Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından turizm cenneti Bodrum'un Küdür Koyuna kanalizasyon suyunu boşalttığı iddiasıyla 464 bin 585 lira ceza kesilen Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) yetkilileri için yargılanma yolu açıldı. Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında suç duyurusu yapılan iki yetkili hakkında soruşturma açmak için Muğla Valiliği’nden izin istedi.
DENETİMLE ORTAYA ÇIKMIŞTI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ihbar üzerine Bodrum Yalıkavak MUSKİ’ye ait atıksu arıtma tesisine 23 Mart 2024’te denetim gerçekleştirdi.
Denetimde, dereye deşarj edilen boru, derenin denize ulaştığı yer ve denizden olmak üzere 3 farklı noktadan numuneler alındı.
PİS SUYUN AYRI BİR HATLA DENİZE DÖKÜLDÜĞÜ İDDİASI
Bakanlığın laboratuvarlar tahlili raporunda, numune alınan noktalarda yosun tuttuğu ve yoğun koku gözlemlendiği belirtildi. Ayrıca, MUSKİ'nin Yalıkavak Küdür Koyuna arıtmayı by-pass ederek ayrı bir hat döşediği ve kanalizasyonu kuru dere üzerinden denize deşarj edip halk sağlığını tehdit ettiği aktarıldı.
Öte yandan, denize dökülen pis su analizinde fekal koliform (dışkı) değerinin 50.000 çıktığı tespit edilmişti.
PARA CEZASI VE SUÇ DUYURUSU
Bu rapor ve analizlerin alınmasının ardından Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, MUSKİ’ye denizi kirlettiği gerekçesiyle 64 bin 585 lira ceza kesti.
Müdürlük, kurum yetkilileri hakkında da Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak suç duyurusunda bulundu.
BODRUM BAŞSAVCILIĞI, SORUŞTURMA İZNİ İSTEDİ
Suç duyurusu dilekçesini değerlendiren Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı, MUSKİ Daire Başkanlığı Atıksu 1. Bölge Şube Müdür Vekili N.K.Ç. ve 1. Bölge Şefi Çevre Mühendisi M.Ç. hakkında, devlet memuru oldukları için Muğla Valiliği’nden soruşturma izni talep etti.
Muğla Valiliği İl İdare Kurulu’nun da taleple ilgili ön inceleme yaptığı öğrenildi.
SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER: O YAĞMUR SUYU HATTIDIR
Bu arada, savcılıkça bilgilerine başvurulan MUSKİ yetkililerinin, “Yalıkavak Atıksu Arıtma Tesisinde ayrıca bir arıtılmış atıksu deşarj hattı bulunmuyor. Tesisin tek bir deşarj noktası bulunmaktadır. Denetim ekibinin denetim anında tespit etmiş olduğu, ‘dereye bağlanmış’ olarak ifade edilen koruge, boru tesis içi yağmur suyu ve zemin yıkama amacıyla kullanılan şebeke suyunun iletildiği yağmur suyu hattıdır.” şeklinde savunma yaparak suçlamaları kabul etmedikleri kaydedildi.
MUSKİ’DEN AÇIKLAMA YOK
PD muhabirinin ulaştığı MUSKİ yetkilileri ise konunun yargıda olduğu ve sürecin devam ettiğini belirterek, bir açıklama yapamayacaklarını ifade etti.
patronlardunyasi.com