22 Kasım 2024 Cuma

DÜNYA İLK YARDIM GÜNÜ

BHM
11.09.2014 12:23
DÜNYA İLK YARDIM GÜNÜ
12 Eylül Dünya İlkyardım Günü dolayısıyla Özel Bodrum Hastanesi Acil Hekimi Dr. Ebru Turgut’a ilkyardım konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sorduk: 

İlkyardım nedir?

Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalara ilkyardım denir.

 

İlkyardımı kimler yapabilir?

Aslında ilkyardımı herkesin biliyor ve yapabiliyor olması gerekir çünkü doğru ve hızlı müdahale hayat kurtarır. Ve adı üstünde kaza, nerede ve ne zaman ilkyardıma ihtiyacımız olacağı belli olmaz. Özellikle çocuk ve yaşlılarla ilgilenen kişiler mutlaka ilkyardım bilmelidirler. Çünkü yapılan araştırmalar en fazla kazanın bu grupta meydana geldiğini gösteriyor. Ancak eğer ilk yardım bilinmiyorsa asla hasta ya da yaralıya dokunulmamalı ve yaralı kımıldatılmamalıdır. Çünkü yardım edeyim derken yapılacak yanlış bir müdahale  istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

 

İlkyardım gerektiren bir olay olduğunda ne yapmalıyız?

Öncelikle altın kural: Paniğe kapılmadan ambulans çağırın.Arama sırasında sakin olunmalı; ambulans çağrı merkezi tarafından sorulan sorular net bir şekilde yanıtlanmalı; kesin yer ve adres bilgileri verilirken olayın olduğu yere yakın bir caddenin ya da çok bilinen bir yerin adı verilmelidir; yaralının adı ve olayın tanımı yapılmalıdır; kimin, hangi numaradan aradığı bildirilmelidir.Çocuklarınıza acil durumda ne yapmaları gerektiğini, ev adres ve telefonunu öğretin.Her türlü olayda:

  • Öncelikle olay yeri güvenliği sağlanmalıdır.
  • Olay yeri güvenliği sağlanabiliyor ise hasta ya da yaralılar kesinlikle yerlerinden kımıldatılmamalıdır.
  • Hasta ya da yaralılar yaşam bulguları yönünden değerlendirilmelidir.
  • Bilinç kaybı olanlar ile solunum, dolaşım, kanama problemi olan hasta ya da yaralılar belirlenerek, öncelikle müdahale edilmelidir.
  • Kanamalı durumlarda bulaşıcı hastalıklara karşı korunmak için müdahaleden önce mutlaka eldiven giyilmelidir
  • Hasta ya da yaralının korku ve endişelerini gidermeye yardımcı olunmalıdır.
  • Hasta ya da yaralıların en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanmalıdır. 
BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com