28 Eylül 2024 Cumartesi

AKBELEN'DE TERS KELEPÇELİ GÖZALTI!

BHM
01.04.2022 13:59
AKBELEN'DE TERS KELEPÇELİ GÖZALTI!
LİMAK Holding'in zeytinlik alanda kesim yapmasına karşı direnişin sürdüğü Akbelen'de Türkiye İşçi Partisi Kent ve Ekoloji Çalışmaları Muğla İl Başkanı Volkan Çetin, ters kelepçeyle gözaltına alındı. Yurttaşlar alanı terk etmeme kararı aldı.

Maden sahası yapılmak istenilen Akbelen ormanı ve yanındaki zeytin ağaçları için İkizköylüler doğa nöbetine başladı. LİMAK Holding'in Akbelen'de zeytinlik alanda kesim yapmasına karşı direniş sürerken, alandaki gerginlik; öğleden sonra had safhaya ulaştı. Alana girmeye çalışanlar, şirket yetkilileri ve özel güvenlik personelleri tarafından itildi, üzerine su döküldü. Bu sırada,Jandarma personeli ters kelepçe uygulayarak TİP İl Başkanı Volkan Çetin ile EMEP İl Başkanı Nuri Alkoç’u gözaltına aldı. Bunun üzerine vatandaşlar, gözaltına alınan 2 kişinin tutulduğu araç önünde oturma eylemi yaptı.

   

Yurttaşlar, zeytin ağaçlarını korumak için sahayı terk etmeme kararı aldı.

CHP Muğla Milletvekili Av. Burak Erbay, Milas'a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen ormanında maden sahası açılması için zeytin ağaçlarının kesilmesine yeniden başlanmasına tepki gösterdi. 

Konu ile ilgili bölgeden sürekli telefon aldıklarını dile getiren CHP’li Av. Burak Erbay şunları kaydetti;

"Akbelen ormanlarında bugün ağaçların kesimine yeniden başlanmış. Sabah saatlerinden bu yana Milas'tan, İkizköy'den telefonlar geliyor. İnsanlar ağlayarak zeytin ağaçlarının yeniden kesilmeye başladığını aktarıyor. Bir avuç maden için 100 yaşındaki zeytin ağaçları yok ediliyor. Hukuksuz bir yönetmeliğe dayanarak doğamız katlediliyor. Bu uygulanan yönetmelik kanuna aykırı, yönetmeliğin gereğini bile yerine getirmiyorlar. Tarım Bakanlığı’ndan alınan bir izin yok, kamu yararı yok. Bu proje yanlıştır, bu yönetmelik iptal edilecektir.

Bodrum'a giden içme suyu bu bölgeden geçiyor. Bu alanda maden sahası açılmasıyla binlerce insanın kullandığı su kaynakları yok olacak. Muğla’ya her yıl milyonlarca insan geliyor ve mevcut durumda su kaynakları yetersiz kalıyor. Buna rağmen ormanlar ve yeraltı kaynakları yok ediliyor. Bu ormanlara sahip çıkılmazsa birkaç yıl sonra Bodrum’a gelen misafirlerimiz su bulamayacaklar. Eğer bu şirketler istedikleri faaliyetleri yürütürlerse, kömür havzası diye yerin altına inerlerse yerin altındaki su kaynakları yok olacaktır. Görünenin ötesinde çok daha büyük bir tehlike ile karşı karşıyayız.  

Bodrum, Yatağan, Milas'taki hemşerilerimizi bu direnişe davet ediyoruz. Biz sonuna kadar topraklarımıza, ormanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Artık yeter. Muğla'yı talan projelerinizden vazgeçin. Gözünüz doymak bilmiyor ama biz topraklarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz." dedi. 

İkizköy Çevre Komitesi Üyesi Deniz Gümüşsel, gece boyunca nöbet tuttuklarını söyledi ve 2 saatte bir ağaçların söküldüğü alana gittiklerini belirtti.

Gümüşel, sabaha kadar alanda herhangi bir işlem olmadığını bildirdi. Sabah saatlerinde LİMAK Holding'ten bir yetkilinin kendilerini aradığını ve "Biz o ağaçları taşıyıp dikeceğiz, engel olmayın" dediğini aktarırken kendilerinin ise, "O ağaçları sadece söktüğünüz yere dikebilirsiniz, başka hiçbir yere dikmenize müsade etmeyiz" şeklinde cevap verdiklerini ifade etti.

Gümüşel ağaçların durumuna dair ise şöyle konuştu:

"17 ağacın tekrar yaşama tutunup tutunamayacağını göreceğiz. Biz gereken bakımı yaparız alan gider. Ama bu bir katliam tabi, bunun geri adımı olmaz. Bazıları gövdelerinden kırıldı, onarılamayacak şekilde. Ne zaman kazandık diyeceğiz, öncelikle bu yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması lazım. Bu bir ara kazanım olacak. Nihai kazanım ise bu yönetmeliğin tamamen iptal edilmesi olacak"

Son olarak, Şirketin hukuksuzluğa hukuksuzluk ekleyerek ilerlediğini söyleyen Gümüşel, "Biz hem hukuk mücadelesi hem de bir demokrasi mücadelesi verdiğimizin bilincindeyiz" dedi.

 

 

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com