28 Nisan 2024 Pazar

Bafa Gölü’nü kurtarmak için

BHM
08.06.2014 13:07
Bafa Gölü’nü kurtarmak için
Bafa Gölü’ndeki suyun ve havanın kirliliğine acilen çözüm üretmek amacı ile oluşturulan girişim, platform boyutuna ulaştı. Göl kenarında ve ardından Gölyaka köyünde bir araya gelen kalabalık bir gurup, önce göl kenarında durum tespitinde bulundu. Dayanılması güç kokulara karşı, rahatsızlıkları olan birçok kişi mendiller ve çeşitli önlemlerle havayı asgari zararla solumaya çalıştılar. 

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarını, milletvekillerini ve çevreye duyarlı vatandaşları “Bafa Gölünü kurtarma ve yaşatma platformu girişimi” adı altında, sosyal medya üzerinden de davet eden girişimciler, bugün Bafa Gölü’nde bir araya geldiler. Bodrum Belediyesi’nin  tahsis ettiği bir araçla, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu ve bazı yürütme kurulu üyeleri, Yeşiller Sol Partisi Bodrum yönetici ve üyeleri, Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, tohum Derneği üyeleri ve bireylerden oluşan bir gurubu, Bafa Gölü’nde Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Didim Belediye Başkan Yardımcısı Salih Bankoğlu, Bafa eski belediye başkanıZühra Dönmez, Ekodosd Başkanı Bahattin Sürücü, Reşat Uygun karşıladı. Muğla CHP Miletvekilleri Tolga Çandar ve Nurettin Demir de guruba bilgi vermek ve çözüm önerilerini paylaşmak amacı ile bir saate yakın toplantıya katıldılar.

 

Ege Üniversitesi Hidrobiyoloji Bölümü’nden Kutsal Kesici, yaklaşık dört yıldır, üniversiteler ve Tübitak’ın yaptığı bilimsel çalışmalar sonucu oluşturdukları raporları ve  çözüm önerilerini, yetkililere ilettiklerini, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı bilgilendirdiklerini anlattı. Kesici, sorunu dört maddede topladı: Bafa’yı besleyen Menderes Nehri’nin kirliliğine neden olan , nehrin geçtiği illerdeki sanayi işletmelerinin atıkları, arıtma sistemlerinin olmayışı.

Göldeki balık kuluçkaneleri.

Tabiat parkı olması gereken bölgede, yapılan tarımsal faaliyetler sonucu azot ve fosforun göle ulaşarak, kirliliğe neden olması.

Tarım arazilerini sulamak için belli dönemlerde suyun giriş-çıkışa kapatılması.

Sirkülasyonun sağlanması için, suyun boşaltılmasının sağlanması.

Özetle, endüstriyel ve tarımsal atıkların Menderen Nehri’ne ve Bafa Gölü’ne baırakılmasının engellenmesi gerekliliği ve bunun için gerekli önlemlerin alınması halinde, Bafa’da yapılacak dip ve yüzeysel temizliğin ancak sonuç verebileceği ifade edildi.

 

CHP Milletvekili Tolga Çandar, meclise soru önergesi verdiklerini, isterse her yere verdiği direktifle, istediğini yaptırabilen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, vereceği bir direktifle Bafa’da gerekli önlemlerin alınarak, sorunun çözülebileceğini söyledi. CHP Milletvekili Nurettin Demir de, sorunun takipçisi olacağını, platformdan çıkacak her türlü çözüm önerisini gerekli mercilere iletmek için, mecliste ifade etmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

 

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat “ne yazık ki yerel yönetimlerin yapacakları son derece sınırlı. Kaymakamamızı, Vali’mizi buraya getirdik. Bu iş Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, DSİ’nin yani devletimizin işidir.” Diyerek, belediye olarak Bafa’nın takipçisi olduklarını söyledi.

“Bafa Gölünü kurtarma ve yaşatma platformu girişimi” adına, Zühra Dönmez’in ev sahipliğinde başlayan toplantı Gölkaya  Köyü kahvesinde köylülerin ve muhtarın da katılımı ile, çözüm önerlerinin tartışılması sonucu, platformun kurulmasına karar verildi. Bodrum Kent Konseyi adına konuşan Başkan Hamdi Topçuoğlu, bundan sonrasının yerel halkın daha genişin katılımının sağlanması, bunun için de platformda görev alanların kendi aralarında acilen bir yol haritası çizilmesi gerektiğini ve Muğla Kent Konseyi Başkanı olarak ta elinden gelen desteği vereceğini ifade etti.

BHM
Bafa Gölü

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com