22 Kasım 2024 Cuma

Şimdi tam zamanı

BHM
23.01.2015 13:25
Şimdi tam zamanı
Özel Bodrum Hastanesi  Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.SüleymanZennuboğlu, çocukluk çağında yapısal olarak dar olan hava yolunun bademcik ve geniz etine bağlı olarak tıkanması nedeniyle sorun yaşayan okul çağı çocuklarının ameliyat olması için en uygun zamanın, derslerinden geri kalmamaları için, sömestr tatili olduğunu söyledi. 

Konuyla ilgili açıklama yapan Op.Dr.SüleymanZennuboğlu bademciklerin vücudun bağışıklık sisteminde rol oynayan lenf sisteminin boğazda yerleşmiş dokularından biri olduğunu dile getirdi. Bademciklerin özellikle üst solunum yollarından giren mikropları tanıyarak vücudu savunmaya hazırladığını aktaran Zennuboğlu, "Halk arasında geniz eti denilen 'adenoid' dokusu da bademcik gibi lenf yapısındadır ve üst solunum yolunun savunmasında rol oynar. Bademcik gibi geniz eti kronik enfeksiyon ve hipertrofileri çocuklarda yapısal olarak zaten dar olan hava yolunu tıkar. Ve bu tıkanmaya bağlı bazı sorunlar meydana gelir. Bademcik ve geniz eti sorunları en sık çocukluk döneminde görülür. Görülme sıklığı çocukların kreş, ilkokul gibi toplu yerlerde bulundukları dönemlerde artış göstermektedir." şeklinde konuştu.

 

BADEMCİKLER NE ZAMAN ALINMALI?

Bademcik ve geniz eti ameliyatlarının çok sık yapıldığını belirten Zennuboğlu, "İlaç tedavisinden fayda görülmediğinde geniz eti ve bademciklerin cerrahi olarak alınması yöntemine başvurulur. Üst solunum yolları, bademcik ve geniz eti büyüklüğüne bağlı olarak sık sık tıkanıyorsa, bademcik etrafında apse oluşuyorsa, kötü huylu tümör şüphesi varsa, çene yapısını bozan geniz eti ve bademcik büyümesi görülüyorsa, konuşma bozukluğuna sebep oluyorsa, uyku apnesine yol açıyorsa ameliyat gereklidir." diye konuştu. Sık görülen bademcik enfeksiyonlarının ameliyat gerektirebileceğini ifade eden Zennuboğlu, şunları aktardı: "Bademcik ameliyatlarının yüzde 40'ı sık tekrar eden enfeksiyonlardan dolayı yapılıyor. Son bir yılda 7 defa veya son 2 yılda yıl başına 5 defa veya son 3 yılda yıl başına 3 defa ya da daha sık ateşli bademcik iltihaplanması geçirilmesi, bademcik ve geniz eti iltihaplanmasına bağlı olarak sık orta kulak iltihabı geçirilmesi, hastanın difteri mikrobu taşıyıcısı olması, hastada kalp kapak bozukluğu olması durumlarında KBB uzmanı cerrahi müdahalede bulunabilir. Çocuğunuz bu tür problemler yaşıyorsa, hemen bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde, sık enfeksiyondan ötürü ateşli eklem romatizması, kalp kapak hastalıkları, böbrek iltihapları gibi komplikasyonlara yol açabilmektedir.

 

Ameliyatı yapma sebeplerinden bir diğeri olan aşırı büyük bademcik ve geniz eti ise çocuklarda horlama, huzursuz uyku, gece terlemelerine, büyüme ve gelişmede geri kalmaya, çene yüz gelişiminde bozulmaya, dişlerde şekil bozukluklarına, huysuzluk, dikkat eksikliği gibi kişilik değişikliklerine ve öğrenme güçlüklerine sebebiyet verebilir." 

BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com