23 Kasım 2024 Cumartesi

Son 13 yılda Avrupalı Turist Bodrum'u terk etti! Kayıp %85’lere vardı

BHM
19.10.2023 13:03
Son 13 yılda Avrupalı Turist Bodrum'u terk etti! Kayıp %85’lere vardı
Avrupalı turistin gözdesi Bodrum’da turizm her geçen yıl kan kaybediyor. Son 13 yılda artan tesis ve yatak kapasitesi de üzerine eklendiğinde Bodrum turizminin nasıl bir kan kaybettiği, daha acı bir tablo oluşturuyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Aslan, Bodrum Haber Merkezi’ne özel yaptığı değerlendirmede; Bodrum’da turizm istatistiklerinin maalesef sadece otelciler, acentecılar ve tur operatörleri tarafından bilindiğini, elini taşın altına koyanların ise elinin ezildiğini ifade ederek çözüm için işbirliği içinde olunması, ortak bir akıl yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Bodrum Tanıtma Vakfı (BOTAV) tarafından hazırlanan verilere göre 2010 yılı baz alındığında geçen 13 yıllık süreçte Avrupalı turist kaybı %85’leri buluyor. 

Tablolar karşılaştırıldığında; 

İlk beş ülke arasında 2010 yılında Bodrum yarımadasına İngiltere’den 478.837, Hollanda’dan 111.092, Belçika’dan 84.487, Fransa’dan 98.895, Almanya’dan ise 62.506 turist giriş yaptı. 

2023 yılında ise %57.70 kayıp ile İngiltere’den 202.191 turist, Hollanda’dan %79.14 kayıp ile 23.185, %71.64 kayıp ile Belçika’dan 23.959, %85.59 kayıp ile Fransa’dan 14.353 ve %16.46 kayıp ile Almanya’dan 52.216 turistin Bodrum’a giriş yaptığı tespit edildi. 

Tablolar Avrupalı turistte büyük bir düşüşün yaşandığını gözler önüne serdi. 

“Olan yine turizimcinin kendisine oluyor”

TÜRSAB Bodrum BTK Başkanı Yüksel Aslan ise yaptığı değerlendirmede, Bodrum’da bu konuda herhangi bir reaksiyon alındığını henüz görmediğini ifade ederek şunları söyledi: 

“Eylül sonunda açıklanan sayılara göre Bodrum’a gelen turist sayısında önceki yıla göre %5 civarında düşüş var. Tabii ki bu sayılar her ay sonunda BOTAV tarafından periyodik olarak yayınlanıyor ama bana göre asıl önemli olan konu şu: 

Bu sayılar yayınlandığında ya da artış veya düşüş olduğunda herhangi bir kimse oturup bu sayılar niye düştü veya buradaki sorun nedir, ne gibi sıkıntılar yaşanıyor bu pazarda, bununla ilgili ne yapabiliriz, ne yapmalıyız diye herhangi bir şey konuşuluyor mu, konuşuluyorsa da ne yapılıyor?

Raporların yayınlanmasının sebebi benim bildiğim tespittir. Tespite göre de reaksiyon alınır ama ben herhangi bir reaksiyon alındığını veya yapıldığını hiç duymadım. Yani Bodrum’daki stk’larla konuşuluyor mu veya bir şey yapılıyor mu, onu bilmiyorum ancak bence yapılması gereken tam olarak budur. Yoksa eksik gelmiş, fazla gelmiş; bunun çok da kimsenin umrunda olduğunu zannetmiyorum. Burada sadece turizimciler bu konularla ilgileniyor. Aslında turizm kenti olan bu kentte bütün paydaşların bu konu hakkında bilgilendirilmesi lazım veya herkes birlikte bunun için çaba sarf etmesi lazım ama bu istatistikler, sadece otelciler, acentecılar ve tur operatörleri tarafından biliniyor ve elini taşın altına koyanların eli eziliyor! Geri kalan kimseye de pek bir şey olduğunu ben zannetmiyorum. Aslında tanıtım anlamında -örnek veriyorum- Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, TGA’nın yaptığı çok iyi çalışmalar var. Bunlara ortak olunabilir, burada söz sahibi olunabilir bölge olarak. Sayıların eksik olduğu ülkelerle ilgili TGA ile ortak çalışma yapılabilir. Tüm bunlar için de tabii ki ortak bir akıl oluşturulması gerekiyor ama ben Bodrum’da pek bir şey yapıldığını zannetmiyorum. Dolayısıyla olan yine turizimcinin kendisine oluyor. Sayılar da aslında sadece turizmciler tarafından dikkate alınıyor gibi düşünüyorum.”

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com