve bakım yapıldığını açıklamıştı. Yapılan haberlere göre çalışmalar hakkında gazetecilere bilgi veren Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan; "Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğünün destekleriyle 50 kişilik ekibin görev aldığı yenileme ve onarım çalışmalarına başlatıldı, müzede gerekli boyama işlemleri devam ediyor, eksik olan, onarılması gereken her yeri onarıyoruz. Önümüzdeki günlerde de Sayın Cumhurbaşkanı da Bodrum Kalesi'ni ziyaret edecek." demişti.

 

Bodrum kalesinde yağlıboya ile boyanan topların ancak kimyasal işlemle eski haline getirilebileceğini söyleyen uzmanlar bu işlemin toplara zarar vereceğini ilave ediyorlar. Uzmanlara göre metal eserlerin konservasyonunda önce yıllar içerisinde oluşan korozyonun mekanik temizliğinin yapılması ve bu şekilde korozyondan tamamen arındırılan metalin bir daha korozyona uğramaması için havayla temasını kesecek reçine kökenli bir malzeme ile kaplanması gerekiyor. Paraloid B72 denilen renksiz suya dayanıklı metal ince bir tabaka halinde yalnızca konservatörler tarafından yüzeye uygulanarak işlem yapılıyor. Böylelikle eserlerin  korunması sağlanıyor. Bu arada Kalenin tonozlarına sürülen sarı renkli plastik boya ciddi bir şekilde sırıtıyor.

 

Bodrum halkı; "Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü" mezunu olan "Sanat tarihçisi" Emel Özkan'ın Bodrum Kalesini mahvedişine seyirci kalmadı. Tepkiler çığ gibi büyüdü. 2013'den beri Posta gazetesi eki Bodrum Posta'daki "Bodrum'da Kültür ve Sanat" adlı köşesinde her Cumartesi yazı yazan Erol Ünal "Bodrum kalesinde antik topları bilgisizce yağlıboya ile boyatıp mahveden Müdüresi Emel Özkanı istemiyoruz." başlığı ile gerek basında gerek sosyal medyada geniş yankı bulan bu tadilat skandalına imzasını atan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan'ın görevinden alınması için change.org'da; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile T.C Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik muhataplı bir imza kampanyası başlattı. İki günde bin kişi imza attı. Bu imzalar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e ulaştırılacak.

 

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünü mezunu arkeolog Emel Özkan’ın Bursa Türk ve İslam Eserleri müzesinde yaklaşık 20 yıl sorumlu olarak çalıştıktan sonra 2014'de Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesine müdür olarak tayin edilmişti.

 

Bir ortaçağ kalesinin duvarları içerisinde yer alan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesini gezen ziyaretçiler Akdeniz’deki antik dönem denizciliğine ait kalıntıları görerek bu konuda bilgi sahibi olurlar. Kazılarından ele geçen konservasyon ve restorasyon çalışmaları tamamlanmış olan eserlerin sergilendiği müze açık ve kapalı alanlardan meydana gelmiştir. Bodrum Müzesi St. Jean Şövalyeleri’nin inşa ettiği St.Peter kalesi içinde geniş bir alanda yer almaktadır. Kalenin tüm kuleleri bugün Bodrum Müzesinin bir sergileme alanı olarak hizmettedir. 1950’lerin sonlarında sünger dalgıçları tarafından toplanan amphoraların depolandığı yer olarak kullanılan Bodrum kalesi, 1960’lı yılların başlarında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından müze haline getirildi.  Daha sonra oldukça büyük miktarda eserin konservasyonunu gerçekleştirilerek bunlar müzeye kazandırdı. Bodrum Müzesinin ilk müdürü olan Haluk Elbe 1963 yılında kalenin restorasyonuna, bahçe ve alanların düzenlenmesine başlamıştı. Daha sonraki müdürler; Nurettin Yardımcı (1973-1975), İlhan Akşit (1976-1978), Oğuz Alpözen (1978-2005), Yaşar Yıldız (2005-2014) yılları arasında görev yaptı. Oğuz Alpözen zamanında müzenin adı "Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi' olarak değiştirildi. 1995 yılında Avrupa'da Yılın Müzesi yarışmasında 44 müze arasından 12 finalist arasında yer alarak “Yılın Müzesi Özel Ödülünü” almayı hak kazandı.

BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com