21 Kasım 2024 Perşembe

Akademia konferansları ‘Mavi Miras Mavi Vatan’ ile devam etti

BHM
27.12.2022 10:43
Akademia konferansları ‘Mavi Miras Mavi Vatan’ ile devam etti
Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı (AKADEMİA) tarafından TAV Havalimanları’nın desteğiyle Bodrum’da düzenlenen “Herodot Tarih Konferansları” dizisinde Doç. Dr. Harun Özdaş, "Mavi Miras Mavi Vatan” konulu bir konferans verdi.

Geçtiğimiz dönemde, pandemi nedeniyle verilen iki yıllık aranın ardından AKADEMİA Vakfı’nın düzenlediği “Herodot Tarih Konferansları” dizisi kaldığı yerden devam ediyor. TAV Havalimanları’nın desteğiyle yeniden başlayan konferanslar dizisine konuk olan Doç. Dr. Harun Özdaş, “Mavi Miras Mavi Vatan” konulu bir konferans verdi.

Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, İYİ Parti Kalkınma Politikaları Turizmden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Tosun, İYİ Parti İlçe Başkanı Nevzat Kanber, İyi Parti Bodrum İlçe Kadın Kolları ve Gençlik Kolları Başkanları, AKADEMİA Vakfı Başkanı Özay Kartal ve konuya ilgi duyan sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. 
 

Konferans, AKADEMİA Vakfı Başkanı Özay Kartal'ın açılış konuşmasıyla başladı. 

“Mavi Miras Mavi Vatan” konulu konferansta, Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Harun Özdaş, Türkiye kıyılarında bugüne dek gerçekleştirilen en kapsamlı arkeolojik sualtı araştırma projesi olan “Mavi Miras: Türkiye Batık Envanteri Projesi”nin sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. 

Konferansta Mavi Miras’ın tanımını yaparak bilgi veren Harun Özdaş, “Bugün burada sualtı arkeolojisine ve Türkiye karasularında batan gemilere değineceğiz. Bu gemilere ilişkin bizim 15 yıldır yürüttüğümüz sualtı kültür mirası envanter projemiz var ve buna biz ‘Mavi Miras’ ismini vermekteyiz. Bu çerçevede Türkiye karasularında yaptığımız çalışmalarda bulduğumuz batıkların özelliklerini, derinliklerini, kargo tiplerini vs. pek çok özelliğini bugün sizlere anlatmak ve aktarmak için buradayız. 

Son dönemlerde Muğla çevresinde 2 önemli batık keşfettik. Bir tanesi Marmaris Çamçalık’ta bulduğumuz Osmanlı Dönemi batığı. Onu geçen sene keşfettik, bu sene ise bilimsel kazısına başladık. Diğer batık ise açık denizde bulduğumuz batıklar. Yalıkavak açıklarında anfora taşıyan 3 tane batık tespit ettik. Bunlar daha önce bulunanlardan farklı. Üniversitemizin envanterinde bulunan uzaktan kumandalı rov cihazı ile yaptık.” dedi.  

Doç. Dr. Harun Özdaş, Türkiye’nin sualtı arkeolojisi bakımından çok zengin bir ülke olduğunu da sözlerine ekleyerek, “Türkiye’nin bu alanda Dünya’nın merkezinde yer aldığını ortaya koyan bir çalışmanın sonuçlarını burada paylaşıyoruz.” şeklinde konuştu. 

Konferans, Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar’ın konuşmasıyla sona erdi. Yassıada ile ilgili yürütülen çalışmalardan bahseden Kaymakam Bayar konuşmasında, “Biliyorsunuz Yassıada önündeki o kayalıklar, derin olmayan sığ kayalıklar. Gemilerin çok çarptığı, bir batık deryası, batık denizi; sualtı araştırmacıları için de çok önemli bir yer. Biz bu sene Dokuz Eylül Üniversitesi ile Yassıada’nın oşinografi haritasını çıkardık, akıntılarını, hava koşullarını. Eğer o rapor olumlu çıkarsa belli zamanlarda dalışa açık hale getireceğiz. İnşallah bu sualtına zarar vermez. Hocamıza değerli bilgileri için teşekkür ediyorum.” dedi. 

Konferans sonunda Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ve AKADEMİA Vakfı tarafından Doç. Dr. Harun Özdaş’a teşekkür plaketi verildi.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com