16 Eylül 2024 Pazartesi

Halikarnassos Surları Leicester Üniversitesi’nde

BHM
09.08.2024 18:23
Halikarnassos Surları Leicester Üniversitesi’nde
Akademisyen Ashley Hazell, Leicester Üniversitesi’nde yüksek lisansı için hazırladığı tezinde Halikarnassos Surlarını işledi. Akademia Vakfı üyesi olan Hazell tez konusu olarak “Halikarnassos'un batı surlarında yapılan kazılar kentin tahkimatını anlamamıza ne gibi katkılarda bulunabilir” konusunu inceledi.

İkinci Dil Olarak İngilizce Öğrenenlere İngilizce Öğretimi (Dilbilim) (2003), Müze Çalışmaları (2016) ve son olarak Klasik Akdeniz (Arkeoloji ve Eskiçağ Tarihi) (2024) alanlarında 3 yüksek lisans derecesine sahip olan AshleyHazel, son tezinde M.Ö. 4. yüzyıl Halikarnassos'una ve surlarına odaklanmıştır. Uzun yıllardır antik surlara ve kulelere hayranlık duyan Hazel için Halikarnassos surlarının yeni kazılan batı kısmı üzerinde çalışma konusundaki tutkusunu hayata geçirdi.

Akademia Vakfı, gözde projelerinden biri olan Halikarnassossur duvarlarının 1.Etabı olan Batı Sur Duvarları kazısını 2022 yılında tamamlamıştı. Bu sene ikinci etabının kazılarına başlaması beklenen Akademia Vakfının Yönetim Kurulu Başkanı Özay Kartal, Ashley Hazell’in tez konusu hakkında;

“Ashley ile vakfımız kazı sırasında da sonrasında da hep işbirliği içinde olmuştur. Kendisinin tez konusu olarak Halikarnassos'un batı surlarını seçmiş olması bizler için büyük bir onur ve gurur kaynağı. Ashley her zaman titizlikle ve tutkuyla çalışmıştır onunla gurur duyuyoruz ve ikinci etap çalışmalarında da ona ilham verecek işlere imza atmak için sabırsızlanıyoruz. Halikarnassos Surlarını İngiltere’ye taşıyıp, Leicester Üniversitesine bir değer olarak kattığı için vakfım ve Bodrumlular adına teşekkür ediyorum” dedi.

Ashley Hazell Kimdir?

Ashley Hazell 1969 yılında Londra yakınlarındaki Sussex'te doğdu. İlk derecesini Winchester Sanat Okulu'nda Moda ve Baskılı Tekstil tasarımı alanında aldı ve 1991 yılında mezun oldu. 1993 yılında İstanbul'da yaşadı, İngilizce öğretti ve Kapalıçarşı'da kilim tamir etti. Ayrıca 1996-2000 yılları arasında Ankara'da yaşadı ve Türk-İngiliz Derneği'nde Araştırmalar Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 2000'de İstanbul'a döndüğünde Hong Kong'a taşınmadan önce İstanbul Teknik Üniversitesi'nde çalıştı. 2005-2007 yılları arasında İstanbul'a dönerek kariyerine Sabancı Üniversitesi'nde İngilizce öğretmenliği yaparak devam etti. Ashley Hong Kong'a döndükten sonra 20 yıl boyunca Hong Kong Üniversitesi de dahil olmak üzere çeşitli üniversitelerde çalıştı. Burada bulunduğu süre içinde, davetli akademik seminerler aracılığıyla Doğu Asya'yı İznik seramikleriyle tanıştırarak, Kütahya seramiklerinin satışını gerçekleştirdi. Türk sanatçıların sergilerinin küratörlüğünü yapan ve bir Türk sanatçının Hong Kong Üniversitesi'nin duvarlarına iki büyük duvar resmi yapmasına ön ayak olarak Türk sanatını ve kültürünü tanıttı.  Ashley 2022 yılında Bodrum'da yaşamak üzere Türkiye'ye döndü.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com