Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden 5 Temmuz 2021'de aldığı 'ÇED kapsam dışı' kararıyla, Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Akyol Mahallesi sınırlarında kapalı kömür ocağı açmaya başlayan Yatağan Termik Enerji Santrali’nin izni mahkeme tarafından iptal edildi.
Açılan iki ayrı davada hem Muğla 1. İdare Mahkemesi hem de Muğla 2. İdare Mahkemesi, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün kararını hukuka uygun bulmayarak iptal etti.
'ÇED SÜRECİ İŞLETİLMELİ'
Kararlarda, mevzuat gereği yeraltı madencilik faaliyetleri için ÇED süreci işletilmesi gerektiği vurgulandı. Mahkeme, 14 bin 100 hektarlık alanı kapsayan yeraltı kapalı kömür ocağı ve tünel galeri açma faaliyetinin durdurulması gerektiğine hükmetti.
KÖMÜR OCAĞI MÜHÜRLENECEK
Aydem Enerji bünyesindeki Yatağan Termik Enerji Santral’e ait yeraltı kapalı kömür ocağının önümüzdeki günlerde mühürlenerek kapatılması bekleniyor. Ayrıca şirketin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak ÇED sürecini başlatması gerekiyor.
'PROJE FAY HATTI ÜZERİNDE'
Ocağı yargıya taşıyan derneklerden Muğla Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, kararla birlikte Menteşe, Yatağan ve çevresinde yaşayan 300 bine yakın insanın içme ve tarımsal sulama suyunun kurtulduğunu kaydetti. Erol “Muğla’nın suyunu korumaya kararlıyız. O yüzden çok verimli ve değerli bir karar. Aynı zamanda projenin olacağı alanda Menteşe ve Yatağan diri fay hattı bulunuyor. Bu açıdan da çok tehlikeli bir alan. Şirket ÇED başvurusunda bulunsa bile bölgede madencilik faaliyetine izin verilmemeli” diye konuştu.