Geçtiğimiz sene Kumbahçe’de Halikarnas Ot Festivali adı altında ilk defa düzenlenen ve oldukça büyük bir ses getiren festival, bu yıl yeniliklerle düzenleniyor.
Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle, Kumbahçe Mahalle Muhtarlığının ev sahipliğinde gerçekleşecek olan “Halikarnassos İki Yaka Kültür Festivali” oldukça kapsamlı bir içerikle, 20-21 Nisan tarihlerinde Bodrum Kumbahçe Sahili’nde gerçekleştirilecek.
31 Mart seçimlerinde yeniden Kumbahçe muhtarı seçilen Nil Taşkıran, geçtiğimiz seneye oranla daha kapsamlı ve daha dolu bir programla Kumbahçe Sakinlerini Bodrum’da yaşayan ve tatile gelenlerle buluşturacağını belirtirken, en önemli amaçlarının sezon öncesinde hazırlıklarını tamamlayan mekan sahiplerine, küçük esnafa ve hepsinden önemlisi ev hanımlarının el emeği eserlerini tanıtarak, Bodrum Ekonomisine de canlılık katmak olduğunu söyledi.
Bundan böyle Kalıcı bir marka olmasını hedefledikleri festival için Nil Taşkıran şunları söyledi;
“Geçtiğimiz sene Halikarnas Ot Festivali olarak yaptığımız festivalimizi bu sene daha kapsamlı ve daha özel bir içerikle yeniden yapmak için organizasyon komitesi çalışmalarına başladı.
Biz geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de, bu festivalin ev sahipliğini yapıyoruz. Öncelikle markalaşma yolunda daha kalıcı bir isimle yolumuza devam etmemiz gerektiği düşüncesiyle, Bu yıl “Halikarnassos İki Yaka Kültür Festivali” adı altında festivalimizi ikinci kez gerçekleştireceğiz. Aslında içeriğimiz geçen yıldan farklı değil. Kumbahçe, Girit’ten Bodrum’a gelerek yerleşik düzenlerini kurdukları bir bölge olduğundan, o güne özel Bodrum ve Girit Mutfağının yiyecekleri, her iki yakanın birbirlerinin kültürlerini tanıyabilecekleri, bu kültürü gelecek nesillere aktarmak, geçmişi yeni nesil ile paylaşmak üzere yola çıktık.
Festivali sadece insanların eğlenmesine, yeme-içmelerine yönelik bir çalışma içerisinde bulunmaktan kaçındık. Bu yıl da geçtiğimiz sene olduğu gibi, stantlarımızda el yapımı, ev yapımı ürünlere ayırdık. Deri çantalar, sandaletler, takılar, hediyelik eşyalar, giyim eşyaları gibi geniş bir yelpazede ele alınacak ürün gurubuna, Kumbahçe’li hanımlarımızın mutfaklarından çıkan orijinal tariflerden oluşan yiyecekler ve içecekleri de ekleyeceğiz.
Halikarnassos İki Yaka Kültür festivali, yerel kültürümüzü nesilden nesle taşımamıza ve ev hanımlarımızı üretmeye teşvik ederek, yaptıkları ürünlerden de aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlayacak bir sosyal sorumluluk projesini içinde barındırırken, Kumbahçe Esnafının da sezonun hemen öncesinde kazanç sağlayarak, sezon hazırlıklarını da gözden geçirmelerini sağlayacak bir düşüncenin eseridir.
Yine eski Bodrum Fotoğraflarından oluşan bir sergi ile tarihçi Yrd. Doç. Dr. Nuri Adıyeke ve Prof. Dr. Ayşe Nükhet Adıyeke’nin katılacağı bir konferans şimdilik festivalin organizasyon komitesinin gündeminde olan etkinliklerimiz.
Yine tadım ve yemek atölyelerimiz bu festival içerisinde yer alacak. Girit yemeklerinin yapılışları, orijinal tatları, Bodrum’un geleneksel tatları ile buluşarak, festival katılımcılarına iki yaka arasında bir lezzet yolculuğu yapma fırsatını da beraberinde getirecek.
Geçtiğimiz sene 150 civarında olan stant sayımızı, bu yıl 200 kadar stant olacak şekilde ayarladık. Stant kiralamak isteyenler, Muhtarlığımıza uğrayarak gerekli şart ve prosedür hakkında bilgi edinebilirler. Ama en önemli şart, el emeği, göz nuru üretilmiş ürünler olmaları. Zira hedefimiz her zaman Bodrum’da yaşayan, Bodrum’da üreten, bizlere değer katan ürün ve üretimlerin, Bodrum’a festival için veya başka nedenlerle gelen misafirlerimizle buluşması. “
Sosyal medya üzerinden stantlarda yer almak için başvuruların başladığı duyurulan ve ilk günden tüm stantların sahipleriyle buluştuğunu da belirten Nil Taşkıran, bu sene daha dolu bir program ve içeriklerle Bodrum’da düzenledikleri Halikarnassos İki Yaka Kültür Festivali’ni uluslararası platformlarda örnek bir festival haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Bu sene gerçekleşecek festivalde katılımcılar, sahne sanatlarında Bodrum’un dans okulları, halk oyunları ekipleri, özel okulların bünyesinde yer alan gurupların performanslarıyla, yerel sanatçıların katılımıyla dopdolu bir sahne performansı izleyecekler. Sea Shine Dans Akademisi, Karya Halk Dansları ve Karya Çiçekleri, Yunan Sirtaki Grubu, Ender Kasal, Reha Ergun, Mustafa Topanoğlu, Eyüp Karabad ve Yunan Bandosu sahne performanslarında izleyeceğiniz sanatçı ve guruplar arasında yer alıyor.
Etkinlikler, sergiler, atölyeler, söyleşiler derken festivalin süreceği günlere saatler de yetmiyor. Günün farklı saatlerinde herkesin ilgiyle izleyebileceği etkinlikler de şu şekilde sıralanıyor;
Bodrum Denizciler Derneği tarafından düzenlenecek ve Kumbahçe Sahili’nde yer alan ara sokaklara serpiştirilmiş sokak sergileri, Bodrum’un denizciliğini ve güzelliklerini gözler önüne serecek. Deniz Müzesi Halikarnas Balıkçısı sergisi de başka bir değeri festival katılımcılarıyla buluşturuyor. Diem Antik Tasarım ise, podyumların eskimeyen kraliçesi Tuğba Özay ile mini bir defile ve ardından konser ile Kumbahçe sahiline renk katacak.
Bodrum Hakimi, Vira Vira Bodrum’a Hüzünlü Göç, Karşı Kıyılardan Bodrum’a gibi kitapların yazarı Belkıs Öztin Koparanoğlu, Ezgi çolak, Gülhan kaya ve Hüseyin Cankurataran gibi değerli yazarların imza günleri, Ertekin Altınbilek’in Bodrum Sandaleti’ni, Yeşim Göymen’in deri çanta, Tevfik Uslu’nun Şilebezi gömlek, Hasan Totoz’un sünger kırkma, Nasuf Cömert tarafından Cam Üfleme ve Cevdet Türk’ün sepet yapını gösterdiği canlı şovlarıyla bambaşka bir dünya sizleri bekliyor.
Bodrum Mutfak, May Ajans, Müdavim, Eskici, Black Rock, FİFİ, Azka Hotel, Leman Kültür Bodrum, BAÇ pansiyon gibi Bodrum’un önde gelen markalarının sponsorluk verdiği festivalin tüm sunumlarını Aslı Mercan gerçekleştirecek. Mutfak Kültürü Araştırmacısı ve Yemek Kitapları Yazarı Gülhan Kaya da, blog sitesinde festivali ölümsüz hale getirerek, festival zamanı Bodrum’da olamayanlarla Festivali bir araya getirecek.
Festivalin en önemli etkinliği de tadımlar olacak. Yöresel lezzetlerin tüketiciyle buluştuğu lezzet atölyelerinde şarap ve zeytinyağı tadımları yine festivalin tadını damağınızda bırakacak.
BHM