Türk ve Dünya şiirinin usta kalemi Nazım Hikmet, doğumunun 113. yıl dönümünde Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen programla anıldı.
Bodrum'da sekiz ayrı dilde okunan şiirleriyle Nazım Hikmet anıldı
Türk ve Dünya şiirinin usta kalemi Nazım Hikmet, doğumunun 113'üncü yıldönümündeMuğla'nın Bodrum İlçesi'nde düzenlenen programla anıldı. Farklı ülkelerden sanatçılar, etkinlikte sekiz ayrı dilde Nazım Hikmet şiirleri okudu. Ünlü müzisyen Şeşen, söz ve bestesi kendisine ait 'Nazım Hikmet Memleket' adlı şarkının sözlerini okudu.
Nazım Hikmet'in 113'üncü doğum günü için Bodrum'da 'Hoş Geldin Nazım' adlı program düzenlendi. Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği'nin 'Bodrum 1'inci Uluslararası Delfi Art Resim Çalıştayı' kapsamında ilçeye gelen 11 ülkeden 26 ressamda etkinliğe katıldı. Etkinliğe katılanlara seslenen Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı şair, yazarÜmit Yaşar Işıkhan, "Nazım Hikmet'in doğum gününü değişik ülkelerden sanatçılarla kutluyoruz. Nazım Hikmet ile ilgili bilinmeyen birçok noktayı öğrenmiş, duymuş olacağız. Belgeselci Özden Dursun'un; Nazım'ın son eşi diyelim Dr. Galina'nın anılarını kaydettiği fotoğraflı görsel bir sunum var. Bu sunumda Dr. Galila ile yapılan söyleşiler ve fotoğraflar yer alıyor. Nazım bir dünya şairiydi. Farklı dillerden Nazım'ın şiirlerini dinleyeceğiz" dedi. Işıkhan'ın ardından sinevizyonla seslendirme yapılarak hazırlanmış fotoğraflı gösterim yapıldı. Aktivist Sanatçılar Birliği Balkan Temsilcisi, Balkan Aydınlar ve Yazarlar Birliği Başkanı Osman Baymak; bu yıl içinde yayınlanacağını belirttiği, Nazım Hikmet'in arkadaşlarının ünlü şairle ilgili anılarını derlediği kitaptan birkaç anıyı anlattı.
Etkinliğe katılan, söz alarak duygu ve düşüncelerini paylaşan İlhan Şeşen, "Düşünce özgürlüğü dediğimiz şey, düşündüğün her şeyi söylemeyebilme hakkıdır. Şarkı sözü yazarı olarak Nazım'dan çok etkilenmiş, daha doğrusu sadece Nazım'dan etkilenmiş biri olarak şiirin tercümesi olmaz. Nazım Hikmet'in doğum yıldönümünde böyle bir şeyi söyleme fırsatım buluğum için çok mutluyum. Hani duvarlarda da yazar 'Ne mutlu Türküm diyene'. Bu en çok Nazım'ı düşündüğüm zaman aklıma geliyor. Ben Türk olduğuma en çok Nazım'ı orijinalinden okuduğum için seviniyorum. O kadar seviniyorum ki, bu coşku adeta beni hayatın en büyük zorluklarında bile ayakta tutmaya yetiyor" dedi. Konuşmasının ardından Şeşen, söz ve bestesi kendisine ait 'Nazım Hikmet Memleket' adlı şarkının sözlerini okudu.
8 DİLDE NAZIM ŞİİRLERİ
Gecede üzerinde "İyi ki doğdun Nazım Hikmet yazılı" pastanın mumları üflendi. Anma programında Nazım Hikmet şiirleri, etkinliğe katılan yabancı sanatçılar tarafından sekiz ayrı dilde okundu. Şair Özkan Mert İsveççe, Olis Balta Arnavutca, Vesela Petrova Bulgarca, Danijela Vojnic Zelic Sırpça, Divna Luliç Jovcic Macarca, Aleskere Kazımov Azerice ve Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan hem Arapça hem de Türkçe Nazım Hikmet'e ait bir şiiri okudu
DHA