28 Mart 2024 Perşembe

En çok ölüme yol açan 4.hastalık: Koaha dikkat

BHM
18.03.2014 13:03
En çok ölüme yol açan 4.hastalık: Koaha dikkat
Özel Bodrum Hastanesi ve Bodrum Toplum Sağlığı işbirliği ile Bodrum Denizciler Derneği’nde ücretsiz solunum fonksiyon testi yapıldı. 

Sigara içmenin zararlarından biri olan, ilerleyici nefes darlığına yol açan ve en çok ölüme neden olan hastalıklar listesinde 4. sırada yer alan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı konusundaki  farkındalığı artırmak için yapılan etkinliğe Bodrum halkı büyük ilgi gösterdi. Sigara, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastalığında en büyük risk faktörü. Araştırmalar tüm sigara tiryakilerinin %15 kadarında KOAH ortaya çıktığını gösteriyor.

Özel Bodrum Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Gamze Cengiz’in verdiği bilgiye göre; pasif sigara içiciliği,hava kirliliği, genetik faktörler ,alerji ve enfeksiyonlar KOAH için diğer risk faktörleri. KOAH'ın başlıca belirtileri öksürük, balgam ve nefes darlığıdır, ancak hastalar başlangıçtaki öksürük, balgam gibi şikayetleri önemsemediklerinden ancak nefes darlığı geliştiğinde doktora gitme ihtiyacını duyarlar. Bu nedenle KOAH tanısı genellikle 40 ya da 50 yaşından sonra konmaktadır.

Özel Bodrum Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr.Gamze Cengiz KOAH’ta tedavinin amacının, hastada şikayetlerinde rahatlama sağlamak ve yaşam kalitesini yükseltmek, solunum sıkıntısı ataklarını engellemek, hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, olası komplikasyonları önlemek ve tedavi etmek olduğunu söyledi ve ekledi:

‘KOAH tedavisinin birinci kuralı sigara kullanımının kesin olarak bırakılmasıdır. Ayrıca solunum yollarını açıcı ilaçlar ile tedavi devam ettirilir, gerektiğinde oksijen verilmelidir, kalp yetersizliği gelişmiş olan hastalarda buna yönelik tedavi de verilmelidir.’

Özel Bodrum Hastanesi ve Bodrum Toplum Sağlığı işbirliği ile Bodrum Denizciler Derneği’nde yapılan ücretsiz solunum fonksiyon testi sırasında koah ve sigarayı bırakma ile ilgili broşür de dağıtıldı.

BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com