"Maaşlar 1000, kiralar 2 bin lira", "Bodrum'da, işçiler, memurlar, esnaflar, emekliler, kalsın. Rantçılar gitsin", Geçinemeyen gitsin zihniyetine son", "Belediye dükkanları esnafa kiralansın", "Yerleşme hürriyeti anayasal haktır" yazılı dövizler taşıyan 14 kişilik gruba, meydandaki vatandaşlarda alkışlarla destek verdi.
Akademi Politik Haber Portalı'nda köşe yazarlığı yapan ve aynı zamanda Kiralar Denetlensin Grubu'nun kurucusu olan Feryal Çeviköz, eylemde, "Burası Bodrum" adını verdiği bir açıklama yaptı. Çeviköz, "Bodrum'da eviniz yoksa, burada bir işte çalışıyorsanız, işçi, memur ya da uzun süredir Bodrum'a yerleşmiş ama mülk edinmemiş bir emekliyseniz, ev kiralarken, evsahiplerinden ve emlak komisyoncularından her zaman duyarsınız. Aslında başında bir de hafif gevrek 'na'palım' vardır. ya da sonunda 'işine gelirse', 'yerse', 'yürrü', 'paran yoksa gelme', 'dön memleketine' bile diyebilir. Şayet fazla 'dayılanır' ya da 'kabadayılık' yapmaya kalkışırsanız, 'Evet, na'palım burası Bodrum, işinize gelirse, yerse.' Maaşınızın tamamını kiraya verip yaşamak için 'fena halde 'müsait' olmanız gerekiyor. Sürüm sürüm sürünmeye, aç kalmaya, ev sahiplerinin 'höt zöt' etmesine uygun bir karakter geliştirmeye müsait olacaksınız. Elektrik faturasını ödeyemediğinizde mum yakıp derdinize yanacak ya da olumlu kişilik geliştirmeye müsait olup 'amma romantik' diyeceksiniz. Öyle her gün duş almak yok, git denize gir kardeşim. Tabiki denize girebilecek 'özel' olmayan bir deniz kıyısı falan bulabilirsen. Kışın da 'kovboy' prensibi uygula üç ay yıkanmasan kokmazsın. Bodrum mandalinası kabuğu sık koltuk altına. ya da nispeten paralı birkaç arkadaş edin, misafir git, dolmuşu kaçır, tuvalete girip çaktırmadan yıkan. Kıs mutfak masrafını. Fazla yeme, yogi ol. Güneşe çık fotosentez yap. Ot pişir, burası Bodrum ot bol, çeşit çok. Vejetaryen ol, et yeme. Uyum sağlayacaksınız, evrim geçireceksiniz çünkü burası Bodrum. Kışın rutubetli, her tarafından yağmur giren evlerde, bir tür insanımsı balık gibi yaşamaya müsait olacaksınız. Birkaç ay içerisinde kiraladığım evden çıkmak zorundayım ancak yaşayacak ev bulamıyorum. Belkide tam 30 yıldır yaşadığım bu ilçeden zorunlu olarak ayrılmak zorunda kalacağım" dedi.
"2 BİN LİRA KİRA NASIL ÖDENİR?"
Grup adına basın açıklamasını okuyan öğretmen Engin Karataş da son bir iki yıldır kiraları bilinçli olarak arttırılarak Bodrum'un Türkiye'nin en pahalı ilçesi haline getirildiğini belirtip, "Kiralardaki dengesiz artış talepleri üzerine biz kiracılar bir araya geldik ve hem belediye hem kaymakamlığa hemde valiliğe taleplerimizi ilettik. Bodrum'daki kiraların belirli bir kotaya çekilmesini kiralık evlerin denetlenmesini, burada yaz kış yaşayıp çalışan insanların daha fazla mağdur edilmemesi ve acil olarak bir önlem alınması için ne gerekiyorsa yapılmasını talep ettik. Açık ve net soruyoruz, bin lira aylıkla 2 bin lira kira ödenir mi? Kısa zamanda dar gelirliler için lojman yapılmalı, belediye dükkanları gerçek esnafa kiralanmalıdır. Bodrum, çocukların, işçilerin, memurun, esnafın emeklilerindir. Rantçıların değil. Bizler Bodrum'un sadece zengin, tuzu kuru rantiyecilerin tatil kasabası haline dönüşmesine karşıyız, sesimizi ciddiye alsınlar çünkü tedbir alınmadığını gördükçe bu eylemlerimizi daha kalabalık kitlelerle dahada sertleştirerek sürdüreceğiz" dedi.
Yaklaşık bir saat süren etkinlik sonrası eylemciler sessizce dağıldı.