28 Mart 2024 Perşembe

TARİH YENİDEN AYAĞA KALKIYOR! Halikarnassos Sur Duvarları, 2400 yıl Sonra Turizmin Hizmetinde

BHM
23.07.2022 14:33
TARİH YENİDEN AYAĞA KALKIYOR! Halikarnassos Sur Duvarları, 2400 yıl Sonra Turizmin Hizmetinde
2400 yıl önce Karya Kralı Mausolos tarafından inşa edilen Halikarnasoss Surları, Akademia Vakfının başlattığı proje ile gün yüzüne çıkarıldı. Posta Bodrum Gazetesi’nin manşetten yayınladığı haberde Akademia Vakfı Başkanı Özay KARTAL, “İlk etap 2 yıl içinde tamamlandı, diğer etapların tamamlanabilmesi için Avrupa Birliği yetkilileri ve Hollanda Den Bosch belediyesi ile iş birliği görüşmelerimiz devam ediyor.” dedi.

Posta Bodrum Gazetesi bu haftaki sayısının manşetine, Akademia Vakfının başlattığı ve Avrupa Birliğinden de önemli ölçüde destek bulan Halikarnasoss Surlarını Gün Yüzüne Çıkarma Projesini taşıdı. Yapılan özel röportajda, vakfın başkanı Özay Kartal ayrıca vakfın diğer Antik Halikarnasosos'u yaşatma projelerine değindi. Kartal, söz konusu çalışmaların tamamlanmasıyla Bodrum'da 12 ay boyunca sürecek bir kültür turizminin alt yapısının oluşmasını ve bunun ülkemiz turizm ekonomisine büyük katkı sağlayacağını açıkladı. 

M.Ö. 377 yılında, bugün ki Muğla il sınırlarını kapsayan alanda kurulu olan Karya Ülkesinin başkentini Milas’tan Halikarnasos’a (Bodrum) taşıyan kral Mausolos tarafından inşa edilen surların orijinal uzunluğu 7 km’dir. 1.5 km’lik kısmı bugün Bodrum’un modern yapılaşması altında kalan surların 6 km’lik kısmı toprak altında. Akademia (Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı) akfının Bodrum Belediyesi işbirliği ve Bodrum Müzesi denetiminde yaptığı çalışmalarla surların 1,3 km’lik kısmında temizlik, kurtarma kazısı ve peyzaj düzenlemesi tamamlandı.

Bardakçı mevkii ve Gümbet’te bulunan Myndos Kapısı aralığında yapılan çalışmalar sonucunda Bodrum’a gelen yerli ve yabancı turistler yeni bir tarihi gezi alanına kavuştu. Ayrıca surların iki yanı araç ve bisiklet trafiğine kapalı yürüyüş yolu olarak düzenlendi. O dönemin desenleri işlenmiş mermer oturma banklarıyla keyifli bir yürüyüş yolu ve park olarak yeni bir alana kavuşmuş oldu Bodrumlular.

Halikarnnasoss Surları, duvarları, kuleleri, Mindos, Pedasa ve Milas kapıları ile sadece bir sur değil önemli bir anıt eser olarak günümüze ulaşmış. 7 km uzunluğundaki surlar, 5 km yakın bir kısmı koruma bandı içerisinde kalması nedeniyle yer yer ağır tahribatlara rağmen günümüze kadar ulaşabilmiş durumda.

ÖZAY KARTAL: “Vakfımız, Bodrum’da sürdürülebilir turizm için tarih hazinelerine dönük projeler üretmeye devam edecek”

Akademia Vakfı başkanı Özay KARTAL, Posta Bodrum Gazetesi’ne vermiş olduğu özel röportajında, İlk etabın 2 yıl içerinde tamamlandığını, diğer etapların tamamlanabilmesi için Avrupa Birliği yetkilileri ve Hollanda Den Bosch belediyesi işbirliği görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, “Vakfımız, Bodrum’da sürdürülebilir bir turizm için tarih hazinelerine dönük projeler üretmeye devam edecek. Bodrum halkı ve ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak, antik stadyum, bugün sanayi sitesi altında, 2400 yıllık Mars Tapınağı otobüs tamirhanesi ve hurdacıların dükkânları altında yatıyor. Dünyanın yedi harikasından birinin bahçe alanında okul ve otopark bulunuyor. Halikarnassos surlarında olduğu gibi diğer projelerin gerçekleşmesi halinde Bodrum 2-3 aylık yaz turizminden 12 aylık kültür turizme rahatça geçebilir, hayalimiz bu.” ifadelerinde bulundu.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com