31 Mart 2026 Salı

Akbelen direnişçisi Esra Işık tutuklandı

BHM
31.03.2026 21:05
Akbelen direnişçisi Esra Işık tutuklandı
Akbelen Ormanı çevresindeki tarım arazilerinin acele kamulaştırılmasına karşı açılan dava kapsamında dün yapılan bilirkişi keşfine yönelik protesto sırasında gözaltına alınan Esra Işık, tutuklandı.

Muğla’nın Milas ilçesinde, kömür maden sahasını genişletmek amacıyla 679 parselde başlatılan "acele kamulaştırma" kararına karşı çıkan köylülerin direnişi, hukuk tarihine geçecek trajik bir dönemece girdi. İkizköy Çevre Komitesi üyesi ve direnişin sembol isimlerinden Esra Işık, mahkeme heyetine "görevini yaptırmama" ve "hakaret" suçlamasıyla çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Akbelen Ormanı çevresindeki tarım arazilerinin acele kamulaştırılmasına yönelik bilirkişi keşfi sırasında protestoya katıldığı gerekçesiyle gözaltına alınan İkizköy Mahalle Muhtarı Nejla Işık'ın kızı Esra Işık, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Esra Işık, 30 Mart Pazartesi günü gece saat 23.50 civarında evinden alınarak gözaltına alınmış, sağlık kontrolü için Milas Devlet Hastanesi'ne götürülmüştü. Ardından nöbetçi hakimliğe çıkarılan Işık, tutuklanarak cezaevine gönderildi

Hepimizi almaları gerekecek'

İkizköy Muhtarı ve Esra Işık’ın annesi Nejla Işık, adliye önünde yaptığı açıklamada kızının tutuklanmasına tepki gösterdi: "Toprağımız için adalet istiyorduk, şimdi evladımız için adalet istiyoruz. 7 yıldır bu mücadeleyi verenleri hapse atarak İkizköy’ü talan edeceklerini sanıyorlar. Esra yalnız değil; hepimizi almaları gerekecek!"

Köylülerin isyanı: Bu adliyeye Limak yazılsın

Adliye önünde toplanan köylü kadınlar, tutuklama kararı sonrası feryat ederek adalet sistemine olan güvenlerinin sarsıldığını ifade ettiler. Bir köylü kadının, adliye binasını göstererek "Buraya 'Adliye Sarayı' değil, şirketin adını yazsınlar. Şirketlere rant kapısı açan adliye!" sözleri, bölgedeki öfkenin boyutunu gözler önüne serdi.

‘Esra Işık derhal serbest bırakılmalıdır’

Umut Sen, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Akbelen’de holdinglerin talanına karşı toprağını savunan İkizköylü Esra Işık, bugün çıkarıldığı mahkemece holdinglerin yargısı eliyle tutuklandı. İkizköy’de olan çok açık. Toprağını savunan köylüye tutuklama, şirkete koruma. Toprağını savunanlar değil, o toprağa çökenler yargılanmalıdır. Esra Işık derhal serbest bırakılmalıdır!” dedi.

'Hakkını arayan yurttaşların kollukla baskılanması hukuk devleti ilkesine aykırı'

İzmir Barosu da Esra Işık'ın gözaltına alınmasına tepki gösterdi. İzmir Barosu'ndan yapılan açıklamada, İkizköy’de süregelen acele kamulaştırma ve maden genişletme uygulamalarına karşı yaşam alanlarını savunan yurttaşların anayasal haklarını kullandığı vurgulandı.

Esra Işık’ın gözaltına alınmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Baro, “Bu işlem yalnızca bir kişinin özgürlüğüne yönelik değil, anayasal haklarını kullanan tüm yurttaşlara yönelmiş açık bir gözdağı niteliğindedir. Anayasal haklar ihlal edilmektedir. Anayasa’nın 56. maddesi uyarınca herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi korumak ise hem devletin hem yurttaşların görevidir. İkizköylüler bu anayasal sorumluluğu yerine getirmektedir. Hak arama özgürlüğünü kullanan yurttaşların kolluk eliyle baskı altına alınması, hukuk devleti ilkesine açıkça aykırıdır. Gözaltı tedbiri ölçüsüzdür” ifadelerine yer verdi.

'Hukuk, ancak insanı ve doğayı koruduğu sürece meşrudur'

Baro açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre gözaltı istisnai bir tedbirdir. İkametgâhı belli, çağrıldığında ifade verebilecek bir kişinin gece yarısı evinden alınması, ölçülülük ilkesini ihlal etmektedir. Bu uygulama, hukuki bir tedbir olmaktan çıkmış, cezalandırma ve yıldırma aracına dönüşmüştür. Mülkiyet ve savunma hakkı baskı altında. Acele kamulaştırma işlemlerine karşı açılan davalar sürerken, yurttaşların itirazlarının bu şekilde bastırılması, mülkiyet hakkını ve yargısal denetimi etkisizleştirme girişimidir. Hukuka aykırı işlemlere karşı çıkmak suç değil, temel bir haktır. Esra Işık derhal serbest bırakılmalıdır. İkizköy’de doğaya ve yaşam alanlarına yönelik müdahalelere son verilmelidir. Yaşam savunucularına yönelik gözaltı ve adli baskılar derhal durdurulmalıdır. İzmir Barosu olarak yaşam hakkını, çevreyi ve hukuku savunanların yanında olduğumuzu, sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz. Hukuk, ancak insanı ve doğayı koruduğu sürece meşrudur.”

Fotoğraf: Akbelen Yuvamız Vermeyeceğiz

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com