Konu ile ilgili olarak halkı bilgilendirmeye çalışan Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray ve Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Uslu bölge halkını bir türlü ikna edemedi.
Bodrum Belediyeler Birliği tarafından başlatılan ve yılan hikayesine dönen Katı Atık Tesisi Projesi ile ilgili olarak Mumcular Mahallesinde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Mumcular Karaova Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen toplantıya, Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray başta olmak üzere, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Bodrum Belediyesi CHP’li Meclis üyeleri ile bölgede yaşamını sürdüren yaklaşık 150 köylü ve çevreye duyarlı yurttaşlar katıldı.
Zaman zaman gergin anların da yaşandığı toplantının başında söz alan yurttaşlar, yapılacak çalışmayla bölgede binlerce çam ağacının kesileceğini ve çevre kirliliğinin oluşacağını iddia etti. Bölge halkının görüşleri alınmadan projenin yapıldığını kaydeden köylüler sert bir şekilde tepki verirken, projeyi anlatmaya çalışan Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray sıkıntılı anlar yaşadı. Bölgenin yetiştirdiği siyasetçilerden Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Uslu’da zaman zaman tartışmalara müdahale ederek ortamı sakinleştirmeye çalışmasına karşın, köylüler ona da sert tepki gösterdi.
“Köyümüze çöplük yapılmasını istemiyoruz” şeklindeki tepkiler ve protestolar arasında projeyi anlatmaya çalışan Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray zaman zaman zor anlar yaşadı.
Köylülerin karşı çıktığı ve yaklaşık 21 milyon liralık bir yatırım olan Bodrum katı Atık Tesisi Projesinde 15 Temmuz 2013’de Jeolojik Raporlar tamamlandı, 8 Eylül 2015’de uygulama projelerinin onayı alındı, 30 11 2015’de Büyükşehir Belediyesi adına arazi kesin tahsisi yapıldı, 6 Nisan 2016’da inşaat için yüklenici firma ile sözleşme imzalandı, 18 Nisan 2016’da ise yer teslimi yapıldı. Katı Atık Projesinin birinci aşamasının da önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi planlanıyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray konuşmasının başında Bodrum için çok önemli bir proje olan katı Atık Tesisi ile ilgili şu bilgileri verdi;
“Bodrum Belediyeler Birliği ve Bodrum Belediyesi çok güzel çalışmış. Her türlü önlemini almış. ÇED’ini almış. Birçok kurumdan görüşler almış. Bize hazır gelmişti proje. Bu dosyanın yalnızca uygulama projesini hazırlayıp, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduk. Onun onayını aldık, ondan sonra bir eksiğimiz yoktu. Kesin tahsis yapıldıktan sonra da ihale işlemlerine başlandı" dedi.
Katı Atık Tesislerinde elektrik üretildiğini ve bu üretilen elektriğinde en yakım yerleşim merkezlerine verildiğinin bilgisini de veren Giray tesisten çıkan bio gazın da yine ekonomiye katkı sağlayacağını ifade etti. Giray çöp sularının yeraltı sularına karışmasının kesinlikle mümkün olmadığına da dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Arıtıldıktan sonra, ya çöpün üzerine veya kanalizasyona deşarj standartlarına getirilecek. Kesinlikle yeraltı suyuna ve toprağa karışması engellenecek. Bu konuda size teminat veriyorum. Teminattan önce zaten Çevre Bakanlığı bunun hesabını sorar.”
Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray tesisin çevresinde üç tane gözlem kuyusu olduğunu ve buralardan her ay düzenli olarak numuneler alınarak sızdırma durumu sürekli olarak kontrol edileceğini de ifade etti.
“Ağaçların kesilmesini istemiyoruz” şeklindeki tepkiler üzerine, bu proje için ağaçların kesilmesinin zorunlu olduğunu anlatan Giray konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ağaçları kesmek zorundayız bu tesisleri yapmak için. Ağaçların kesimi Orman Genel Müdürlüğünce tahsis edilen, Mumcular Orman İşletme şefliği tarafından işaretleniyor ve onlar kesiyor” dedi.
Tepkilerin yoğunlaşması üzerine konuşmasını tamamlayan Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray yurttaşların sorularını da yanıtlamaya çalıştı. Bölge köylüleri çoğunlukla Giray’ın konuşmasını ve sorularını yanıtlamasını engellerken, AK Parti Mumcular Belde Başkanı olduğunu ifade eden Hasan Gök'ün söyledikleri çok dikkat çekti. AK Parti Mumcular Belde Başkanı Gök şunları söyledi; “Biz burayı ilçe yapmanın eşiğindeyiz. Başka bir ilçeye nasıl çöp yapıyorsunuz? Biz iki yıl sonra ayrılıyoruz. Bu projeler 50 yıllık projeler. Siz gidin bunu Bodrum’un müsait bir yerine yapın. Vekillerimizden de selam söylüyorum. Biz girişimlerimiz yaptık. Biz en geç 2019’da ayrılacağız. Burası ilçe olacak. Adını da ben koydum. Adı da Karova’dır. Biz size Mumcuların kalbinin üzerine o tesisi yaptırmayız. Lütfen gidin Kızılağaç’ın bir dağında, Yalıçiftlik’in bir dağında yapın. Niye Mumcular’ı seçtiniz ki?”
Bu söylenenler CHP’li Meclis üyeleri tarafından şaşkınlıkla izlenirken, bu konunun önümüzdeki günlerde çok konuşulacağı ve tartışılacağı ifade edildi. Bodrum TEMA Vakfı gönüllüsü Haluk Ortaç da, vatandaşların tepki göstermek için geç kaldıklarını kaydederken, toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.