16 Eylül 2024 Pazartesi

AHMET ARAS DÖNEMİNDE BELEDİYE BORÇLARI %700 ARTMIŞ

BHM
04.09.2024 22:12
AHMET ARAS DÖNEMİNDE BELEDİYE BORÇLARI %700 ARTMIŞ
Bodrum Belediyesini Ahmet Aras’tan %700 artışla 1.8 milyar TL’lik borçla devralan Tamer Mandalinci’nin çözüm önerisi eleştiriliyor. Mandalinci’nin çözüm önerisini eleştirmeye geçmeden önce Bodrum halkı, belediyeyi kendi döneminde 1.8 milyar borçlandıran Ahmet Aras’ın bu parayla Bodrum’a ne yatırım yaptığını sorgulamalıdır.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı olmasına rağmen Bodrum giriş totemine fotoğrafıyla ‘Bodrum’a Hoşgeldiniz’ yazdıran Ahmet Aras, kendinden sonra gelen partilisi Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’ye de %700 borç artışıyla bıraktığı belediye kasasıyla ‘hoş geldin’ demiş.

Seçimden bu yana geçmiş dönem belediyelerin zarar raporlarını ve düzenleme analizlerini açıklayan belediye başkanlarına Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci de katıldı. Basının karşısına çıkarak teslim aldığı belediyenin; geçmiş dönem vergi borcunun 500 milyon olduğunu, bunun 250 milyonunun geçmişte yapılandırıldığını, yapılandırılmamış borcun aylık faizinin yüzde 60 oranlarına ulaştığını açıkladı. Geçmişten gelen SGK borçlarının da 900 milyonun üzerinde olduğunu açıklayan Mandalinci, Vergi Dairesi ve SGK ile Belediyenin üzerindeki bu devasa borç yükünü nasıl aşacakları konusunda görüşmeler yaptıklarını ve çözüm yolları aradıklarını dürüstlükle açıkladı.

Yaptıkları görüşmeler sonucu borçlu olunan kurumların ihtiyaçları, belediyenin bu ihtiyaçlar karşısındaki imkanları ve nakit çözüm geliştirememeleri sebebiyle meclise belediyeye ait mülklerin ‘ihtiyaç kadarının’ satışına giderek kesin çözüm getirmeyi planladığını açıkladı. Bu açıklama, hem yerel basında hem de sosyal medya kullanıcıları arasında büyük tartışmalara yol açtı.

2.2 MİLYAR BORCUN %70’İ BİR ÖNCEKİ DÖNEMDE OLUŞMUŞ

Bodrum adına, Bodrum Haber Merkezi olarak biz soralım;

Belediyenin 2.2 milyar TL’lik borcunun %70’lik kısmı Ahmet Aras’ın 5 yıllık yönetiminden kalan borç. Bu parayla ne yapılmış?

Bodrum’un uzun yıllardır sürekli gündeme getirilen;

Arıtma Tesisi, İçme Suyu İshale Hattı Tadilatı, Kongre Merkezi, Yaşlı Bakım Evi, Çocuk ve Kadın Evleri vb. konularına mı harcanmış bu para?

Belediye Eski Başkanı Ahmet Aras ve danışmanı, bir dönem gündemden düşmeyen BOTAV binasının Mesa İnşaat’ın bağışıyla yapıldığını övünerek defalarca dile getirmişti. Buradan söz konusu 2.2 milyarlık borçta BOTAV binasının bir günahı olmadığını anlayabiliyoruz.

Anlayamadığımız Bodrum’un tüm altyapı sorunlarını çözebilecek rakamın nereye harcandığı.

AHMET ARAS’TAN %700 BORÇ ARTIŞI

Bodrum Belediyesinin günümüz borcunu değerlendirirken bu borcun hangi dönemden nasıl katlanarak geldiğini kısaca özetleyelim istedik.

2014 yılında Mehmet Kocadon’nun birinci döneminde, kapanan 11 belde belediyesinden Bodrum Belediyesine devrolan borç 120 milyon TL idi.

2019 sonu Mehmet Kocadon’nun ikinci döneminde bıraktığı borç ise 269 milyon TL olmuştu.

2024 yılında ise Ahmet Aras, belediye borcunu %700 artırarak 1,8 Milyar TL yapıyor.

Şu an borç 2 milyar TL; matematik oldukça basit asında;

Toplam borcun aylık faiz yükü 60 milyon TL olduğuna ve borcun normalde 6 ay içinde 2.2 milyar TL olması gerekirken Tamer Mandalinci 6 ayda 200 milyon TL borç ödemiş görünüyor.

6 ayda 200 milyon borcu ödeyebildiği için takdir etmeyenler, ödenmesi imkânsız olan borcu ödemek için çözüm önerisi getiren belediye başkanına eleştiri ve hakaretlerde bulunuyorlar. Bodrum Belediyesinin birbirinden değerli ve yerine konması mümkün olmayan mülklerinin satılması tüm Bodrum halkı gibi bizimde tercih etmeyeceğimiz bir çözümdür.

Ancak;

Kendisini ödenmesi imkansız bir borcun ortasında bulan Tamer Mandalinci’ye ‘idare ediyorMUŞ gibi’ yapmak yerine, halkının önüne tüm dürüstlüğüyle çıkıp açıklama yaptığı, yasal ve ahlaki çözümler aradığı için eleştirmeden önce teşekkür etmek gerektiğine inanıyoruz.

Bu borcun hesabı halka verilmeden halka ait mülklerin satılması doğru değildir. İdealist ve iyi niyetli bir şekilde, geldiğinden beri belediyede tasarrufa önem veren genç başkanımızın sırtına kamburu kim yükledi ise; gelip halkın malı satılmadan önce halka hesabını vermelidir. Bu borcun yaratılmasında hiçbir sorumluluğu olmayan bir başkanın, borcun hesabını halka vermek ve siyasi bedelini ödemek zorunda bırakmak, siyasi kurnazlık olduğu kadar, siyasi ahlakla da ilgili bir sorundur.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com