05 Şubat 2025 Çarşamba

Amatör Denizcilik Bitmek Üzere: Türkiye’de 42 Yunanistan’da ise 242 Marina Var!

BHM
05.01.2025 20:35
Amatör Denizcilik Bitmek Üzere: Türkiye’de 42 Yunanistan’da ise 242 Marina Var!
Avrupa ülkeleri, amatör denizciliğe teşvik için marina bağlama ücretlerine tavan fiyat zorunluluğu uyguluyor. Türkiye’de ise fahiş marina zamları yüzünden küçük ve orta ölçekli tekne sahipleri bu paraları ödeyemiyor ve teknelerini satmak zorunda kalıyorlar.

HABERİN VİDEOSU
Muğla’nın Bodrum ilçesinde yer alan Bodrum Belediyesi sorumluluğundaki Bitez Belediye Limanında bu yıl bağlama ücretlerine %300 zam yapılması, Bodrumlu amatör denizcilerin tepkisini çekti. Denizciler Belediye önünde toplanıp pankart açarak fahiş miktardaki zamma tepkisini gösterdi.  

Avrupa’dan örnekler vererek yat bağlama ücretlerine serbest piyasa ekonomisine zarar vermeden de müdahale etmenin yöntem ve çözümlerinin bulunabileceğini savunan deniz tutkunu Mertcan Karabolat, “@denizdelileri” mahlasıyla youtube ve instagram üzerinden yaptığı bir programda konuyla ilgili şu ifadelerde bulundu: 

“Kalamış Marina’da 212 kişi sırada bekliyor, Netsel’de ise 267 kişi sırada şu an. Avrupa’da 10 senelik ihale açıyorlar, 10 senenin üzerine de çıkarmıyorlar, mesela bu ülkemizde 40 sene! Vergi indirimleri ve vergi imtiyazları sağlıyorlar marinalarda çünkü Avrupa, amatör denizciliği kamu hizmeti olarak görüyorlar. O zaman şu soru çıkıyor ortaya marina sayımız mı az? Türkiye’de toplam 42 tane marina var. Yunanistan’ın marina sayısı 242. Yat kaptanlığı toplantısında sayın bakanımıza ‘marina fiyatları ile ilgili kota koyabilir miyiz, tavan fiyat belirleyebilir miyiz?’ sorusu geldi. O soruya cevap ise şu oldu: ‘biz müdahale edemiyoruz çünkü serbest piyasa ekonomisine müdahale ediliyor izlenimi yaratmak istemiyoruz.’ 

Yunanistan’da veya diğer Avrupa ülkelerinin hepsinde tavan fiyatlarını devlet belirliyor. Burada yani Avrupa’da, serbest piyasa ekonomisine zarar vermeden de müdahale etmenin yöntemlerini ve çözümlerini bulmuşlar. 

Devletler, serbest piyasa ekonomisine tamamen müdahale etmek yerine, fiyat aralıkları belirler. Bu, işletmelerin özgürce fiyat belirleyebileceği bir alan bırakırken, aşırı fiyat dalgalanmalarının önüne geçer. 

Örneğin:

    •    Marinalar en düşük fiyatı maliyetlerin altına düşürerek haksız rekabete yol açamaz.

    •    En yüksek fiyat da belirlenerek, tüketicinin aşırı kazıklanması önlenir.

Bu yöntem serbest piyasanın rekabetçi doğasına zarar vermez çünkü işletmeler bu aralık içinde fiyatlarını serbestçe ayarlayabilir.”

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com