16 Eylül 2024 Pazartesi

Bodrum'da ‘Kum Zambakları’nın korunmasına dikkat çekildi

BHM
02.09.2024 09:48
Bodrum'da ‘Kum Zambakları’nın korunmasına dikkat çekildi
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi tarafından Akyarlar Mahallesi Fener Burnu'nda “Kum Zambakları”na dikkat çekilen farkındalık etkinliği düzenlendi. Çevre temizliğinin de yapıldığı etkinliğe ilgi yoğundu.

Bodrum'da bulunan kum zambaklarının yaşam alanlarının korunmasını isteyen çevreciler, kum zambaklarının bulunduğu alanda toplanarak basın açıklaması yaptı.

Etkinlikte ayrıca sahilde ve kum zambaklarının bulunduğu alanda çevre temizliğinin yapılmasının ardından grup adına basın açıklamasını okuyan Fahriye Akın şunları söyledi: 

“Kıyılarımızda, kum zambaklarının arasında, martı seslerinin çocuk seslerine karıştığı günleri görmek istiyoruz. Tahrip edilen kıyılar, kirletilen denizler neticesinde kıyılarımızda yaşayan birçok canlının nesli tükenme noktasına gelmekte, en önemli besin kaynağımız olan balıklar kıyılarımızdan uzaklaşmaktadır. Burası Bodrum'da kum zambaklarının nadir görüldüğü kıyılarımızdandır. Kum zambağı Latincede zor koşullara dayanabilen anlamındadır. Susuzluğa, fırtınaya, sıcağa, soğuğa dayanabilen kum zambaklarını sadece insanın kıyıdaki tahribatları yok edebilir. Dünya Doğayı Koruma Birliğince koruma altına alınan ve Tarım ve Orman Bakanlığınca koparılması, tohumlarının toplanması ve soğanlarının ihraç edilmesi yasaklanmıştır. Koruma altındaki kum zambaklarının koparılması, soğanının ve tohumlarının toplanmasının cezası Bodrum da 48 bin 625 lira iken Samsun Alaçam ve Tekkeköy ilçelerinde 244 bin 315 liradır. Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Belediyesi'ne kum zambaklarının yaşam alanlarının korunması, kıyılarımızın kirletilmesinin önlenmesi için yasalardan gelen güçle kıyılarımızı tahrip edenleri ve kirletenleri cezalandırmasını, daha fazla farkındalık için etkinlik ve çalışmalar yapmalarını istiyoruz." 

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylemde verimli çalışmalar yapıldı. Etkinliğe katılan vatandaşlara ve kamuoyuna kum zambakları hakkında bilgilendirme yapıldı. Kum zambakların mevcut koruma alanı dışında neredeyse tüm kıyıda görüldüğü ve koruma alanın daha da geniş alanı kapsaması gerektiği vurgulandı.

Dünya Doğa Koruma Birliğince koruma altına alınan kum zambaklarını koparma cezası ise 387 bin 141 TL olduğu biliyor.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com