21 Kasım 2024 Perşembe

.

BHM
30.11.2018 16:42
.
Akademia Vakfı Tarih Konferansları “Coğrafya ve İyonya’da Uygarlığın Doğuşu" Prof. Dr. Celal Şengör Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı bünyesinde bulunan Herodotos Tarih Araştırmaları Merkezi’nin “Tarih Konferansları” dizisi içinde, Bodrum Belediyesi’nin de destekleri ile, 01 Aralık Cumartesi günü saat 14 00’de Bodrum-Konacık Herodot Kültür Merkezinde Prof. Dr. Celal Şengör tarafından “Coğrafya ve İyonya’da Uygarlığın Doğuşu" konulu bir konferans verilecektir.

Ülkemizin ve dünyanın en önemli bilim adamlarından biri olan Prof. Dr. Celal Şengör konferans konusu için şöyle diyor; “Tabiatı anlayabilmek için varsayım uydurma ve sonra bu varsayımlardan yapılan çıkarımları gözlemle denetleyerek yanlışlama ve daha iyi varsayımlar üretme geleneği ilk kez Milet’te ortaya çıkmıştır ki bunun nedeni Yunanca konuşan insanların birey özgürlüğüne ve haysiyetine gösterdikleri saygıdır. Bu gelenek uzun mücadelelerden sonra Avrupalı insanlar tarafından tevarüs edilmiştir. Doğu ile Batı arasındaki en önemli fark budur.”

25 Mart 1955’de İstanbul’da doğan Prof. Şengör, ulusal ve uluslararası arenada sayısız başarılar ve ödüller almış ülkemizin övünç kaynağı bir bilim insanıdır. Değerli hocamızı, Akademia Vakfımız adına Bodrum’da ağırlamaktan büyük onur duyacağız.

 

PROF. DR. CELAL ŞENGÖR

24 Mart 1955 de İstanbul'da doğdu. 1973 yılında Robert Academy'i bitirdi, 1978 de State University of New York at Albany'den jeolog olarak mezun oldu. 1979 da master, 1982 de de aynı üniversiteden doktora aldı. 1981 de İ.T.Ü. Maden Fakültesi, Genel Jeoloji kürsüsüne asistan oldu. 1984 yılında Londra Jeoloji Cemiyeti'nin "Başkanlık Ödülü"nü, 1986 da TÜBİTAK'ın Bilim Ödülü'nü aldı. Aynı yıl İ. T. Ü. Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalında doçent oldu. 1988'de Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi'nden şeref bilim doktoru (Docteur ès sciences honoris causa) pâyesi aldı. 2009’da Chicago Üniversitesi kendisine onursal Doctor of Science payesini verdi. 1990 yılında Academia Europaea'ya ilk Türk üye olarak seçildi. 1991 yılında Kültür Bakanlığı'nın Bilgi Çağı Ödülü'nü kazandı. 1992 yılında İ. T. Ü. Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim dalında profesörlüğe yükseltildi. 1993 yılında Türkiye Bilimler Akademisi kurucu üyesi oldu, Akademi konseyine seçildi, aynı yıl TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliğine seçildi. 33 tane ulusal ve uluslararası ödül sahibi  olan Şengör, Avrupa Akademisi ve ve ABD Bilimler Akademsi yabancı üyeliğine seçilen ilk Türk’tür. Ayrıca Rus Bilimler Akademisine Fuat Köprülü’den sonra seçilen ikinci Türk yabancı üyedir.

Şengör ayrıca, Leopoldina Alman Ulusal Bilimler Akademisi, Avusturya Bilimler Akademisi ve Sırp Bilim ve San’at Akademisinin de üyesidir. Şengör Fransız Bilimler Akademisi’nin Lutaud Yerbilimleri Büyük Ödülünü ve Fransız Fizik Cemiyeti ve Ecole Normale Superieur’un ortak verdikleri Rammal Madalyasını, Londra Jeoloji Derneği’nin Bigsby Madalyasını, Geologische Vereinigung’un Steinmann Madalyasını ve Avrupa Yerbilimleri Birliğinin Arthur Holmes almıştır. Ayrıca Amerikan Jeoloji Derneğinin verdiği Mary C. Rabbitt de ödülünün sahibidir.

Şengör jeolojide bilhassa yapısal jeoloji ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile ün yapmıştır. Bu konuda 19 kitap, 276 bilimsel makale, 197 tebliğ özeti, pek çok popüler bilim makalesi, tarih ve felsefe ile ilgili de 6 kitap ve 600 küsur deneme yazısı yayınlamıştır. Şengör ayrıca pek çok uluslararası dergide editör, yardımcı editör ve yayın kurulu üyeliği yapmıştır ve yapmaktadır.

Şengör 1986 yılında Oya Maltepe ile evlenmiştir. Tek çocuğu olan oğlu H. C. Asım Şengör 1989 yılında dünyaya gelmiştir. Şengör, İngilizce, Almanca ve Fransızca bilmektedir.

BHM

Son Haberler

©2016 - BHM | BODRUM HABER MERKEZİ info@bodrumhabermerkezi.com