16 Eylül 2024 Pazartesi

ARAS’TAN, MANDALİNCİ’YE MÜLK SATTIRAN BORÇ YÜKÜ

BHM
06.09.2024 16:03
ARAS’TAN, MANDALİNCİ’YE MÜLK SATTIRAN BORÇ YÜKÜ
Bodrum dün tarihe geçecek bir meclis toplantısına şahitlik etti; belediye meclisinin gündemine ilk kez mülk satışı geldi ve onaylandı.

Geçmiş dönemden %700 artışla belediye borcu devralan Tamer Mandalinci, belediyenin içinde bulunduğu mali krizi anlatırken geçmiş dönemden gelen borçların pandemi, yangın ve depremden kaynaklandığını belirtse de,Bodrum halkı mülklerinin satışına sebep olan bu krizin rakamsal açıklanmasını talep ediyor.

Tamer Mandalinci mecliste yaptığı konuşmada Ahmet Aras’ın sürekli kullandığı mazeretleri yineleyerek önceki dönemin talihsizlikler yaşadığını pandemi, yangın ve depremlerle maddi kayıplar verdiğini belirtti. Bodrum halkı şüphesiz ki yaşanan bu olayların farkında ve tarafıdır ancak olayların isimlerini anarak değil, tek tek bu süreçlerde hangi kalemlere hangi harcamaların yapılarak %700 zarara uğrandığı halka izah edilmelidir. Aksi halde kamu vicdanı söz konusu mülk takası ve satışını sindiremeyecektir.

BODRUM MECLİSİNDE BİR İLK

Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci yönettiği mecliste, belediyeyi mülk satışına mecbur bırakan mali çöküşü uzun uzun izah ettikten sonra meclis üyelerine hazırlanan mülk değerlendirme detaylarının sunumunu yaptı, takas veya ihtiyaç halinde satışı için oylamaya sundu. Mülk takas ve satışı mecliste oy çoğunluğuyla onaylandı.

Mecliste yaptığı samimi konuşmayla takdir toplayan Mandalinci; “kişisel hayatımda hiç başıma gelmeyen bu durumu belediye başkanı olarak Bodrum adına deneyimliyor ve Bodrum halkı adına en hayırlı olacak şekilde çözüme kavuşturmaya çalışıyorum” sözleriyle duygularını getirdi. AK Parti meclis üyelerinin endişelerini dile getirdiği meclis görüşmesinde Başkan Tamer Mandalinci yöneltilen tüm sorulara verdiği detaylı ve samimi açıklamalarla, meclisten güven ve oy birliğiyle mülk satışı yetkisini aldı.

Mecliste Bodrum Belediyesinin içinde bulunduğu mali krizi atlatması için Ahmet Aras’ın Bodrum limanının işletmesini ve gelirini Bodrum Belediyesine bırakması gündeme geldi. Tamer Mandalinci yaptığı açıklamada; bu konunun diğer ilçeler içinde örnek teşkil edebileceğini ve Bodrum’a iltimas geçtiği algısı yaratacağı kaygısı ile Aras’ın olumlu bakmadığını dile getirildi.

Oysa Bodrum limanı için söz konusu olamayan bu ihtimal Fethiye için geçerli. Fethiye’nin önemli bir gelir kaynağı olan limanının Muğla Büyük Şehir Belediyesi tarafından değil,Fethiye ilçe belediyesi tarafından işletildiği kamunun bilgisi dâhilindedir.

KAMU VİCDANI ARAS’TAN DETAYLI AÇIKLAMA BEKLİYOR

Belediyenin 2.2 milyar TL’lik borcunun %70’lik kısmı Ahmet Aras’ın 5 yıllık yönetiminden kalan borç. Aras’ta, Mandalinci’de bu borca sebep olarak pandemi, deprem ve yangınları işaret ediyor. Borcun bu denli kontrolsüz büyümesine neden olan başlıklar bu kadar belliyse bu başlıkların altında kalem kalem %700’lük açığa sebep olan harcalamalarda bellidir. 

Yeri doldurulamaz kıymette mülklerin satışı elzem hale gelmişken, kamu kendisine ait mülklerin satışına sebep olan harcamaların neler olduğunu bilmeyi hak etmektedir. Yaşanan felaketler toplum tarafından zaten bilinmektedir. Bu felaketlerde asıl zararı belediyeler değil halkın bizzat kendisi almıştır ve bireysel olarak bedeller ödemişlerdir. Bodrum Belediyesi adına bu süreci yönetirken yaptığı harcamalarla belediyeyi %700 borçlandıran Aras kamuya bu harcamaların detaylarını sunmakla yükümlüdür.

KAPANAN BELEDİYELER SADECE BORÇ BIRAKMADI

Bir önceki haberimizde de detayına değindiğimiz kapanan 11 belde belediyesinden devrolan 120 milyon borç bugünlere gelinmesinde muhakkak rol oynamaktadır bu reddedilemez. Ancak gözden kaçan bir detayı kamuya ve yetkililere hatırlatmak isteriz.

11 belde 120 milyon borcun yanında bu borçtan daha büyük değeri olan mülkleri de beraberinde Bodrum Belediyesine bırakmıştır. Ki bugün belediyeyi bu mali krizden çıkartması umulan mülkler bu 11 belde belediyesinden gelen mülklerdir.

Geçmiş dönem değerlendirilmesi yapılırken ana zarar kaynağı olarak gösterilen bu 120 milyonluk borcun ödenme sürecinin doğru yönetilemediği aşikârdır. Bir başka aşikâr olanda bu 11 beldenin bıraktığı mülklerden gelen gelirin doğru yönetilememiş olduğudur.

GEÇMİŞ GELECEĞE AÇILAN KAPININ ANAHTARIDIR

Açıklananlar ve açıklanmasından kaçınanlarla birlikte uzun sürelidir süre gelen bir yönetim hatası yüzünden bugün Bodrum halkı belediyesinin mülk satışını izlemek zorunda kalmaktadır. Mazeretlere sığınarak değil; yapılan hataları kabul ve izah etme zorunluluğu vardır.

Bugün gelinen noktada borcun yaratılmasında hiçbir sorumluluğu olmayan bir başkanın, borcun hesabını halka vermek ve siyasi bedelini ödemek zorunda bırakmak siyasi kurnazlık olduğu kadar, siyasi ahlakla da ilgili bir sorundur.

Geçmiş dönem sorumluları; Bodrum tarihindeki yerini şaibelerle almadan evvel kamu önünde tek tek rakamlarla açıklamalarda bulunarak, hem profesyonel hem de kişisel sorumluluklarını üstlenmelidirler ki Bodrum geleceğe geçmişten derslerini alıp refah içinde ilerleyebilsin.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com