Günümüzden yaklaşık 2370 yıl önce Kral Mausolos adına karısı Artemisia tarafından yaptırılan bugün ise açık hava müzesi olarak düzenlenen mozole için, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da destekleriyle bir proje başlatıldı.
Akdeniz Ülkeleri Akademisi (AKADEMİA) Vakfı tarafından yürütülen proje çalışmaları kapsamında, Bodrum Mozolesinin çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak yeniden canlandırılması hedefleniyor. Halikarnassos kazılarını yapan Prof. Dr. Christian Jeppesen’in önerisiyle ortaya çıkan ve Dünyada ses getirmesi beklenen proje kapsamında, dünyanın yedi harikasından biri olan anıt mezarın dayanıklı şeffaf malzeme ile ayağa kaldırılması planlanıyor.
AKADEMİA Vakfı Başkanı Kartal: “Ulusal bir onur olacak…”
AKADEMİA Vakfı Başkanı Özay Kartal, 2 yıldır süren çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Dünyanın yedi harikasından biri Halikarnas Mausoleumu malumunuz Bodrum’da. Fakat yıllardır müze olarak açık Mausoleumumuz şu an itibariyle iklimsel tahribata açık vaziyette ve şanına yakışır bir sergilenmeye ihtiyacı var. Bununla ilgili 2 sene önce bir çalıştay yaptık Bodrum’da. Konunun uzmanlarını, bilim adamalarını Bodrum’a çağırdık. 50 yıl boyunca Bodrum’da Halikarnassos kazılarını yapan Prof. Dr. Christian Jeppesen’in bir fikri vardı bununla ilgili. Fikir de şuydu; iklimsel tahribatı engelleyecek ve şanına yakışır bir şekilde sergilenmesini sağlamak üzere şeffaf yapı malzemeleri ile Mausoleumu orijinal yerinde, orijinal büyüklüğünde ve mimari ana hatlarını gösterecek şekilde ayağa kaldırılması ve bir müze olarak değerlendirilmesiydi. Bu fikir önerisini biz çalıştayda bilim insanlarına sorduk ve bu fikrin değerlendirilebileceği ve projelendirilebileceği sonucu çıktı. Sonrasında konuyu geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a ilettik. Bu fikri projelendirelim mi? Bu projeyi, bu fikri çalışabilir miyiz diye? Sağ olsun Bakanımızın Bodrum’a çok yakın ilgileri var. Kültür ve turizm alanındaki projelere çok yakın bir ilgisi var. Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı olarak Bakanlığımızdan bu fikri projelendirme iznini aldık ve bir yılı aşkın bir süredir bilim danışma heyetimizle birlikte dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleumun yerinde, orijinal büyüklüğünde ve mimari ana hatlarıyla sergilenebileceği bir müze projesi çalıştık. Ortaya bir mimari konsept projesi çıktı. Tabi ki konunun sıra dışı malzemelerle ve teknolojik malzemelerle yapılmak üzere teknik, statik ve yapı mühendislerinin hazırladığı projeler ve raporlar var. Önümüzdeki dönemde İnşallah Kültür ve Turizm Bakanlığımıza geldiğimiz noktayı, projelerimizi ve gelinen noktayı sunacağız. Bodrum’a, dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum'a modern bir müze kazandırmak için bir adım daha atmaya çalışacağız.
Mausoleum müze projesi aslında dünyada bir ilk olacak, uluslararası bir onur olacak bir proje. Şöyle ki, dünya üzerinde, dünyanın yedi harikasından biri olan antik eserlerle ilgili yürütülmekte olan bir müze projesi yok. Bu bakımdan dünyanın yedi harikasından birini ayağa kaldıracak ve bunu sergileyecek bir proje olması nedeniyle projemiz dünyada ciddi anlamda ses getirecek bir proje. Daha çalıştay sürecinde bile uluslararası basında çok ciddi ses getirdi.
Ayrıca bu proje bir Rekonstrüksiyon değil, bir resüsyon projesi değil, dünyanın yedi harikasından biri olan bir anıt eseri, modern teknolojik malzemelerle sergileyecek ayağa kaldıracak ve onun ana hatlarını, mimari detaylarını ve güzellikleri ortaya koyacak ve dünyada bir ilk bu anlamda bu proje. Ulusal bir onur olarak tüm hocalarımızla ve bakanlığımızın desteği ile inşallah bunu gerçekleştireceğiz” dedi.
Mausoleum’da, 1856 yılında İngiliz Araştırmacılar tarafından yapılan kazı çalışmaları sırasında bulunan kabartmalar, Mausolos ve Artemisia’nın heykelleri ile dört atlı arabanın parçaları halen İngiltere'de British Museum’da sergileniyor.