28 Nisan 2024 Pazar

Bodrum'un altyapı çilesi: 'Her tarafta pislik akıyor!'

BHM
14.09.2023 18:41
Bodrum'un altyapı çilesi: 'Her tarafta pislik akıyor!'
Bodrum'da yıllardır süren kanalizasyon projesi bir türlü bitirilemedi. Bodrumlular sokaklardaki pis kokudan şikayet ediyor, atık suların denize karıştığını ve salgın riski yarattığını söylüyor.

Bodrum'da geçen yıl tamamlanması planlanan kanalizasyon projesinde çalışmalar hala sona ermedi. Birçok mahallede atık sular pis koku oluşturmaya ve denize akmaya devam ediyor. İslamhaneleri Mahallesi’nin sokaklarında ve ana yollarında atık sular pis kokuya neden olurken, Akyarlar’da ise kanalizasyon suları denize akıyor. Çalışmalar kapsamında yapımı devam eden terfi istasyonundan akan atık sular arıtılmadan denize karışıyor. Koyunbaba bölgesinde de atık sular denize akarak kirlilik yaratıyor.

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün 3 yıl önce "Bodrum tarihinin en büyük yatırımı" diyerek tanıttığı projenin geçen yıl bitirilmesi planlanıyordu. Çalışmalar sona ermeyince bu yılın haziran ayı işaret edilmiş, fakat proje yine bitirilememişti. Mahalleliler, 'bitecek' denilen son tarihin üzerinden 2 ay geçmesine rağmen çalışmaların bitmemesine tepkili.

Aynı mahallede oturan Adıyaman Artan ise altyapının hizmete girmesinin yıllar alacağını ifade ederek şöyle konuştu:

“Kanalizasyonun üçte biri kalmış durumda. Bağlantılar yapılmamış durumda. Her tarafta pislik akıyor. 2 seneden önce de bitmez. Burada bir terfi deposu, bombalama deposu yapılacak. Daha bunlar yapılmadı. Peki nasıl açılacak? Seçime hazırlık olarak yapılıyor her şey. Seçim yaklaştığı için açılacak diyorlar. Hep yalan. Mahalle sakinleri şikâyetçi durumda. Atık su taşıma bedelleri yükseldi. İnsanların maddi durumları yok. Ayrıca köye içme suyu verilmiyor. Torpil ile su veriliyor. Çamaşırhanelere su verilirken evlere su verilmiyor. Bunlar yalan konuşuyor.” 

BODRUM'UN BİTMEYEN PROJESİ

İlçedeki projenin yapımı için Dünya Bankası ve İller Bankası’ndan 83 milyon euroluk kredi verilmişti. Halihazırda Turgutreis, Akyarlar ve Gümüşlük çevresinde çalışmalar sürüyor. İlk etapta güncel döviz kuruna göre 502 milyon 966 bin 518 TL yatırım ile kanalizasyon çalışması yapılıyor. Proje kapsamında Akyarlar, Peksimet, İslamhaneleri, Turgutreis, Bahçelievler, Geriş/Erdemil, Koyunbaba ve Gümüşlük mahallelerinde kanalizasyon hatları yapılacak. 

Projenin hazirandan bitmeyeceği anlaşılınca tepkiler yükselmiş ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden altyapı çalışmalarına ilişkin bir açıklama yapılmıştı. Projenin temmuz sonuna kadar biteceği vaat edilmiş ve 100 kilometrenin üzerinde hat yapımının gerçekleştirildiği, çalışmaların yüzde 90’ın üzerinde tamamlandığı belirtilmişti. Bodrum’da 165 kilometre kanalizasyon hattının yapıldığı ifade edilen açıklamada, Turgutreis Atıksu Arıtma Tesisi, Gümbet Gümüşlük Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artış Projeleri'nde de sona gelindiği belirtilmişti. 

KAYHAN: İNSANIN AKLINA SEÇİM YATIRIMI GELİYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Bodrum Güçbirliği Derneği de yaklaşan yerel seçimleri işaret etti. Derneğin yönetim kurulu başkanı Serdar Kayhan, “Biz bu konunun takipçisiyiz ve olmaya da devam edeceğiz. Üç yıl önce başlayan çalışmalar bir türlü bitirilemiyor. Biz bunu Büyükşehir’in başarısızlığı olarak değerlendiriyoruz. Bu bir başarısızlık hikayesidir. Halka ‘hizmet edelim’ derken halka eziyet ediyorlar. Vatandaş çile çekiyor" dedi. 

Lağım sularının denize aktığını belirten Kayhan şöyle konuştu:

"Büyükşehir Belediyesi 3 sene önce yaptığı açıklamada projenin 2 senede bitirileceğini söyledi. 2 yıl içinde geldiğimiz noktada burada çalışma da olmadı. Bir kepçe, bir işçi görmedik sahada. Açılan çukurların kapanmadığını gördük. Bu kente gelen turistlerin, kentin alt üst olmuş halini görmeleri Bodrum’a zarar vermiştir. Kent ekonomisi ciddi yara almıştır. Turist gelmiyor, vatandaşlar dolaşmak istemiyor. Haziranda açıklama yaptı Başkan Gürün, "Temmuzda bitecek" diye, fakat olmadı. İnsanın aklına seçim yatırımı geliyor. 'Mart öncesi bitirelim' deyip oy avına mı çıktılar acaba? Dört sene önce başladıkları bir projeyi seçim propagandası olarak kullanacaklarsa yazıklar olsun. Kamu vicdanı ve insan aklı bunu kabul etmez. Bitmeyen bir başarısızlık hikayesidir. Vatandaşa, kente ve kamuya zarar veriyorlar."

Kaynak: Gazete Duvar / Selçuk Arslan

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com