29 Mart 2024 Cuma
Özay KARTAL
Özay KARTAL
AHVAL
13.07.2009 14:50

Bu ışık söner mi?

13 Temmuz 2009 tarihli Milliyet‘te

Habere bakın;

"Piyanist İdil Biret’in The Whitehall Orchestra ile birlikte önceki gece Topkapı Sarayı 1. Avlu’da verdiği konserin, Alperen Ocakları üyesi bir grup tarafından protesto edilmesinin yankıları sürüyor."

21. yüzyılda Anadolu topraklarındaki insanların kültüre bakış açısı ne halde! ?

1950 lilerde Menderes‘in Amerikan ideolojisine teslimi, 1980 sende "Bizim çocukların başardığı" askeri darbe ile binlerce yıllık Anadolu kültür birikimi yok edilip yerine Türk-İslam sentezi konmaya çalışılırsa, olcağı buydu!

"Anadolu... İnsanı ilk Fırat-Dicle bereketinde toprağa bağlayan ve ilk Çatalhöyük‘te kente konduran; Homeros‘a ilk destanı, Herodot‘a Bodrum‘da ilk tarihi, Strabon‘a Amasya‘da ilk coğrafyayı yazdıran; Sinop‘ta Diojen‘e gün ışığında kandille "gerçeği" aratan ve Millet‘te Tales‘i güneşle doğanın gizine vardıran Anayurt...

Yerleşik topluma geçişle insanlığın en büyük devrimini yaratan; göçmen geleni kendileştiren, kültür göçüyle uygarlığı batıya taşıyan; çağlar açan, çağlar kapayan ve Orta Çağ‘da Selçuklu‘yla geçmişin görkemini yeniden yakalayan, Mustafa Kemal‘in özgürlük savaşında Misak‘ı Milli‘nin sınırını çizen, "onbeş milyonuyla on yılda yarattığı" çağdaşlık mucizesine tanıklık eden Anadolu... Kavimler göçünün odağı, Batı uygarlığının kaynağı, binbir kültür ve binbir tanrılar vatanı... "

Bu birikim kendini kolay teslim eder mi?

Anadolunun aydınlık ışığı kolay söner mi?

Işık kelimesi bile Andolu‘dan gitme değil mi?

Anadolunun bilinen eski halkı Luwi‘ler idi. Luwi" sözcüğü "ışık insanı" demekti.

Günümüzde de birçok dilde "lu" kökü ışık anlamında kullanılır. italyanca‘da lure, ispanyolca‘da luz, ingilizce‘de light, almanca‘da licht, latince de lüx,  ...

Işık özde lazım, Ampulde değil.

Ama bu lambaya nasıl olsa bu halk eninde sonunda püf diyecek.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com