05 Şubat 2025 Çarşamba

Japon uzman 7 üzeri deprem için uyardı: ‘Ege Denizi’nde tsunami olabilir’

BHM
05.02.2025 19:46
 Japon uzman 7 üzeri deprem için uyardı: ‘Ege Denizi’nde tsunami olabilir’
Santorini Yanardağı'nın faaliyete geçebileceği iddiaları endişe yaratırken, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, bölgede 7'nin üzerinde deprem ve tsunami riski olduğunu açıkladı.

Ege Denizi'nde 26 Ocak'tan bu yana yaşanan sismik hareketlilik, bölgede büyük korku yarattı. Şu ana kadar 700'ün üzerinde deprem kaydedilirken, en şiddetlisi bugün 5.2 büyüklüğünde meydana geldi. Süregelen depremler, Santorini Yanardağı'nın patlayabileceği yönündeki iddiaları da gündeme getirdi. 

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Ege Denizi'ndeki hareketliliğin olağanüstü boyuta ulaştığını belirterek, bölgede büyüklüğü 7 ile 7.5 arasında değişen bir depremin yaşanabileceğini ifade etti. Moriwaki, bu büyüklükteki bir depremin tsunami riskini de beraberinde getirebileceği konusunda uyarılarda bulundu. 

2 BİN 500'DEN FAZLA DEPREM!

Atina Üniversitesi (EKPA) Sismoloji Laboratuvarı tarafından yapılan açıklamada, 2024 yılı başından bu yana Santorini ve Yamurgi hattında 2 bin 500'den fazla sismik hareketlilik kaydedildiği bildirildi. Son yaşanan depremlerin, 2011-2012 yıllarındaki sismik aktiviteye benzerlik gösterdiği vurgulanarak, mikro depremlerin büyüyerek 4.0 ve üzeri seviyelere ulaşmasının volkanik hareketlilik işareti olabileceği ifade edildi.

SANTORİNİ'DE KORKU: BİNLERCE KİŞİ ADAYI TERK ETTİ

Depremlerin en yoğun hissedildiği Santorini Adası'nda halk büyük bir panik yaşarken, Yunan basınına göre yaklaşık 9 bin kişi adayı terk etti. Okulların cuma gününe kadar tatil edildiği açıklanırken, hava yolu şirketleri bölgeden ayrılmak isteyenler için ek seferler düzenledi.

Öte yandan, uzmanlardan oluşan uluslararası bir araştırma ekibinin bugün bölgeye giderek özel sensörlü cihazlarla denizaltında incelemelerde bulunacağı bildirildi.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com