MUÇEP Milas Sözcüsü Mehmet Polat, barajla sulanmak istenen alanın geçmişte kurutulan bir alan olduğunu dikkat çekerek ÇED Olumlu raporunun iptali için dava açacaklarını söyledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) Muğla''nın Milas ilçesine bağlı Kemikler ve Yakaköy kırsal mahallelerinde kurmak istediği Kemikler (Gökçeler) Barajı ve Sulama Projesi için 18 Aralık 2023’te “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verdi.Gökçeler bölgesinde kurulmak istenen bu baraj ile sular taşınarak Ekinanbarı Ovası’nın sulanması amaçlandığı ve ÇED dosyasına göre, Koca Dere üzerinde inşa edilmesi planlanan baraja Yardibi ve Kanlıgöl dereleri üzerine kurulan regülatörlerle su taşınarak barajın bu şekilde doldurulacağı açıklandı.
Muiğla Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Polat yaptığı açıklamada barajın bölgede yaratacağı olumsuz etkileri anlattı.
Proje dosyasına göre bölgeyi sulamak için baraj kurmak isteyen aynı kurum ÇED dosyası içinde barajın yanı sıra barajın yapımında kullanılacak malzemelerin çıkarılacağı 2 kaya ocağı, 2 kil ocağı, 1 kum-çakıl ocağı da açmak istiyor. Kil ocaklarından birisinin alanı 6 hektar, diğeri 19,15 hektarken, kum-çakıl ocağı 5,13 hektar, birinci kaya ocağı 15 hektar, ikincisi ise 47,76 hektarlık alanı kapsayacak. Gökçeler Barajı altında kalacak alan tarım, orman ve Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi iken, ocakların kurulacağı bölgede yine tarım ve orman alanının yanı sıra kırsal yerleşim bölgesi ve ocakların 25-30 metre yakınlarında konutlar bulunuyor.
ACELE KAMULAŞTIRMA YAPILACAK
Yine ÇED dosyasına göre, proje kapsamında tarım alanlarının elden çıkarılmasına bağlı olarak yöre halkının gelir kaynaklarından olan tarım arazilerinin daralacağı belirtilirken, bunun karşılanarak kamulaştırma yapılacağı iddia ediliyor. Yine dosyada, kamulaştırma sırasında yurttaşların kendilerine verilen miktarı kabul etmemeleri durumunda ise acele kamulaştırma kararı alınacağı vurgulanıyor.
İHTİYAÇ OLMAYAN GEREKSİZ BİRYATIRIM
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Milas Meclisi üyesi Mehmet Polat baraj projesinin bölgeye vereceği etkileri ve projeye karşı ne yapılacağını anlattı. Projenin, baraj, 5 tane ocak, beton santrali ve ocaklardan çıkan toprağın depolanacağı alanlarla birlikte çokbüyük olduğunu söyleyen Polat, bu barajın ihtiyaç olmayan gereksiz bir yatırım olduğunu söyledi. Barajın sulama alanı olarak gösterilen bölgede zaten yeraltı sularıyla sulu tarım yapıldığını kaydeden Polat, “Geçmişte bu bölgedeki sulak alanları kurutmak için DSİ tarafından bir çalışma yürütüldü ve bir kısmı kurutularak havaalanı yapıldı. Bunun sonucunda havalimanının etrafındaki bazı alanlarda kurudu. Oysa orası sulak alan olarak kalmalıydı. Bunlar sulu tarım yapılan yeri barajdan su taşıyarak sulama peşindeler. Esas amaçları o mu bilemiyoruz” dedi.