ÇOCUKLARDA OKULLA BİRLİKTE BAŞLAYAN HASTALIKLAR
Çocuklar kreşe veya okula başlayana dek ev ortamında çok sık hastalanmazlar. Okul ve kreşlerin açılması ile birlikte hastalıklar da başlar. Sonbahar ve yaklaşan kış ayı ile birlikte toplu yaşanan yerlerde damlacık yolu ile yayılan ve solunum yollarına yerleşen virüslerin yol açtığı enfeksiyonların ortaya çıkmasında artış görülür. Özel Bodrum Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevda Oktay anne babaları ve öğretmenleri uyarıyor.
OKULA GİDEN ÇOCUKLARDA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR
Okula giden çocuklarda enfeksiyonlar, yaralanmalar, diş sağlığı sorunları, astım ve diğer alerjik hastalıklar, büyümede yetersizlik, beslenme bozuklukları, öğrenme güçlüğü gibi birçok sağlık sorunu ile karşılaşabiliriz. Çocuklarda okulların açılıp, havaların soğumaya başlamasıyla beraber anjin, farenjit, nezle, grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonları artar. Basit önlemlerle atlatılabilecek nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları iyi tedavi edilmediği zaman otit, sinüzit gibi bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir. Burun açıcı ilaçlar, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır. Antibiyotiğe hemen başlanmamalıdır. Orta kulak iltihapları kalıcı işitme kayıplarına neden olabileceği için önemsenmelidir.
SONBAHARDA Gribal Enfeksiyon Sık Görülür
Grip, özellikle eylül ile başlayan sonbahar-kış dönemini kapsayan mevsimsel özellik arz eden bir hastalıktır. Ateş, baş ağrısı halsizlik, kırgınlık ile başlar. Öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığı ardından akciğer enfeksiyonu, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu gibi hastalıklarla birlikte görülebilir.
VİRÜS ENFEKSİYONLARINDA ANTİBİYOTİK ETKİLİ DEĞİLDİR
Aileler çoğu kez ateş, öksürük, burun akıntısı ve öksürük şikayeti olan çocuklarına gereksiz yere antibiyotik ve öksürük şurubu verir. Oysa yapılan çalışmalar virüs enfeksiyonlarında bu ilaçların etkili olmadığını ortaya koymaktadır. Ateş düşürücülerin ise gereksiz yere kullanımı çocukların doğal bağışıklık sisteminin güçlenmesine engel olmaktadır.
ÖKSÜRÜK, SAVUNMA MEKANİZMASIDIR
Solunum yolu enfeksiyonlarında gözlenen öksürük, oluşan salgıların solunum yollarından temizlenmesi için vücudun bir savunma mekanizmasıdır. Öksürük kesici ilaçların kullanılması, vücudun bu doğal savunmasını bloke ettiği için önerilmez.
BOĞAZ KÜLTÜRÜ NEDEN YAPILIR?
Bazen bademcik enfeksiyonu ile gribal enfeksiyon ayırımı muayene sonucunda da yapılamaz. Bu durumda boğaz kültürünün alınması ve bazı kan testlerinin gerekir. Özellikle alerjik bünyesi olan çocuklarda astım atağını başlatması veya küçük bronşların salgılarla tıkanması neticesinde bronşiolite neden olabilmesi açısından gribal enfeksiyonlara karşı tedbir almak bu aylarda özellikle önemlidir.
KORUNMADA EN İYİ YÖNTEM GRİP AŞISI
Solunum sıkıntısı nedeni ile hastaneye yatırılarak tedavi gerektirecek kadar ağır solunum sistemi enfeksiyonuna yol açabilen gribal enfeksiyonları önlemenin en önemli yolu, aşılanmadır. Dünya Sağlık Örgütü her sene yeni tip grip virüsüne karşı hazırlanan grip aşılarının özellikle şeker hastalığı, alerjik bronşit, bağışıklık yetersizliği, doğumsal kalp hastalığı gibi rahatsızlıkları olan çocuklara uygulanmasını önermektedir. Amerikan Pediatri Akademisi de 6 aydan büyük her çocuğa eylül ile ocak ayları arasında grip aşısı yapılmasını önermektedir.
GRİP-NEZLE FARKI
Nezle hali grip ile çok sık karıştırılan bir durumdur. Ancak nezlede genel durum daha iyidir. Ateş yüksek olmaz. Daha ziyade hapşırık ve burun akıntısı ve ardından burun tıkanıklığı ile kendisini gösterir. Nezle ve grip gibi hastalıkların uzun sürmesi hastalığın sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu ile komplike olmasına yol açabilir. Eğer bir çocukta yılda 5 defadan fazla tekrarlayan ve sinüzit, orta kulak enfeksiyonu, akciğer enfeksiyonu ile komplike olan solunum yolu enfeksiyonu geçirme şikayeti varsa mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI
İdrar yolu enfeksiyonları, üst solunum yollarından sonra ikinci sıklıkta gözlenir. Özellikle okullardaki tuvalet temizliğinin yetersizliği nedeniyle çocukların idrar tutmaları ve idrarı eve saklama alışkanlıkları, kızlarda alt temizliğinin önden arkaya doğru yapılmaması, dar ve sentetik iç çamaşırlarının giydirilmesi idrar yolu enfeksiyonlarının nedenlerindendir. Yine hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanmış gıda tüketimiyle gelişen gıda zehirlenmeleri, el hijyenine dikkat edilmemesi ile gelişen barsak enfeksiyonları ve kıl kurdu başta olmak üzere barsak parazitleri de okul çocuklarında sıkça gözlenen enfeksiyon hastalıklarıdır.
EL HİJYENİ ÖNEMLİ
Hastalıkları önlemede alınacak önlemlerin başında enfeksiyon geçirmekte olan öğrenci ve kişilerin okula girmemesi, ve el hijyenine maksimum önem gösterilmesi gelir.Ayrıca sınıfların sık sık havalandırılması , düzenli el , tırnak ve saç kontrolü yapılması,sınıftaki öğrenci sayısının 20 civarında olması gerekmektedir.