18 Ekim 2024 Cuma

AYM kararı komisyonda hiçe sayıldı: TBMM kabul ederse kadınlar soyadını tek başına kullanamayacak

BHM
12.07.2024 14:41
AYM kararı komisyonda hiçe sayıldı: TBMM kabul ederse kadınlar soyadını tek başına kullanamayacak
Kanun teklifinin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor.

Kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen 39 maddelik “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Buna göre, “kadının soyadı” düzenlemesinde yapılan değişiklik TBMM Genel Kurulu’ndan geçerse Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen kadınlar evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanamayacak.

Kadınlar bekarlık soyadını tek başına kullanamayacak

AYM kararına rağmen kadınlar, teklifin meclisten geçmesi halinde evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanamayacak. AYM tarafından daha önce iptal edilen Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesi şöyle revize edildi:

“Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır. Kadın evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus dairesine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Kadının soyadı, kendi soyadı ile önceki kocasının soyadından oluşuyorsa kadın bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının önünde kullanabilir.”

Koca, anne veya çocuk soy bağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilecek. Bu dava, dava açma hakkına sahip diğer kişilere karşı açılacak.

Teklif, Genel Kurul’a gelecek

Komisyonda kabul edilen kanun teklifinin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi bekleniyor. Teklif değiştirilmeden Genel Kurul’dan geçtiği takdirde kadınlar bekarlık soyadlarını tek başına kullanamayacak.

AYM, Nisan 2023’te kararı iptal etti

AYM, Türk Medeni Kanunu’nun 187. maddesinde yer alan “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır. Ancak evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus idaresine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir” hükmünü eşitliğe aykırı bularak iptal etti. AYM, söz konusu kararı 28 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com