28 Mart 2024 Perşembe

AHMET ARAS'IN TALEBİ ÜZERİNE "HABER SİTEMİZE YAYIN YASAĞI!"

BHM
16.05.2022 23:21
AHMET ARAS'IN TALEBİ ÜZERİNE
13 Mayıs 2022 tarihinde Bodrum Haber Merkezi sitemizde yayınlamış olduğumuz “BOTAV’IN ŞAİBELİ REKLAMCISINA ÖDÜL GİBİ ATAMA” başlıklı haberimizin ardından, Bodrum Belediye Başkanı Sayın Ahmet Aras, bir basın açıklaması yaparak haber sitemizde, şahsını yıpratmaya yönelik haber yaptığımızı iddia etmiş, yasal süreç başlatacağını açıklamıştı. Habere konu olan işlerin iki buçuk sene gecikmiş olmasına rağmen, yasal süreç konusunda ise son derece hızlı sözünü tuttu.

Bodrum Belediye Başkanı Sayın Ahmet Aras’ın Bodrum Sulh Ceza Mahkemesine 16 Mayıs 2022 Pazartesi günü yaptığı başvuru neticesinde aynı gün karar çıktı. Adalet sistemimizin hızlı çalışıyor olduğunu görmek bizleri son derece onure etse de, çıkan karar, basın özgürlüğü adına utanç vericidir. Zira ilgili mevzuata göre, kişilik haklarına saldırı varsa sadece o habere yayın yasağı gelmesi gerekirken; tüm siteye yönelik erişimin engellenmesi talep edilmiş ve kabul edilmiştir.

Bodrum Belediye Başkan’ı Ahmet Aras, kişilik haklarına saldırı olduğunu iddia ettiği haberin başlığı bile kendisine saldırmadığımızı açıkça gösterir durumdadır. CHP’li bir Belediye Başkanına ve dahası Bodrum Belediye Başkanına aşağıdaki bilgileri hatırlatmak zorunda kaldığımız için utanç içindeyiz.

Bodrum Belediye Başkanı Sayın Ahmet Aras;

Basın özgürlüğü; haber, fikir ve düşünceleri, çoğaltıcı araçlar ile serbestçe açıklayabilmek özgürlüğüdür. Bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yaparak çoğaltabilmek ve bunları serbest olarak yayımlayıp dağıtabilmek haklarını içerir.

Basın aracılığıyla yapılan yayım, düşüncelerin açıklanmasının özel bir türüdür ancak basın özgürlüğü, düşünceyi açıklama özgürlüğünden ayrı bir özgürlük kategorisi oluşturur. Devlet yaşamında insanların düşüncelerini serbestçe açıklayabilmeleri sayesinde gerçeklerin ortaya çıkabileceği, bu yolla yanlışlıkların, yolsuzlukların, hukuk dışılıkların, çelişkilerin su yüzüne çıkacağı ve bunda, kamu yararı bulunması gerçeği, demokratik hukuk devletlerinde bu özgürlüğün kabul edilmesi sonucunu doğurmuştur. Devlet baskısı ve korkusu ile yaşayan bir basın, kamunun avukatlığı görevini yerine getiremez, toplumsal yararları savunamaz. Bu nedenle basın özgürlüğü, basına tanınmış bir ayrıcalık değil, kişilik hakları gibi korunan bir hak olarak değerlendirilir.

Yayınladığımız haber; Bodrum halkının paralarının nerelere nasıl aktarıldığını sorduğumuz bir haberdir. Sizler de ivedilikle bir basın açıklaması yaparak bu sorularımıza yanıt vermiş durumdasınız. Sonuç olarak haberimizde, kamu adına sorduğumuz makamlar, rakamlar, rakamlar karşılığı alınan işler veya henüz alınamamış işlerle ilgili şahsınız gönül rahatlığıyla basın önüne çıkıp kamuya hesap vermiş durumdasınız. Sizi şaibe altında bırakacak bir haber yapmış olsaydık, basın açıklaması yapamazdınız diye düşünüyoruz.

Kişilik haklarınızın ihlal edildiğini düşündüğünüz haberin, yayından kaldırma talebinde bulunmak yerine, tüm siteye erişimin engellenmesini talep ettiğinize göre; basın açıklamanızda sarf ettiğiniz “kişisel rekabet duygusu yüzünden yapılmıştır” ifadenizin, bir aynalama olduğu fikrini bizde uyandırdı. Bodrum Belediye Başkanına, yüklenici kurum ve kişilerin ödemesini alıp teslim etmediği işleri sormak, bir rekabet meselesi değil memleket meselesidir. Bu habere erişim engeli yerine, tüm siteye erişim engeli talep etmeniz ne anlama gelmektedir, halkın taktirine bırakıyoruz.

Bodrum Sulh Ceza Mahkemesinin verdiği karara itiraz dilekçemizi vererek, konunun adalet önünde kanıtlarıyla çözüme ulaştırılmasının en doğru yol olacağına inanıyoruz.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com