29 Mart 2024 Cuma

Danıştay haklı buldu: Mazı ve Çökertme Turizm Planı İptal edildi!

BHM
05.08.2022 14:52
Danıştay haklı buldu: Mazı ve Çökertme Turizm Planı İptal edildi!
İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Bodrum Denizciler Derneği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayladığı Çökertme Turizm Merkezine ilişkin 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planının iptali için dava açmıştı. Muğla 1. İdare Mahkemesi ise planı, mevzuata ve şehircilik ilkelerine uygun bulmayarak iptal etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 2014 yılında onaylanan Bodrum’un Mazı Mahallesi ile Milas’ın Çökertme Mahallesi’ndeki "Çökertme Turizm Merkezine" ilişkin 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planının iptali, Danıştay tarafından onandı. Bu karara istinaden, Kissebükü koyundan Çökertme koyuna kadar olan alanda yer alan 243 hektarlık turizm tesis alanı da rafa kaldırıldı. 

 

Danıştay 6. Daire verdiği onama kararında “Turizm merkezi sınırları içerisinde her tür ve ölçekte plan yapma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığına ait olduğundan ve planlama alanının tamamında anılan turizm merkezi kararının halen geçerli olduğu anlaşıldığından, davalı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan dava konusu 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planında yetki unsuru yönünden hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı. 

Orhan Dinç: “Deniz turizminde nitelikli turizm yaptığımızı tüm Dünya biliyor”

Bu bölgelerde maalesef her geçen yıl koy sayımızın azalmakta olduğunu, buna karşın ise yat sayımızın artmakta olduğuna işaret eden IMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç yaptığı açıklamada, “Burada ters bir orantı var. Deniz turizminde nitelikli turizm yaptığımızı tüm Dünya biliyor. Kissebükü ve diğer koylar, mavi yolculuğumuz için çok önemli bir nokta. İş, sadece oraya yapılacak otelle bitmiyor. Bu yapılaşmanın doğal tabiatı bozacağı, arazi şartlarının uygun olmadığı ve mevcutta da bir tarım alanı olduğu, vatandaşlarımızın tarım yaptığını biliyoruz. 

Buralar, teknik ve sosyal altyapının olmadığı bölgeler. Buralarda altyapının geçmesi, yolların açılmasının ciddi bir tahribata neden olacağını biliyoruz. Dolayısıyla deniz sektörümüzün çok büyük bir sekteye uğrayacağını düşünüyoruz.”dedi. 

Yapılaşma ile ilgili bu tarz girişimlerden deniz sektörü tedirgin! 

Kissebükü’nün mavi yolculuğumuzun ve deniz turizmimizin çok hassas bir bölgesi olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Dinç, “Koylarımız, geçtiğimiz yıllarda yangınlara maruz kaldı. Yangınla ilgili hassasiyetimiz ortadayken bir de yapılaşma ile ilgili bu tarz girişimler, deniz sektörümüzü çok ciddi şekilde tedirgin ediyor. Mahkeme, bizim doğa tahribatının olacağını, doğanın bozulacağını ve arazi şartlarının uygun olmadığını, buraların deniz turizmi için ne kadar önemli olduğu ile ilgili endişelerimizi haklı buldu.” ifadelerinde bulundu. 
 

Yaklaşık 796 hektar alanı kapsayan Turizm merkezi olarak ilan edilen bölge, plana göre 243 hektar turizm tesis alanı, 112 hektar kentsel gelişim alanı, 268 hektar orman alanı, 133 hektar doğal karakteri korunacak alan, 7,99 hektar yeşil alan, 7.5 hektar ise 1. derece arkeolojik sit alanı olarak konumlandırılacaktı. 

Plana göre turizm tesis alanları; koy, burun, yarımada gibi doğal karakterlere sahip Azmak Burnu, Çökertme Koyu, Hurma Koyu, Kissebükü, İnceyalı, Taşlıyalı kıyı kesimlerinde planlanırken, planlama bütününde 243 hektarlık yapıda gelişecekti.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com