27 Temmuz 2024 Cumartesi

BİLGİSAYARLAR DÜŞÜNCELERİNİZİ GERÇEK ZAMANLI OKUYACAKLAR

BHM
16.02.2016 13:26
BİLGİSAYARLAR DÜŞÜNCELERİNİZİ GERÇEK ZAMANLI OKUYACAKLAR
Washington Üniversitesi'nden bilim insanları, ürettikleri bilgisayar programının gerçek zamanlı olarak insan düşüncelerini çözebildiğini duyurdu.

Washington Üniversitesi'nden bilim insanları, ürettikleri bilgisayar programının gerçek zamanlı olarak insan düşüncelerini çözebildiğini duyurdu. Seattle’da bulunan Washington Üniversitesi’nden nörolog Rajesh Rao, bu araştırmanın bir gün insanlara yardım edeceğini belirterek, konuşma ve iletişim problemi yaşayan insanların kendi düşüncelerini bu uygulama ile ifade edebileceklerinin altını çizerek, “Klinik olarak, felç ya da inme geçiren,  iletişim mekanizması tamamen kilitli hastalarda, yeni bir iletişim mekanizması inşa ediliyor diyebiliriz” dedi.

Son yıllarda bilim insanları, insanların düşüncelerini çözmek adına birçok atılımlarda bulundu. 2011’de gerçekleşen bir çalışmada, araştırmacılar beyin dalgalarını bir film klibine çevirerek, beyin dalgalarını izleme fırsatı buldu. 2014’te iki bilim adamı, beyin için beyin bağlantısını kullanarak birbirlerine düşüncelerini iletti. Ve başka bir çalışma da, bilgisayarlar ile insanların beyin aktivitesi izlenerek, insanların neler hayal ettiği görüntülendi.

İnsan beyninin dört lobundan biri olan temporal lob, kişinin görselleştirme, gördüğü nesneleri tanıma gibi duyusal girdileri işlediği sorumlu beyin bölgesi olarak tanımlanabilir. Rajesh Rao ve meslektaşları, deneklerin temporal lob bölgesine elektrotlar yerleştirerek,  bilgisayar ekranında birbirinden farklı insan yüzleri, boş ekranlar, ev görüntülerini kısa bir şekilde gösterdi. O sırada elektrotlar bilgisayar programıyla bağlantı kurarak,  saniyede bin beyin sinyali algıladı. Bilgisayar programı, denekler görüntüleri incelerken, onların beyin sinyallerinin neye benzeyeceğini belirledi. Görüntülerin ilk üçte ikisi için, bilgisayar programı beyin sinyallerini işaretleyerek temelini kavradı. Kalan 3’te birini ise program yüzde 96’sını doğru tahmin etti. Bilgisayar programı kişi, nesneye baktığında, 20 milisaniye içerisinde bu görevi başardı.

Geleneksel olarak bilim adamlarının sadece nöronlara baktığını söyleyen Rao sözlerine şöyle devam etti: “Çalışmamız bir kişinin nesneyi nasıl algıladığının ve nöronların çok büyük ağların düzeyinde küresel bir resim verdiğini gösteriyor. Araştırmacılar beyinin belli bölümlerini gerçek zamanlı olarak tanıyarak, yeni teknikler ile insan beynini haritalandırabilir.”

BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com