19 Nisan 2024 Cuma

GÖREN ŞAŞKINLIKTAN BİR DAHA BAKIYOR

BHM
16.03.2015 14:51
GÖREN ŞAŞKINLIKTAN BİR DAHA BAKIYOR
Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen Bodrum Deniz Dibi Temizlik Kampanyası, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'un da katılımıyla Gümüşlük Koyu'ndan başladı. Gümüşlük Spor Yönetim Kurulu Üyesi, ünlü sanatçı Nejat İşler de etkinliğe katılarak destek verdi.

“Denize en çok MAVİ yakışır” sloganıyla Bodrum Belediyesi tarafından başlatılan ve 15 Mart - 05 Haziran 2015 tarihleri arasında düzenlenen deniz dibi temizlik kampanyasının startını, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon verdi. Bodrum'un Gümüşlük Mahallesi/Gümüşlük Koyu'ndan başlatılan çalışmalara Başkan Kocadon başta olmak üzere ünlü oyuncu Nejat İşler, Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri, Bodrum Belediyesi Personeli ve Belediye Dalış Ekibi ile Gümüşlüklüler ve gönüllü vatandaşlar katıldı.

 

Sabah saatlerinde başlayan etkinlikte 10 dalgıçtan oluşan Bodrum Belediyesi Dalış Ekibi ile iki tekne ve çok sayıda belediye personeli görev aldı. Gönüllü dalgıçların da katıldığı etkinlikte atıkların taşınması işlemleri için bir kamyon ve bir traktör de bölgede hazır bulunduruldu. Dalgıçlar tüm gün boyunca deniz dibinde yaptıkları temizlik çalışması kapsamında kilolarca atığı su yüzeyine çıkardı.

 

Çalışmalar kapsamında denizden; 50 kg komposit atık, 286 kg tekstil ve diğer atıklar, 65 kg lastik atık (araç lastiği vb.), 165 kg cam (şişe vb.), 196 kg plastik, 170 kg metal atık ve 93 kg. ahşap ve bahçe atığı olmak üzere toplam 1.025 kg. ağırlığında ve 3 m3 hacminde atık çıkarıldı. Kıyıda toplanan atıklar daha sonra Ortakent’te belirlenen Deniz Dibi Temizliği Proje Alanına taşındı.

 

“Sürdürülebilir bir Bodrum için denizimize, doğamıza, kentsel kimliğimize sahip çıkacağız”

Çalışmaları yerinde inceleyen Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Tamamen şöyle bir çöplere baktığımızda görülüyor zaten. Kolay yolu seçmenin bir göstergesidir bu. Tekneden ve karadan, elinde boş olan bir şeyi, en kısa yoldan deniz atmışlar arkadaşlar. Tabi ben önce şunu söylemek istiyorum; bugün Bodrum, ülkenin ve dünyanın önceliğinde yerini alıyorsa, bunun nedenlerinden bir tanesi de mavi denizidir, doğasıdır ve özellikle kentsel kimliğidir. Eğer bunlardan bir tanesini yok edersek, sürdürülebilir bir Bodrum’u devam ettirmemiz mümkün değil. Onun için denizimize, doğamıza, kentsel kimliğimize her zaman sahip çıkacağız ama bunları yaparken de eğitimi asla atlamayacağız. Bugün bu çöplere baktığımızda; bunların altında yatan en büyük nedenin, eğitim eksikliğinden kaynaklandığına inanıyorum. Okullarımızda veya belediyemizin diğer birimlerinde, özellikle çevre duyarlılığı için her türlü eğitimin verilmesi gerektiğine inanıyorum.” dedi.

 

“Bu görüntüler esasında Bodrum'a yakışan görüntüler değil”

Başkan Kocadon, çalışmalara yarımada genelinde ilerleyen haftalarda da devam edileceğini belirterek; “Bugün deniz temizliğini Gümüşlük’ten başlattık. Önümüzdeki hafta ise sırada Yalıkavak var. Diğer haftalarda da bütün mahallelerimizi gezerek, bu temizliği yaparak, Bodrum'un mavi denizlerini korumaya elimizden geldiği kadar gayret edeceğiz. Ben özellikle denizcilik sektöründe çalışan arkadaşlarımıza, kaptanlarımıza, Bodrum'a tatile gelenlere ve Bodrum halkına diyorum ki; mümkün olduğu kadar artık kolay yolu seçip de, denize bir şeyler atmayalım. Her yerimizde çöp kovamız var, mümkün olduğu kadar çöplerimizi biriktirelim. Belediyemiz olarak bu çöpleri alırız. Onun için benim sizlerden ricam; lütfen, bu konuda hassas davranalım. Bu görüntüler esasında Bodrum'a yakışan görüntüler değil, bunlar bizim esasında ayıbımızdır. Bunlar maalesef kolay yoldan denize atılmış olan görüntüler ve bugün de buna şahit oluyoruz. İnşallah, bundan sonraki yıllarda bu görüntüler Bodrum'da olmaz.” şeklinde konuştu.

 

“Nejat Bey, tam bir Bodrum sevdalısı"

Etkinliğe katılarak destek veren Gümüşlük’te yaşayan sanatçı Nejat İşler ile de bir araya gelen Başkan Kocadon, kendisinin bir Bodrum sevdalısı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

 

“Nejat Bey, biliyorsunuz artık Gümüşlüklü, yani Bodrumlu. O, bizden daha çok Bodrumlu daha çok Bodrum sevdalısı. Özellikle dikkat ettiyseniz; halkımızla iç içe ve bu gibi etkinliklerde kendisi hep bizimle beraber ve bizlere yardımcı oluyor. Sadece deniz temizliği için değil; spordan çevre dostluğuna kadar eğitime kadar tam bir Bodrum sevdalısı olarak, gönüllü olarak çalışmaya devam ediyor. Ben kendisine çok teşekkür ediyorum. Diğer sanatçı arkadaşlarımızdan da Nejat Bey’in gösterdiği bu ilgiyi göstermelerini istiyorum.”

 

Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü Kalite Yönetim Sistemi Birimi, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü,  Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün işbirliğiyle düzenlenen kampanya ile doğal dengenin korunması, kıyılarımızın ve denizlerimizin temiz tutulması amaçlanıyor.

 

“Bodrum Geleneksel Deniz Dibi Temizlik Kampanyası” Gümüşlük’ün ardından sırasıyla Yalıkavak, Gündoğan, Göltürkbükü, Torba, Yalı, Bodrum, Gümbet, Bitez, Ortakent, Akyarlar ve Turgutreis Koylarında devam edecek. Kampanya süresince belediye personeli, gönüllü vatandaşlarla birlikte kıyıları temizleyecek. Deniz dibi temizliğini ise Bodrum Belediyesinin dalış ekibinde görevli dalgıçları üstlenerek 5 Haziran’a kadar çalışmaları tamamlayacak.

 

Heykel bölümü öğrencileri, atıklardan seçecekleri malzemelerle çalışmalara başlayacak

Deniz dibinden çıkarılan atıklar ise “1. Bodrum Deniz Dibi Temizlik Kampanyası” kapsamında düzenlenen heykel yarışması ile sanat eserine dönüştürülecek. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğrencileri, proje alanında toplanan atıklardan seçecekleri atık malzemeleri “Enstalasyon” ve “Heykel” çalışmalarında kullanacak. Ortaya çıkarılacak eserler, Bodrum genelinde belirlenen çeşitli mekan ve yerlerde konumlandırılarak doğanın korunmasına ve çevre bilincinin gelişimine de katkı sağlamış olacak.

 

Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesinin işbirliğiyle düzenlenen heykel yarışmasında; Bodrum Belediyesi Yetkilileri ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesinin öğretim üyelerinden oluşturulacak jüri tarafından eserler değerlendirilerek yarışmada ilk üç dereceye giren öğrenciler belirlenecek.

BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com