Bodrum’da Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılması planlanan İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi'nin yapılmaması için Bodrum Kent Konseyince başlatılan imza kampanyasına şu ana kadar beş bine yakın kişi tarafından destek verildiği ifade edildi. Konsey Çalışma Gurubu tarafından hazırlanan üç maddelik bildiride külliye ve TOKİ’ye neden karşı çıkıldığına dair bilgiler yer aldı.
Topçuoğlu “Bunu Bize Yasalar Emrediyor”…
Konu ile ilgili Bodrum Kent Konseyi ofisinde yapılan basın açıklamasında konuşan konsey başkanı Hamdi Topçuoğlu; Kent Konseyinin üzerine nereden farz oluyor bu açıklamalar” diyenlere bu çalışmaları hangi dayanakla yaptıklarını şöyle açıkladı “Kent Konseyleri 5393 sayılı Belediye yasasının 76.ncı maddesine göre kurulmuş olan kuruluşlardır. Bu kurumların bize yüklediği bazı görevler vardır. Bu görevleri özellikle hatırlatmak amacıyla burada okumak istiyorum. Yerel düzeyde demokratik katılımın yaygınlaştırılması, hemşehrilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesi, çok ortaklı ve çok aktörlü iletişim anlayışının belirlenmesi ve benimsenmesini sağlamak. Sürdürülebilir kentsel gelişim sorunlarının çözümüne yönelik uzun dönemli planların hazırlanmasını ve uygulanmasını sağlamak. Kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal ve benzeri değerlere sahip çıkmak ve geliştirmek. Kentlerde demokratik katılımla ortak akıl oluşturulmasına katkıda bulunmak ve kentin kimliğine ilişkin değerlere sahip çıkarak geliştirmek gibi misyonları vardır. “ dedi.
“Dün Karşı Çıkmadık Diye Bugün Karşı Çıkmamıza Engel Bir Durum Yoktur”…
Yapılan çalışmaların yasaların emrettiğinin altını çizen başkan Topçuoğlu “Yaptığımız çalışma bize yasaların emrettiği bir çalışmadır. Kent Konseyinin üzerine nereden farz oluyor diyenler için bunu söyleme gereği hissediyorum. Biz kentin geleceğinin planlanmasında söz sahibiyiz, bu nedenle çalışmaları yapıyoruz. Kent Konseyi a partisi b partisi diye ayırım yapan bir kurum değil. Çünkü bütün partiler bizim paydaşımızdır. Bizim siyaset üretme ya da taraf olma gibi bir durumumuz söz konusu değildir. Bizim ortak öznemiz kentimizdir. Karşı çıktığımız şeyler Bodrum'un bütünsel planlanması açısından makro düzeyde hedeflerini göz önünde bulundurarak söylediğimiz sözler, görüşlerdir. Bu nedenle çalışmaz gurubumuz 3 maddelik bir bildiri hazırladı. Dün bu duruma karşı çıkılmadıysa bugün karşı çıkılmasını engelleyici bir durum olmaması gereklidir. Bu bir başlangıçtır. Biz yapılan planlara da uymuyoruz, ilginç gelen noktalardan birisi de bu. Sürekli işimize geldiği şekilde plan değiştiriyoruz. Sonuçta karşımıza kentler çıkmıyor. Yapılaşmış bir yığın karşımıza çıkıyor. Kent dediğimiz şey bir çok değeri ile var olandır. “ dedi.
“Bodrum’un Aleyhine Olduğuna İnandığımız İçin Karşı Çıkıyoruz”
Kentlerin parklarıyla, kültür merkezleriyle, bilimsel alanları ile var olduğuna dikkat çeken Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu “ Bu alanların olmadığı, sadece konutların olduğu yerlerin kent olduğunu söylememiz mümkün değil. Bunun altında yatan şey, herkesin kendi çıkarına göre değiştirmesidir. Bizim karşı çıktığımız olayda da bu vardır. Normal bir planlamanın dışına çıkılması söz konusudur. Bu nedenle kararlı bir şekilde karşı çıkıyoruz. Yaptığımız çalışma, şu veya bu siyasi görüşe, kuruluşa karşı durmak değildir. Bodrum'un aleyhine olduğuna inandığımız bir şeye karşı çıkıştır. Bodrum’un %90’nını Bodrumlular planlamıyor. Bunun altında yatan şey herkese malum olduğu gibi ranttır. Kentin geleceğini rant değil ihtiyaçları belirler. “ dedi.
“Bodrum’da İhtiyacımız Olmayan Hiçbir Şeyi Yaptırmayalım”…
Basın toplantısında söz alan yürütme kurulu üyesi Yaman Olgaç, bütün dünya için her açıdan küçülme zamanı geldiğini söyledi. Olgaç konuşmasına şöyle devam etti “Harcadığımız enerji, gıda, alan çok fazla tüketiliyor. Tüm dünyanın kurtuluşu küçülmedir. Bunu makro düzeyde Bodrum'a uyarlarsak, ihtiyacımız olmayan hiçbir şey yapmayalım. Okula, spor merkezine ihtiyacımız yoksa onu da yapmayalım. Aynı şey kültür merkezleri ve dini tesisler için de geçerli.”
İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi ve TOKİ yapılaşmasına karşı Bodrum’un her noktasında imza kampanyalarına 15 Mayıs’a kadar devam edilecek. Ayrıca imza kampanyası change.org'da da devam ediyor. 30 Nisan’da Bodrum merkez ve mahallelerinde başlayıp Ortakent Kargı koyunda külliye alanında son bulacak olan eyleme tüm Bodrumluların destek verilmesi istendi.
Kent Konseyi yürütme kurulu üyesi Rezzan Şebin toplanan imzalarla projelerin iptali için iktidar partisi, bakanlıklar ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne gidileceğini dile getirdi.
İmza Kampanyası Metni ;
1.Kamuya hazineye ve yerel yönetimlere ait doğal varlıkların, orman ve makiliklerin, sulak alanların kıyıların, doğal ve tarihi SİT alanlarının kurum ve kişilere tahsis edilmesine imara açılmasına karşıyım. 2.İmara açılmış alanlarda imar planlarında belirtilen kurallara ve notlara harfiyen uyulmasını, her ne sebeple olursa olsun değişiklik yapılmamasını istiyorum.
3.Yerel yönetimlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının iradesine rağmen siyasi iradelerin kent kimliğini değiştirecek planlama ve uygulamalarda bulunmasına karşıyım.