22 Kasım 2024 Cuma

Sömestrde Sünnet Olan Çocuk Sayısı Arttı

BHM
02.02.2015 11:43
Sömestrde Sünnet Olan Çocuk Sayısı Arttı
Bir ailenin ve erkek çocuğunun hayatındaki en önemli anlardan biridir sünnet... Bazı çocukların çok güzel geçirdiği ve aklında sünnet düğününden renkli karelerin kaldığı güzel bir anı iken; bazı çocuklar için de travmaya neden olarak ömürleri boyunca hatırlamak istemeyecekleri bir ana dönüşmüştür. Sömestr tatilinin başlamasıyla sayısı artan sünnet operasyonuyla ile ilgili bilinmesi gerekenleri Özel Bodrum Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr.Engin Duran anlattı:   

SÜNNET İÇİN EN İDEALİ YENİDOĞAN DÖNEMİDİR
Sünnet için en iyi dönem yenidoğan dönemidir. İlk 24-72 saat içinde, anne ve çocuk daha hastaneden çıkmadan yapılması uygundur. Hem bakımı çok kolaydır, hem de anestezi gerektirmemesi önemli bir avantajdır. İlk 1 aya kadar yapılamazsa; 1-2 yaş arasında daha çocuk bezli iken yapılması önerilir. Çocuk bezi sayesinde pansuman gerekmez. Aile için bakım sorunu olmaz. Mikrop kapması söz konusu olmayacağı gibi, ilk günlerde çarpma gibi dış etkilerden güzelce korur. Bebek psikolojik olarak sünnetten etkilenmez. Yenidoğan sünnetinde kanama riski çok azdır.Yenidoğan sünneti yapılan çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları oldukça az görülür.Kozmetik sonuçları daha iyidir.

BELLİ  YAŞLARDA YAPILAN SÜNNET TRAVMAYA NEDEN OLABİLİR 
Tıbbi olarak bir zorunluluk yoksa cinsel organ kaybı korkusu dönemi olan 3,5 ila 5,5 yaş arasında uygulanmaması iyi olur. Yeni doğan dönemini kaçırmış çocuklarda, 3-6 yaş döneminin öncesinde yani sünnet ile ilgili korkular gelişmeden yapılması daha uygundur. Küçük çocuklarla iletişim kurabilmek ve onları uzun süre hareketsiz kalmasını sağlamak çoğu zaman imkansızdır. Büyük çocuklarda ise bu olayın kötü anılar bırakmaması için sünnetin yeni doğan dönemi dışında genel anestezi altında yapılması uygun olacaktır. Çünkü 6 yaştan sonra tüm çocuklar genellikle sünnetten korkarlar.

SÜNNET UZMAN ELLERDE YAPILMALIDIR
Günümüze dek birçok yöntem uygulanmış olmakla birlikte bugün için en doğru yöntem klasik cerrahi yöntemdir. Gerekli temizlik ve cerrahi ortam hazırlanarak sünnet derisinde mevcut olan yapışıklıklar açılıp, yeterli uzunluktaki deri kesilir. Kanama tamamen kontrol altına alındıktan sonra yara dudakları dikişle birbirine yaklaştırılır ve açık yara bırakmayacak şekilde sünnet işlemi bitirilir. Bu dikişler kendiliğinden eridiğinden, dikiş alma problemi olmaz. Sünnetin yapılması için gerekli süre normal şartlar altında 20-25 dakikadır.
Özellikle yeni doğan sünnetini, bu konuda tecrübeli bir üroloji uzmanının yapmasında fayda vardır. Diğer sünnetleri de, cerrahi nosyonu olduğu için, herhangi bir operatör doktorun yapmasında yarar vardır.

HANGİ DURUMLARDA SÜNNET YAPILMAMALI ?
• Çocuğun doğduğunda ilave bir sistemik hastalığı varsa,
• Genel sağlık durumu bozuksa,
• Enfeksiyon tablosu görülüyorsa,
• Penise ait anomaliler (Peygamber sünneti, gömük penis, penil rotasyon, penildeviasyon gibi) varsa,
• Sarılıkla ilgili değerleri çok yüksekse ve bir tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa, bu tedavi tamamlanmadan kesinlikle sünnet yapılmamalıdır.

 

 

Bu bir ilandır

BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com