19 Mayıs 2024 Pazar

Muğla genelinde Tiny House’lara sıkı denetim!

BHM
06.05.2024 11:04
Muğla genelinde Tiny House’lara sıkı denetim!
Muğla Valiliği Tiny House olarak bilinen hareketli/mobil evler ile ilgili yeni bir karar yayınlayarak belediye, kaymakamlıklar ve emniyet birimlerine gönderdi. Araçların kullanım amaçları dışında kullanılmamasını istedi.

Kamuoyunda Tiny House olarak bilinen hareketli/mobil evler Karayolları Trafik Kanunu kapsamında römork cinsi araç olarak nitelendirildiğini belirten Muğla Valiliği, belediye, kaymakamlıklar ve emniyet birimlerine yeni bir karar gönderdi. Vali İdris Akbıyık imzasıyla gönderilen yazıda “Kanun ve ilgili yönetmelikte geçen bu tip araçlar karayolu üzerinde insan ve yük taşımacılığı amacıyla kullanılmaktadır. Ancak son zamanlarda bu tip araçlar kanun maddelerinde yer alan kullanım amaçları dışında sabit ve uzun süreli olarak konaklama ihtiyacının giderilmesi amacıyla kullanılmaktadır” denildi.

YAPILMASI GEREKENLER 3 MADDE HALİNDE ŞÖYLE BELİRLENDİ: 

1-Hareketli evlerin (Tiny House) konut ya da ticari amaçlı olarak kullanılması veya ısıtma, elektrik, su, kanalizasyon vb. altyapı hizmetlerinden faydalandırılmalar veya inşai faaliyete konu edilmeleri halinde yapı niteliği taşıdığı ve 3194 sayılı İmar Kanununum 27 nci maddesindeki istisna dışında yapı ruhsatına da tabi olduğu, belirtilen niteliklerden herhangi birine sahip olmayan tekerlekli, plakalı ve araç ruhsatlı karavanları yapı niteliği taşımadığı ve dolayısıyla yapı ruhsat olmayacağı,

 

2- Hareketli evlerin (Tiny House) İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik uyarınca işyeri tanım kapsamında bir faaliyette kullanılması durumunda işyeri açma ve çalışma ruhsatına tabi olduğu,


3- Turizm Tesislerinin Niteliklerinin İlişkin Yönetmeliğin Uygulamasına Dair Tebliğ çerçevesinde, konaklama tesisleri için konaklama tesisinin türüne uygun işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlemesi gerektiği, değerlendirilmektedir.

Acil denetimlerin yapılmasının istendiği yazının devamında ise, “Marchelli evlerin (Tiny House) yukarıda belirtilen maddeler çerçevesinde denetimlerinin yapılarak, denetimler sonucundan Valiliğimize bilgi verilmesi hususlarında, Bilgilerini ve gereğini rica ederim” ifadelerine yer verildi.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com