16 Nisan 2024 Salı
Özay KARTAL
Özay KARTAL
AHVAL
14.01.2013 02:02

CHP ULU ÇINAR

Ulu bir çınar devrilip yıkılmış sonra dönüp, içini kemirip bitiren kurtçuğa, “Sen,  beni yıkamazdın benden olmasaydın” demiş.

Ne acıdır ki, onca fırtınaya, rüzgâra, dalını ve dibini eşeleyen türlü mahlûkata karşı direnen ulu çınar, kendi bedeninde, kendi içinde ve kendinden beslenen minik kurtçukların kurbanı olmuş.

CHP Bodrum ilçe yönetiminin icraatlarını izlemek bu türden kıssadan hisseleri anımsatıyor.

Bir “ampulle” koca bir ülkeyi karartma başarısında bulunduğumuz bu günlerde umut ve ışık arayışı yoğunlaşıyor. Ve bu durum ana muhalefet partisinin sırtına daha fazla sorumluluk yüklüyor. Bu sorumlulukların en başında ise örgütlemeyi büyütmek geliyor.

Halkçı bir partinin örgütlenmesi merkeziyetçi değil tam tersine yerelden başlar.Bu sebepten yerel muhalif örgütlenmeye ilke ve ideoloji çerçevesinden bir bakalım istedim. Bakalım CHP yerel yönetimi sosyal demokrat ideolojinin en temel ilkelerine ne kadar sağdık?

Şöyle ki; Halkçı bir parti, demokratik bir sistemde emekten ve sosyal paylaşımdan yana iktidarı hedefler. Bu sebepten halkçı partide yönetim, halkın özgür demokratik iradesiyle belirlenir. Oysa Bodrum‘da  yıllar yılı belirli isimlerin tercih ve manipülasyonlarıyla yapılıyor bu iş.

Halkçı bir parti mücadelesini kişilere ve isimlere karşı değil sağ ideoloji, felsefe ve icraatlara karşı verir. Oysa Bodrum‘da mücadele isimler üzerinden hatta bir isim üzerinden yapılıyor.

Ve belki de en önemli ilke; Halkçı bir parti, yerel zenginlikleri ve imtiyazları kendi yöneticileri arasında değil halka eşitlikçi dağıtılması için çalışır. İşte bu ilke sol bir partinin varlık nedeni ve başarısının ön koşuludur. Çünkü halkçı bir partiye, almak için değil vermek için gelinir. Bu anlayışla gelmek isteyenleri karalamak değil onlara kapıları açmak esasdır. Oysa  Bodrum’da  280 tane belediye mülkünün   250’ye yakınının kiracısı ya CHP yöneticisi ya da üyesidir. Bu durum CHP siyasi ideolojisine yapılmış en büyük hakaret ve yerel iktidar mücadelesinin önündeki en büyük engeldir. Bu durumun sorumlusu ne sosyal demokrat ideoloji nede CHP‘dir, bu sorumluluk bu ideoloji ve partiye layık olmayanların üstündedir.

CHP, tarihiyle ve siyasi ideolojisiyle ülkemizin hala dimdik ayakta duran ulu bir çınarıdır. Bu ulu çınarı besleyen önemli köklerden biri de Bodrum’dadır. Lakin artık gençler bu kökü yaşlı kurtlardan korumalıdır.

Aksi durumda bu ulu çınarı dışarıdakiler değil “kendi içinde olup da, kendinden olmayanlar” yıkacaktır.

CHP’nin isimleri değil,  isimlerin CHP’yi  bir yerlere taşıma vakti gelmiş ve geçmektedir.

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com