23 Kasım 2024 Cumartesi

Bördübet Yangınının ardından… ‘En güzel restorasyon doğayı taklit etmektir!’

BHM
19.06.2023 17:02
Bördübet Yangınının ardından… ‘En güzel restorasyon doğayı taklit etmektir!’
Marmaris Bördübet Yangınından bir yıl sonra ormanlık arazide çıkan ilk filizler, Dr. Yasin İlemin tarafından görüntülendi. İlemin, “Unutmayalım en güzel restorasyon doğayı taklit etmektir!” dedi.

Yaban Hayatı ve Karakulak Araştırmacısı, Biyolog, MSKÜ Öğretim Üyesi Dr. Yasin İlemin, Muğla’nın Marmaris ilçesi Börtübet Mevkii’nde geçtiğimiz yıl yaşanan yangın faciasının ardından bölgede takipte kaldıklarını belirtti. İlemin, Börtübet’ten fotoğrafların yer aldığı sosyal medya paylaşımında şu ifadelerde bulundu: 

“Marmaris Bördübet Yangınının üstünden tam bir yıl geçti. Bölgeyi yangın öncesi, yangın anı ve sonrasında bugüne kadar aralıksız takip ediyoruz. Gelin size bu fotoğrafın bize ne gösterdiğini anlatayım. 

Yangınlardan sonra orman varlığı ve biyolojik çeşitliliğin kendini tekrar toparlayabilmesi adına bazı restorasyon önerilerimizi Tarım Bakanlığına ve Orman Genel Müdürlüğümüze iletmiştik. Buna göre özellikle yaban hayatı geliştirme sahasının bulunduğu alanlarda toprağın iş makinaları ile sürülmemesi tohum ve sürgün stratejisi ile toprak altından/üstünden gelecek bitki örtüsü için çok önemliydi. Nitekim bunun sonuçlarını geçtiğimiz haftalarda gelişen bitki örtüsüne (maki) bağlı bölge yaban hayatının hızlı toparlanması ile görmüştük. Bugün de Derneğimiz üyesi Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi, Yangın ekoloğu Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu ile bölgede önemli incelemelerde bulunduk. Kendisinin önerileri ile bazı bölgelerde deneme amaçlı olarak Marmaris Orman İşletme Müdürlüğünce yanmış ağaçlar kesilmemiş o bölgelere bir yıldır hiç dokunulmamıştı. Bugün bu tekniğin özellikle kızılçam fidelerinin yeniden yeşerebilmesi için en doğal, en ekolojik ve en hızlı teknik olduğuna dair ilkin sonuçları yerinde tespit ettik. 

Bunda en büyük etken arazide yanmış olan ağaçlar çıkarılmadığından toprağın zarar görmemesi ve yanmış bile olsa alanda kalan ağaçların yeni yeşermekte olan filizlere kısmi bir koruma oluşturmasıdır. Böylece her ne kadar güneş sever bir tür olsa da minik kızılçam fideleri yaz sonuna doğru tamamen çıplak bir araziye göre daha nemli bir toprakta güneşin yakıcı etkisinden korunmuş oluyor. Bu konudaki detaylı çalışmalar mevcut deneme alanlarında Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu ve bilim ekibi ile derneğimiz işbirliğinde sistematik bir şekilde sürdürülecek ve detaylı veriler kayıt altına alınacaktır. 

Yangın sonrası ekolojik restorasyon tasarım rehberi de oluşturacağımız çalışmalar @TurquoiseFund desteği, @OGMgovtr / @milliparklar işbirliğinde derneğimiz @NaturaDoga tarafından önümüzdeki yılın başına kadar sürecektir. 

Unutmayalım en güzel restorasyon doğayı taklit etmektir!”

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com