21 Kasım 2024 Perşembe

Bodrum Deniz Müzesi’nde Karne Heyecanı

BHM
21.06.2022 19:15
Bodrum Deniz Müzesi’nde Karne Heyecanı
Bodrum Deniz Müzesi 2021- 2022 müze öğrenci programlarını resim yarışması sergisi ve ödülleriyle tamamladı.

Müze gezilerinden resim yarışmasına ve resim sergisine, Halikarnas Balıkçısı Okuma Günleri’nden müze hafta sonu atölyelerine, sömestr atölyelerinden ücretsiz atölyelere kadar birçok farklı etkinlikle 2021 – 2022 öğrenci programlarını tamamlayarak karne heyecanını yaşadı.

Müzenin hedeflediği “Müzede Öğrenme” etkinlikleri kapsamında bu sene gerçekleştirilmesi planlanan proje ve etkinlikler müze gezileri, Halikarnas Balıkçısı Okuma Günleri / 8 Ay, 8 Okul, 8 Kitap Projesi; hafta sonu atölyeleri, sömestr atölyeleri, ücretsiz atölyeler ve resim yarışması olarak açıklanmıştı. Üç ana koleksiyonun olduğu Bodrum Deniz Müzesi, çocukları ve öğrencileri müzeye teşvik amacıyla okullar ve öğretmenlerle iletişime geçerek müze gezilerine davet etti. Bu yıl da müze gezileri ile Tekne Modelleri Koleksiyonu’nu, Cevat Şakir Kabaağaçlı Koleksiyonu’nu ve Hasan Güleşçi Deniz Kabukları Koleksiyonu’nu müze eğitim rehberi eşliğinde tanıtarak toplamda 807 öğrenci ve 66 öğretmeni müze ile buluşturdu. Geziler sırasında koleksiyon bilincinin artması için detaylı bilgilendirmeler de yapıldı.

“Halikarnas Balıkçısı Okuma Günleri / 8 Ay, 8 Okul, 8 Kitap Projesi”ne 2021- 2022 Eğitim Öğretim Yılı’nda da devam edildi. Halikarnas Balıkçısı’nı ve çok yönlü kişiliğini tanıtıp hatırlatma, öğrenciler ve müzeler arasındaki bağı güçlendirme, müze ve müze koleksiyonlarının bilinirliğini arttırma, öğrencilerin kitaplarla ve okumayla olan bağlarını güçlendirme, yazma becerilerini geliştirme, öğrencilere çevre ve sanat bilinci verme amacını taşıyan proje ile 9. 10. 11. ve 12. sınıf öğrencilerini öğretmenler/araştırmacılar/yazarlar/ sanatçılardan oluşan konuşmacılar ile buluşturdu. Konuk konuşmacılar arasında Eğitimci/Yazar Nuran Yüksel’in, Eğitimci/Yazar Hatice Yücel’in, Yazar İnci Gürbüzatik’in, Yazar Şükran Atmaca’nın, Eğitimci/Yazar Hatice Orman’ın, Arkeolog Ayşe Temiz’in, Yazar Sönmez Taner’in ve Yazar Hüseyin Yeter Şakar’ın da yer aldığı proje Bodrum Yarımadası’ndaki okulların katılımı ile tamamlandı. Ekim ayından Mayıs ayına kadar 10 defa tekrarlanan okuma günlerinde Halikarnas Balıkçısı’nın farklı bir kitabı ve yönü işlendi. Projeye Kanuni Sultan Süleyman Anadolu Lisesi, Bodrum Kale Okulu, Şehit Türkmen Tekin Anadolu İmam Hatip Lisesi, Bodrum Anadolu Lisesi, Ayşe Gülsevim Ali Rüştü Kaynak Anadolu Lisesi, Bodrum Marmara Koleji, Bodrum Uğur Anadolu Lisesi, Bodrum Bahçeşehir Koleji, Mumcular Sitare Özkan Çok Programlı Anadolu Lisesi ilgi gösterdi.

Yarışma Sergi İle Taçlandı

3. Bodrum Deniz Müzesi Çocuk Resim Yarışması’nın konusu “3000 YILLIK MESLEK: SÜNGERCİLİK” olarak seçilmişti. Yarışma, Bodrum’un mavi sularındaki derinlikleri öğrencilerin keşfetmesini sağladı. Bodrum Yarımadası’nda yaşayan her bir öğrencinin süngercilik konusunda bilgi sahibi olup duygu ve düşüncelerini fırçalar, boyalar ile yansıttığı eserler 15 Haziran 2022 Çarşamba günü Artemisia Sergi Salonu’nda sergilenmeye başlandı.

Bodrum Yarımadası’nda yer alan tüm ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerindeki öğrencileri kapsayan yarışmaya 19 okuldan toplam 100 katılımcı başvurdu. Atatürk İlkokulu, Bahçeşehir Koleji, Güler Mustafa Kızılağaç İlkokulu, Gülümser Mehmet Danacı İlkokulu, Marmara Koleji, Gümüşlük Kemal Durmaz İlkokulu, TED Koleji, Doğa Koleji, Dr. Mümtaz Ataman İlkokulu, Mahinur Cemal Uslu Ortaokulu, Gümüşlük Kemal Durmaz Ortaokulu, Gülümser Mehmet Danacı Ortaokulu, Muharrem Eski Yapan Ortaokulu, Ayşe Gülsevim Ali Rüştü Kaynak Anadolu Lisesi, Şehit Türkmen Tekin Anadolu İmam Hatip Lisesi, Kanuni Sultan Süleyman Anadolu Lisesi, Bodrum Kale Okulu, Bodrum Uğur Anadolu Lisesi, Bodrum Anadolu Lisesi yarışmaya ilgi gösterdi. Seçici kurulda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Köksal, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Barış Yılmaz ve Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu yer aldı. Bodrum Belediyesi Artemisia Sergi Salonu’nda 15 Haziran Çarşamba günü saat 18.00’de düzenlenen ödül töreninde yarışmada derece kazanan resimleri çizen çocuklara ödüllerini Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Ummahan Yurt, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, Müze Gemi sahibi Aydoğan Acarer ve IMEAK DTO Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Güneri verdi.

Yarışmayı kazananlara verilen başarı ödülleri ise birbirinden güzel hediyeleri içerdi. Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası, IMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi, Bodrumspor Yelken Şubesi, Barbaros Yachting ve Aşkın Diving sponsorluğunda verilen ödüller arasında bisikletler, dalış kursu, mavi yolculuk, yelken kursu, sualtı fotoğraf makineleri, dalış setleri, ressam setleri ve mini ressam setleri yer aldı. Her öğrenciye ve onları teşvik eden öğretmenlerine katılımlarından dolayı sertifika ve hediyeler de verildi. 15 -25 Haziran tarihleri arasında Artemisia Sergi Salonu’nda sergi ücretsiz olarak gezilebilecek. Ayrıca yarışmaya katılan resimler dijital olarak kataloglandı. Detaylı bilgi almak ve kataloğu incelemek isteyenler bodrumdenizmuzesi.org web sitesini veya müze sosyal medya hesaplarını ziyaret edebiliyor.

Atölyeler İle Müze Renklendi

2021-2022 müze eğitim programlarında planlanan atölyeler Bodrum Deniz Müzesi’nde gerçekleşti. Kasım ayından Nisan ayına kadar gerçekleşen atölyelerde hafta sonu atölyeleri, sömestr atölyeleri, ücretsiz atölyeler ve 23 Nisan atölyesi yer aldı. Müzeler Günü ve Haftası’na özel organize edilen atölye ise Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleşti.

Çocuklar ve müzeler arasındaki bağı arttırmak, müze ve müze koleksiyonlarının bilinirlik derecesini yükseltmek ve sanatı çocuklara ulaşabilir kılmak amacıyla başlatılan atölyelerde birbirinden farklı çalışmalar yer aldı. “Çocukların Yaparak Yaşayarak Öğrenmelerini Destekliyoruz” başlığı ile yola çıkılan atölyelerde hafta sonları çocuklar farklı etkinliklerle Bodrum Deniz Müzesi’nde buluştu. Atölye eğitmenlerinin Nurten Nurlu, Serdar Düşünceli, Gülden Erke, Merve Eren ve müze uzmanlarının olduğu, 6 yaşından 14 yaşına kadar tüm çocukları kapsayan etkinliklerde çocuklar el becerilerini geliştirdi, öğrendi ve eğlendi.

Tak Takıştır Atölyesi’nde müze koleksiyonlarından seçilmiş olan deniz kabukları modelleri polimer kille kalıplandı, fırınlandı ve isteğe göre süslendi. Çocukların seçimine göre kolye, anahtarlık haline getirildi. Yaratıcı Nakış Atölyesi’nde yaratıcılık ve özgünlük ortaya çıktı. Nakış teknikleri öğrenildi, kasnaklar üzerine ipler ve boyalar ile birbirinden farklı işlemeler yapıldı. Müze Çantada Atölyesi’nde müze koleksiyonlarından esinlenerek oluşturulan tasarımlar bez çanta üzerine birbirinden farklı model ve renklerle boyandı. Sömestr Atölyeleri kapsamında yer alan çocukları felsefeyle tanıştırmak ve sevdirmek amacını taşıyan “Theseus’un Gemisi” Felsefe Atölyesi’nde P4C yöntemi kullanılarak öğrencilerin tartışma kabiliyetlerini arttırıldı ve felsefe yapma becerileri kazandırıldı.

23 Nisan Atölyesi yine öğrenci katılımları ile renklendi. 18 Mayıs Müzeler Günü’nde Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde ücretsiz gerçekleşen Çanta Boyama Atölyesi’nde öğrenciler rengârenk bez çantalarıyla atölyeden ayrıldılar. Atölyeler sonrasında müze uzmanları ile birlikte ücretsiz müze gezileri yapılarak çocukların kurumla olan ilişkilerinin ve bağlarının güçlendirilmesi desteklendi.

2022 – 2023 Eğitim Öğretim Yılı’nda da müze öğrenci programlarına devam edilecek. Müze öğrenci programları yeni eğitim öğretim yılının başlangıcında Eylül ayında açıklanacak. Ayrıca müze; öğrencilerini kapsayan, okul ve öğretmenlerle gerçekleştirilebilecek, müzede etkin öğrenmeyi destekleyecek farklı proje ve etkinliklerde her türlü işbirliğine açık olduğunu belirtiyor.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com