27 Temmuz 2024 Cumartesi

Bodrum’da kıyı işgali eyleminde sahilde yürüyecek yer bulamadılar

BHM
27.05.2024 20:32
Bodrum’da kıyı işgali eyleminde sahilde yürüyecek yer bulamadılar
Muğla’nın Bodrum ilçesi şehir merkezinde restoran, otel ve kafeteryalar tarafından işgal edilen Kumbahçe Halk Plajı’nda eylem yapıldı. Eylemcilerin sahilde yürüyecek yer bulamadıkları görüldü.

Sözcü'den Yaşar Anter'in haberine göre; halk plajında restoran ve otellerin en yoğun olarak denizin içine kadar işgal edildiği Gümüşlük sahilinde eylemciler sahilde işgal edilen şezlong, masa, sandalye ve restoranların için eylem yaptı, işgallerin acilen kaldırılmasını istedi.

Özgür Kıyılar Bodrum Platformu’nun düzenlediği eyleme, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Bodrum meclisi, Gümüşlük forumu, 2017 Yurttaş İnisiyatifi, Mis Gibi Bir Bodrum üyelerinin de destek verdi. Eylemciler ellerinde "Denize erişim herkesin hakkıdır", "Bizlerin ellerindedir gelecek güneşli günler", "Denizler nehirler sermaye değildir", "Gümüşlük'e dokunma", "Kıyılar kimsenin malı değildir", "Bodrum’u nefessiz bırakmayın", "Elini çek kıyı herkesin hakkıdır" ve "Kıyılar kimsenin malı değildir" yazılı dövizler dövizleri taşıdı.

EYLEMCİ GRUP İLE POLİS ARASINDA KISA SÜRELİ GERGİNLİK

Bodrum’un şehir merkezindeki Kumbahçe Kıyılar Halkındır Halkın Kalacak eylemi yapıldı. Öğle saatlerinde restoran ve otellerin işgali altında olan plajda toplanan yaklaşık 500 kişi sloganlar attı. Basın açıklamasından önce sahilde yürüyüş yapmak isteyen yaklaşık 300 kişilik gruba polis, ”İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bildirim” yapılmadığı gerekçesiyle slogan atıp yürüyüş yapılamayacağını belirtince eylemci grup ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

"ANAYASA NE DİYORSA ONU UYGULAYIN"

Özgür Kıyılar Bodrum Platforum adına 6 sözcünün okuduğu basın açıklamasında “3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizin sahilleri yandaş sermaye gruplarına peşkeş çekiliyor. Vakıflar, şirketler, oteller işgal ettikleri kıyılarımızı rant alanına çeviriyorlar. Anayasanın 3621 sayılı kanun 5. maddesi 'Kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır' diyor. Bizler; Belediyelerden ve Turizm bakanlığından Halk plajları açmasını değil, Anayasal hakkımız olan tüm kıyılara eşit ve özgürce ulaşma hakkınızın önündeki engelleri kaldırmalarını istiyoruz. Artık yeter Anayasa ne diyorsa onu uygulayın. Anayasanın tarif ettiği kıyı kanunu uygulanıp, işgaller son buluncaya kadar kıyılarda olmaya, tüm canlıların yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz" denildi.

TURİSTLER EYLEMCİLERE ALKIŞLARLA DESTEK VERDİ

Basın açıklamasının ardından slogan atarak sahilde yürümek isteyen eylemciler denizin içine kadara masa, sandalye, şezlong ve şemsiye işgalleri nedeniyle yürüyüşü güçlükle gerçekleştirdi. Yerli ve yabancı turistler eylemcilere alkışlarla destek verdi.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com