29 Mart 2024 Cuma

ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN 107. YILI KUTLU OLSUN!

BHM
18.03.2022 11:26
ÇANAKKALE ZAFERİ'NİN 107. YILI KUTLU OLSUN!
18 Mart 1915 tarihinde, I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun zaferiyle sonuçlanan Çanakkale Deniz Savaşları başta Çanakkale olmak üzere tüm Türkiye'de kutlanıyor.

Tarihin akışını değiştiren zafer: 'ÇANAKKALE GEÇİLMEZ!'

İtilaf Devletleri'nin üstün donanımlara sahip deniz kuvvetleri, İstanbul'u ve Boğazları ele geçirmek için Çanakkale Boğazı'nda ilerliyordu. Karşılarında ise vatanı savunmak için kanlarının son damlasına kadar büyük cesaretle savaşmaya hazır Mehmetçik vardı. İlk zafer, deniz savaşlarıyla kazanıldı. Mehmetçik ve düşman donanması, 18 Mart 1915 günü karşı karşıya geldi. Türk topları, Nusret Mayın Gemisi'nin denize döşediği mayınlar, art arda patladı. Düşman bozguna uğratıldı.

‘Ölmeyi emrediyorum'

Çanakkale'yi denizden geçemeyen düşman bu kez Gelibolu üzerinden saldırıya başladı. Takvimler 25 Nisan 1915'i gösterirken Yarbay Mustafa Kemal, askerlere şu tarihi emri verdi: “Size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar kaim olabilir.”

25 Nisan 1915'te başlayan Çanakkale Kara Savaşları 7-8 ay devam etti. Atatürk ve komutasındaki Mehmetçik, Arıburnu, 1. Anafartalar, Conkbayırı ve 2. Anafartalar'da zafer üstüne zafer kazandı. Deniz zaferini, kara zaferiyle taçlandırdı.

Vatanını korumak için cesaret ve kahramanlıkla savaşan Mehmetçik, tüm dünyaya “Çanakkale Geçilmez” sözünü haykırdı. Bir ulusun kaderini değiştiren Çanakkale'deki kahramanlık destanı, tarihe altın harflerle yazılan bir şeref abidesi oldu. Kurtuluş Savaşı'nın kıvılcımını ateşledi.

Bugün, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü… Çanakkale'de, tüm imkansızlıklara rağmen vatan için canları pahasına savaşan Mustafa Kemal Atatürk ve askerlerini saygıyla, minnetle ve duayla anıyoruz…

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com