Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Emirates NBD’nin sahibi olduğu DenizBank Anonim Şirketi, Muğla Bodrum’dan sonra Ortaca Sarıgerme mevkisindeki otel projesi için de onay aldı. Şirket tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yapılan başvuru “Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verilerek onaylandı.
ARSAYI KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NDAN 49 YILLIĞINA KİRALADI!
Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre, şirket tarafından hazırlanan ÇED raporuna göre 113 bin 852 metrekarelikalanda otel inşaatı yapılacak. Beş yıldızlı projeyle birlikte kapasite 534 oda olurken iki blok inşa edilecek. Bloklarla birlikte 31 villainşa edileceği belirtilirken villaların üçü özel olacak.
Villalara özel havuzlar da inşa edileceği bildirilirken proje kapsamında ortalama 23 havuz yapılacak. Bunun bir tanesi de kaydıraklı su parkı olacak.Otopark, restoran, tenis kortu ve tiyatro gibi yapıların inşasında 880 personelin çalışacağı kaydedilirken işletme aşamasında ise 1550 personel işe alınacak.
İnşaatın ince çalışmalarının yedi ay içerisinde tamamlanması değerlendirilirken DenizBank bu projeyi yapabilmek için arsayı Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan 49 yıllığına kiraladı. BAE’li firma proje için 166 milyon 772 bin TL harcayacak. Projenin yapılacağı alan ise çevre düzeni planına göre doğal sit alanı içerisinde kalıyor.
BÖLGEDE ENDEMİK TÜRLER YETİŞİYOR!
Projeyle ilgili halkın katılımı toplantısı da 18 Ekim 2024 tarihinde yapılırken toplantıda, vatandaşlar bina yapımı için kesilecek ağaçların ne olacağını sordu. Şirket ise endemik bir tür olan ve denize yakın kumsallarda yetişen kum zambakları için gerekli izinlerin alınacağını ifade etti. Diğer yandan bölgede zeytin ağaçları da bulunurken endemik türler içerisinde çalbaba, ağlayan gelin, safran ve halı dokuyan gibi türler de bulunuyor.
Şirketin sahil kesiminde kalan projesi kapsamında kumsalda da faaliyet yürütüleceği bildirilirken şezlong ve şemsiye gibi malzemelerin konacağı kumsal ise caretta caretta olarak bilinen deniz kaplumbağalarına ev sahipliği yapıyor. Deniz kaplumbağaları bu kumsalda yumurtluyor.
Söz konusu projeye 2024 yılının ekim ayında Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ise olumsuz görüş verdi. Başkanlık “Tamamı göz önünde bulundurulduğunda, bahse konu projeye ait ÇED başvuru dosyası olumsuz değerlendirilmekte olup; revize edilerek görüş sorulması halinde söz konusu proje büyükşehir belediye başkanlığımızca yeniden değerlendirilecektir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Halk TV