Bodrum'da Osmanlı döneminde taştan inşa edilen camiler, zamana meydan okuyor.
Masmavi denizi, birbirinden renkli plajları ve eğlence merkezleriyle adını duyuran Bodrum, Osmanlı döneminde inşa edilen camileriyle de turistlerin dikkatini çekiyor.
Mavi kapılı, beyaz boyalı evler arasından yükselen minareleriyle ilçenin geçmişine ışık tutan camiler, Bodrum'un manevi özelliklerini de hatırlatıyor.
İskele Meydanı'nda Bodrum Kalesi'nin karşısında bulunan Kızılhisarlı Mustafa Paşa tarafından 1723 yılında yaptırılan cami, turistler tarafından en çok ziyaret edilen camiler arasında yer alıyor.
İlçeye tersane yapmak üzere gelen paşa tarafında yaptırılan, halk arasında "Eski Cami" olarak bilinen camiye gelerek görevlilerden bilgi alan turistler, fotoğraf çekip tarihi sütunları yakından inceliyor.
Giriş kapısı üzerinde yapım kitabesi bulunan, kesme taştan, kareye yakın dikdörtgen planlı inşa edilen cami 1927'de depremden, 1957'de yıldırımdan zarar görmesine rağmen restorasyonlarla zamana meydan okuyor.
Tersaneci Mustafa Paşa'nın Kahyası Hasan Ağa tarafından 1735'te Tepecik Mahallesi'nde yaptırılan Osmanlı mimarisinde örnekleri çok az olan yalı tipi cami ise ibadet yapılan tarihi camiler arasında yer alıyor. 26 Mayıs 1915'te Fransız Duplex kruvazörünün açtığı top atışı sırasında zarar gören ve kubbesi yıkılan cami, yapılan restorasyon sonrası varlığını sürdürüyor.
Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan, 1901-1902 yıllarında Sultan 2. Abdülhamit döneminde yaptırılan, Bodrum'da Osmanlı tarafından yaptırılan en son cami özelliğini taşıyan Adliye Camisi de 2007 yılında Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore ettirildi.
Yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen mekanlar arasında yer alan yapı, Osmanlı dönemindeki ihtişamını koruyor.
Bodrum'da 88 cami bulunuyor
Bodrum Müftü Vekili Dursun Boz, muhabirlere yaptığı açıklamada, iklimi, doğası ve deniziyle dünyanın en önemli turizm merkezlerinden Bodrum'un aynı zamanda bir tarih, kültür ve medeniyet bölgesi olduğunu söyledi.
İlçenin en önemli zenginliklerinden birinini de tarihi camileri olduğunu ifade eden Boz, "Bodrum'da ibadet edilen 88 cami bulunuyor. Bunlar içeresinde çok önemli tarihi camiler de var. Bunları Kızılhisarlı Mustafa Paşa, Adliye, Tepecik, Türkkuyusu camileri olarak sıralamak mümkün" dedi.
Bodrum'un eğlencesiyle, yaz turizmiyle öne çıktığını hatırlatan Boz, ilçedeki camilerin tarihi ve manevi özellikleri ortaya çıkardığını kaydetti.