02 Mayıs 2024 Perşembe

Biz gelsin diye yalvarıyoruz, onlar yasaklıyorlar!

BHM
21.07.2023 19:27
Biz gelsin diye yalvarıyoruz, onlar yasaklıyorlar!
Dünyanın gözde turizm merkezlerinden olan, Homeros’un “ebedi mavilikler ülkesi” diye adlandırdığı Halikarnassos -namı diğer- Bodrum’da yerel üretimin yanı sıra 12 ay sürdürülebilir turizmin sağlanması için mücadele edilirken, Hollanda’nın kitlesel turizmde önde gelen şehri ve başkenti Amsterdam, özellikle çevre kirliliğini önlemek amacıyla turist sayısını azaltmayı umarak büyük yolcu gemilerini yasakladı.

Hollanda Türk Toplum Ajansı tarafından yayınlanan video haberde, Hollanda’nın başkenti Amsterdam'da özellikle çevre kirliliğini önlemek üzere belediyenin çevrecilerle iş birliği içinde hareket ettiği, çevre kirliliğinin önlenmesi için bir dizi adım attığı ifade edildi. En göze çarpanı ise turist sayısını azaltmak için büyük  yolcu gemilerini (kruvaziyer) yasaklaması oldu. 

Amsterdam ile ilgili hazırlanan bu haberin ardından Bodrum ve ülkemiz turizm ekonomisi ile ilgili Bodrum Haber Merkezi olarak bir değerlendirmeyi kaleme aldık. 

Yıllardır siyasi sebeplerin yanı sıra tarım veya sanayideki üretim faaliyetlerinin yetersizliği, ithalat ihracat arasındaki dengesizlik ve istihdam gibi pek çok sebep sonucu enflasyon ile mücadele halinde olan Türkiye ekonomisinin turizme yansımaları, Bodrum gibi ülkemizin ünlü turistik bölgelerinde her yıl hep daha fazla turist beklentisine sebep oluyor.  

Sürdürülebilir yerel ekonominin ülkemizin pek çok bölgesinde henüz kökleşememesi, büyük şehirlere ya da turizmden beslenen kıyılara, az çok sanayi getirisi veya turizm ekonomisinden yararlanmak umuduyla büyük oranlarda göçlere neden oluyor. Bu da Bodrum gibi son 40 yıldır turizmden gelir elde eden bölgelerde daha çok turist talebine, dolayısıyla daha çok turizm geliri beklentisi doğuruyor. 

Enflasyonun ağır yükünü taşımayan bir Avrupa şehri olarak 12 ay boyunca diğer üretim kalemlerinin yanı sıra aktif turizm gelirine de sahip olan Amsterdam ile kıyaslandığında Bodrum, yoğun olarak en fazla üç aylık bir dönemde turizm pastasından payını alabiliyor ancak yine de bu pay yeterli değil. 

Burada gelen turistin niteliği de büyük önem arz ediyor. Bu niteliği ise varolan tesislerin kalitesi ve hizmeti ile doğanın korunmuş olması gibi etkenler belirliyor. 

Hala altyapı sorunları ile boğuşan Bodrum yarımadasının aslına bakılacak olursa yüksek sayıda turist  popülasyonuna ihtiyacı olmadığı açık. Çünkü Bodrum ilçesi, yaşanan su sorunu ve alt yapı yetersizliği gibi nedenlerden ötürü bu yükü kaldırmakta zorlanıyor. 

Halk olarak turizm ekonomisinden daha büyük bir pay alabilmek için Bodrum’un acil olan ihtiyacı, öncelikle alt yapı sorunlarının ivedilikle çözülmesi ve inşaat rantına artık bir dur diyerek eşsiz doğasının bir an evvel koruma altına alınması ve tabi daha çok sayıda nitelikli turisti misafir edebilme potansiyeline ulaşması.

(haberin video linki için tıklayın)

 

 

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com