Bodrum Profesyonel Otelciler Derneği Başkanı Sabahattin Duman, Bodrum’da on bine yakın yataklı tesisin, konut ve rezidansa dönüştürüldüğünü ifade ederek, “Böyle devam ederse Bodrum’da otel kalmayacak. Biz Otelcilerin bir odası bile yok. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bizim haklarımıza sahip çıkmasını istiyoruz. Oteller daha fazla bu yükü kaldıramaz" dedi.
Bodrum’da onlarca otelin tesisi kapatarak turizm sektöründen çıktığını ve kiralama yöntemi ile konut ve rezidansa dönüştürüldüğü belirtildi. BOYD (Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği) Başkanı Sabahattin Duman konu ile ilgili anterhaber’e özel açıklamalarda bulundu.
TURİZMCİ ONLARCA SORUNLA BOĞUŞMAK ZORUNDA KALDI
Duman yaptığı açıklamada 2023 yılı turizm sezonunda otelciyi ve turizmciyi bekleyen sıkıntıların başında gıda maliyetlerindeki aşırı artış, enerji maliyetlerinin zirve yapması asgari ücrete yapılan yüzde 50 zam, Ukrayna- Rusya savaşının devam etmesi sonucu talep daralması, kira fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle ilçede çalışacak personel bulunamaması, ÖTV artıyı ile gelen içki zamları ve seçim takvimindeki belirsizliğin sezonu olumsuz etkileyecek etkenler olduğunu belirterek “Saymakla bitmeyen olumsuzlukların üzerine %2 Konaklama vergisi ve Turizm payı tuz biber oldu. Konaklama vergisinde katmerli uygulama var. Adı Konaklama vergisi fakat Oda fiyatı ile birlikte tahsil edilen Yiyecek içecek hizmetlerinden de Konaklama Vergisi adı altında %2 vergi alınıyor. Bu çok büyük bir haksızlık. Global rekabet açısından Türk otelcisine büyük pazarlama avantajı sağlayan Ultra Her şey dahil, Her şey dahil gibi Konaklama paketi içi Yiyecek içecek hizmetlerinden de %2 Konaklama vergisi alınıyor. Yiyecek içecek hizmetleri toplam paketten ayrılarak Konaklama vergisinden muaf tutulmalıdır. Adı üstünde “Konaklama Vergisi”. Yiyecek içecekle bir alakası yoktur” dedi.
KONAKLAMA VERGİSİ KEYİFLERİ KAÇIRDI
Duman 2021’in ikinci yarısından itibaren başlayan aşırı talep ve maliyet artışına otelcilerin uygun fiyat artışlarıyla cevap verdiğini belirterek “Turizm sektöründe bir nebze yaralarını sarıyorduk ki Konaklama vergisi keyifleri kaçırdı. Otelcinin 2023 yılından itibaren enflasyon ve kur artışı nedeniyle Konaklamada fiyat artışı planladı fakat bunun yanında Konaklama Vergisini karşılamak için ek fiyat artışına gitmek kaçınılmaz bir sonuç olarak görünüyor.Sonuç olarak Konaklama paketiyle birlikte Yiyecek içecek hizmetlerinden alınan “Konaklama Vergisi” düzeltilmesi lazım. Bu apaçık haksızlıktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan bu haksızlığın giderilmesini bekliyoruz” dedi.
BODRUM’DA OTELLER KONUT VE REZİDANSA DÖNÜŞÜYOR
Sabahattin Duman ilçede otel, motel ve pansiyon tipi turizm tesislerinin birer birer kapanarak yüksek kiralardan yararlanmak için konut ve rezidansa dönüştürüldüğünü, yukarıda sayılan nedenlerle turizmcinin dayanamaz hale geldiğini belirterek “Bodrum’da on bine yakın yataklı tesis, konut ve rezidansa dönüştürüldü. Böyle devam ederse Bodrum’da otel kalmayacak. Biz Otelcilerin bir Oda’ sı bile yok. Kültür ve Turizm Bakanlığından bizim haklarımıza sahip çıkmasını istiyoruz. Oteller daha fazla yükü kaldıramaz" ifadelerini kullandı.