25 Ekim 2024 Cuma

Türkiye'den art arda NOTAM ve NAVTEX: 'Jet' meydan okuma

BHM
11.10.2024 19:35
Türkiye'den art arda NOTAM ve NAVTEX: 'Jet' meydan okuma
Türkiye, Yunanistan’ın 10 mil hava sahası dayatması nedeniyle çekildiği NATO tatbikatının ardından, bir kez daha Ege’de hava araçlarını uçuracak.

Türk Hava Kuvvetleri ile Türk Deniz Kuvvetleri, Ege’de çeşitli eğitimler yapmak üzere bazı sahaları NOTAM (havacılara bildirim) ve NAVTEX (denizcilere bildirim)’ler aracılığıyla kapattı. Yapılan duyurularda 10 Ekim’de “Atışsız Deniz Hava Eğitimleri”, 12 Ekim’de “Atış Eğitimleri” yapılacağı duyuruldu. Ancak Türkiye’nin eğitimleri, Atina’nın tepkisini çekti.

Türkiye’nin yayınladığı bildirimlere hızla yanıt hazırlayan Atina yönetimi, söz konusu eğitim sahalarının Atina FIR (Uçuş Malumat Bölgesi)’ı içinde kaldığını, bu bölgelerde havacılık operasyonları düzenleme yetkisinin kendilerinde olduğunu, Türk bildirimlerinde yer alan iddiaların hatalı, yanıltıcı ve herhangi bir yasal dayanaktan yoksun olduğunu, dolayısıyla Türkiye’nin duyurularının hükümsüz ve geçersiz kabul edilmesi gerektiğini ileri sürdü.

Üst üste yayınlanan karşı bildirimlerde Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO)’nün bazı kararlarına atıflar yapılarak, Yunan hava sahasının genişliği konusundaki yanlış anlamaları önlemek amacıyla bu karşı duyuruların hazırlandığı belirtildi.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com