21 Kasım 2024 Perşembe

Madımak’ta katledilenler ülke genelinde anıldı: ‘Adalet sağlansın’

BHM
02.07.2024 19:59
Madımak’ta katledilenler ülke genelinde anıldı: ‘Adalet sağlansın’
Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenler 31’inci yıldönümünde ülke genelinde anıldı. 33 sanatçı ve aydın ile 2 otel çalışanının yakılarak öldürülmesine ilişkin adalet talep edildi.

Sivas'ta 33 sanatçı ve aydın ile 2 otel çalışanının yakılarak öldürüldüğü Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenler 31’inci yıldönümünde ülke genelinde anıldı. Adaletin sağlanmadığı ve geçtiğimiz yıl zamanaşımından düşürülen katliamın yıldönümünde yapılan açıklamalarda, adaletin sağlanması çağrısı yapıldı.

SİVAS

Sabah saatlerinde Sivas’ta bir araya gelen binlerce kişi yürüyüşe geçi. Yurttaşlar yürüyüşte sık sık "Sivas'ı unutma, unutturma", "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Sivas'ı yakanlar, AKP'yi kuranlar" sloganları attı. Yürüyüş ardından katliamın gerçekleştiği Madımak Oteli önüne siyasi parti temsilcileri onlarca kırmızı karanfiller bıraktı. Ardından bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirilen anma programında, yaşamını yitirenlerin kısa hayat hikayeleri anlatıldı. Kitle Madımak'ta, Roboski'de Gezi'de yaşamını yitirenlerin adlarını alkışlarla karşıladı. 

ANKARA

Ankara'da, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin çağrısıyla Madımak'ta katledilenler adına anma mitingi düzenlendi. Madımak'ta katledilen Gülsüm Karababa'nın kardeşi  Nilgün Karababa,  10 Ekim Katliamı davası ile Madımak Katliaminin benzediğini belirterek, "Göz göre göre yaşandı bu iki katliam. İkisine de insanlık suçu verilmedi.Davamız bir an önce insanlık suçu olarak kabul edilmeli" dedi. 
 

Mitinge PSAKD, Alevi dernekleri, köy dernekleri, 10 Ekim Barış Derneği, KESK ve KESK'e bağlı sendikalar, ATO, TMMOB CHP, EMEP, Dem Parti, Sol Parti, TİP, Yeşil Sol Parti,  Halkevleri ve çok sayıda kitle örgütü katıldı. Beşevler Kavşağından Anıtpark'a yürüyüş düzenleyen kitle sık sık  "Sivas'ı unutma, unutturma", "Sivas'ın hesabı sorulacak", "Sivas'ı yakanlar, AKP'yi kuranlar" sloganları attı.

Saygı duruşuyla başlayan mitingte konuşan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nurullah Esat Ünsal, "Katliamlar ancak yüzleşilirse aydınlatabilinir. Siyasal islamla ülkeyi yönetmek isteyenler laikliğe savaş açıyorlar. ÇEDES ile eğitimi tarikatlara, çocukları imamlara bıraktılar. Biz  yeni maarif modeli tanımıyoruz. Aleviliğin içini boşaltmak için başkanlık kurdular. Türkiye'nin en gerici dinci yapının içinde toplum ayrıştırılmaya devam ediliyor. Cemevleri alevilerin ibadethanesidir.  Madımak Oteli müze olmalıdır. Sivas'ı unutmadık unutmayacağız. Sivas'ın ışığı sönmeyecek" dedi.

Madımak'ta katledilen Gülsüm Karababa'nın kardeşi  Nilgün Karababa, "Dile kolay 31 yıl. Aile olarak çok ağır şeyler yaşadık. Dava insanlık suçu olması gerekirken davanın sonucu ortada. Dün de gar davası görüldü. Bu davalarla birbirine benziyor. Bu katliamlar valilik kararıyla yapılan işler. Göz göre göre yaşandı bu iki katliam. İkisine de insanlık suçu verilmedi.  Davamız bir an önce insanlık suçu olarak kabul edilmeli" dedi. 

PSAKD Genel Sekreteri Ismail Ateş, "İnsanlığa karşı işleyen suçlarda  zaman aşımı olur mu? Biz zaman aşımı kararını kabul etmiyoruz. Alevilik içerisine sünniliği mayalamaya çalışıyorlar. Bize diz çöktürmeye çalışıyorlar. Biz kimsenin karşında diz çökmedik. Biz bu davanın peşini bırakmayacağız" dedi.

İZMİR

İzmir Barosu Sivas Katliamı’nın 31. Yıl dönümünde yazılı bir açıklama paylaştı. “31 yıl önce bugün Sivas’ta, Menemen’de Derviş Mehmetler’den bu yana cesaretlendirilen ve güçlendirilen örgütlü yobaz odakların, gerici faşist saldırılarından biri yaşandı. Yaşadığımız toplumun aydınları, aydınlık yüzünü temsil eden yurttaşlarımız, cumhuriyeti ve laikliği hedef alan bu kalkışmada yaşamını yitirdi” ifadeleri bulunan açıklamada yaşanan bu saldırı karşısında devletin güvenlik güçlerinin olaya geç ve yetersiz müdahale etmesi yer aldı.

SİVAS’IN ATEŞİ HİÇ SÖNMEYECEK

“Uzun ve etkisiz bir yargı sürecinde, asla gerçek sorumlular yargılanmadı, firari sanıklar yakalan(a)madı, firari bir sanığın yıllarca kendi köyünde yaşadığı ancak öldükten sonra ortaya çıktı” denilen açıklamada siyasal iktidarın en yetkili temsilcisinin ‘Hayırlı olsun’ sözü vurgulandı.

Son olarak açıklamada “Sivas Katliamı’nı gerçekleştiren gerici güçler, bugün de varlar, bugün de korunuyorlar. Sivas’ın failleri, bugün yeni yapılanmaları ile laikliğe ve cumhuriyet değerlerine karşı bir tehdit oluşturuyorlar. Bu tehdit alt edilmedikçe, yüzleşme yaşanmadıkça, Devlet özür dilemedikçe, karanlığa karşı aydınlığı savunma mücadelemiz hiç bitmeyecek, Sivas’ın ateşi hiç sönmeyecek” ifadeleri geçti.

BALIKESİR

2 Temmuz 1993'de Sivas'ta yaşanan Madımak Katliam’ında yaşamını yitirenler Balıkesir Burhaniye’de adıldı. Katledilen 33 aydın, yazar, şair, düşünce insanın resimlerinin en önde taşındığı etkinlikte, katliamın topluma korku vermek için devlet tarafından tezgahlandığı, hiçbir devlet görevlisinin yargılanmadığı, göstermelik olarak yargılananların af edildiği, Sivas'tan önce olduğu gibi sonrasından da saldırıların devam ettiği belirtildi.

Yapılan açıklamada, “Sivas katliamı insanlık suçudur. İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz. Madımak oteli kebap salonu yapıldı. Utanç müzesi oluncaya kadar mücadelemiz sürecek” denildi.

(Kaynak / EVRENSEL)

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com