26 Nisan 2024 Cuma

YUNUS GÖSTERİ MERKEZİNİN RUHSATI İPTAL EDİLDİ

BHM
30.08.2019 11:46
YUNUS GÖSTERİ MERKEZİNİN RUHSATI İPTAL EDİLDİ
Güvercinlik'te bulunan Yunus Gösteri Merkezi'nin kapatılması yönündeki kampanyaya Bodrum Belediyesi tesisin ruhsatını iptal ederek destek verirken, ruhsat iptali tebliğini alan tesis işletmecisinin Muğla İdare Mahkemesi'ne yaptığı başvuruyu yerinde bulan mahkeme belediyenin kararının yürütmesini durdurdu. Tesisin hukuki durumu ve geleceği ile ilgili nihai karar önümüzdeki aylarda netleşecek. 

Güvercinlik Mahallesi'nde bulunan Yunus Gösteri Merkezinin kapatılması için 2011 yılından bu yana mücadele verdiklerini ifade eden hayvanseverler tarafından, Güvercinlik Mahallesi’ndeki Yunus Gösteri Merkezi’nin kapatılması ve buradaki yunusların koruma altına alınması amacıyla internet üzerinden kampanya başlatılmıştı.

Bodrum Kent Konseyi, Yunuslara Özgürlük Platformu ve Yazar Buket Uzuner beraberindeki heyet Bodrum Belediyesi Başkanı Ahmet Aras'ı makamında ziyaret ederek bir süre önce change.org/bodrumyunusparkinahayir adresinde başlatılan kampanyada toplanan 85 bin imzayı teslim etti.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Yunus Gösteri Merkezi’nin ruhsatının iptal edildiğini açıkladı. Aras, işletmenin içkili lokanta olarak faaliyetine devam edeceğini bildirdi. Yazar Buket Uzuner'den toplanan 85 bin imzayı teslim alan Bodrum Belediye Başkanı, bir süredir konunun üzerinde hassasiyetle durduklarını ifade ederek söz konusu merkezin ruhsatını iptal ettiklerini açıkladı. Başkan Aras şunları söyledi:

"Yunusların özgürlüğü ile ilgili yaptığınız çalışmaları yakından takip ediyorum ve onlar için yaptığınız bütün girişimleri destekliyorum. Sizler buraya gelmeden öncede Yunus Gösteri Merkezi ruhsatını iptal ettim. Bu imzalar toplanmaya başlamadan önce dahi bu konu gündemimizdeydi. Hukukçularımıza konuyu incelettik ve içkili lokanta ruhsatının yanına, yunus gösteri merkezi diye bir tali faaliyet konusunun yasal olarak belediye tarafından konulamayacağına hukukçularımız hükmetti. Bunun üzerine ben de ruhsatı iptal ettim çünkü yunus gösteri merkezi ruhsatı vermek bizim işimiz değil. Ayrıca belediye denetleyemeyeceği hiçbir faaliyete ruhsat veremez."
 
Ellerinde pankart ve dövizlerle Belediye Meydanı’na çıkan katılımcılar, burada bir basın açıklaması yaptı. İlk konuşmayı yapan Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, “Biz Kent Konseyi olarak şunu söylemek istiyoruz, turizm daha düzenli, sürdürülebilir ve kaliteli şekilde yapılabilir. İlla kitle turizminin getirdiği bu tarz olaylarla muhatap olma durumunda değiliz. Esir hayvanlarla yapılacak bir turizm Bodrum turizmini bir adım daha ileri götürmez. Doğayı tüketmeden, canlılara saygılı, kalkınırken yaşamı da koruyan sürdürülebilir bir Bodrum turizmine ulaşmak hedefine varılması için sonsuza kadar destek vereceğiz” dedi. 
 
İNSAN HİÇBİR CANLININ EFENDİSİ DEĞİLDİR
 
Kampanyayı başlatan Yazar Buket Uzuner ise “Yunuslar bir balık değil. Onu karıştırıyoruz. Onlar bizden çok daha önce Dünyada yaşıyorlardı. Biz, sapiens denen insanlar çok daha sonra geldik. O yüzden biz kim oluyoruz da onları yakalıyor, hapsediyoruz, esir ediyoruz ve onları parayla gösteri merkezlerine koyuyoruz. Bütün canlılar insanla birlikte tabiatın parçasıdır, insanın eşitidir. İnsan hiçbir canlının efendisi değildir. Mücadelemiz bunu anlatana kadar devam edecek” diye konuştu. 

 

BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com